Caracteristici ale albinei Carnica

Caracteristici ale albinei Carnica

postat in Lucrul in stupina | 4

Continuam prezentarea feedback-ului nostru despre rasele utilizate cu una dintre cele mai populare rase—Carnica (Apis Mellifera Carnica).

Provenienta exemplarelor testate si utilizate de noi este Slovenia, care este tara de origine a carnicai si Austria, acolo unde albina carnica este folosita intr-o proportie foarte mare de catre apicultori. De fapt, in Europa Centrala si o parte din America, datorita anumitor calitati pe care le poseda, carnica a obtinut o pozitie privilegiata, fiind privita de multi apicultori drept cea mai buna albina.

Caracteristicile pozitive cele mai proeminente ale acestei rase de albine sunt blandetea remarcabila si calmitatea pe faguri, harnicia, cel mai bun simt de orientare dintre toate rasele—pretabila pentru pavilioane apicole unde orientarea este mai dificila, rezistenta la boli a puietului, iernarea excelenta in conditii climatice dificile cu un cuib restrans si un consum redus, lungimea trompei—dupa albina caucaziana are cea mai lunga trompa, aceasta insusire fiind utila in special in culesul la trifoi, dezvoltarea foarte rapida primavara, aduce polen la temperaturi scazute, nu propolizeaza excesiv, preferand sa foloseasca ceara.

O parte din aceste calitati care fac din carnica una dintre cele mai rentabile albine din punct de vedere economic, privite dintr-un alt punct de vedere sau duse la extrem reprezinta de fapt si minusurile acestei rase. Aici ne referim intre corelarea extrem de rapida intre aria cuibului de puiet si intensitatea culesului, dar mai ales al aportului de polen.

Mai exact, o matca din rasa carnica intrerupe ponta in lipsa unui cules macar de intretinere, dar in special cand ii lipseste polenul. Aceasta caracteristica este in general utila din punct de vedere economic, insa in unele situatii impiedica familia sa fie pregatita pentru un cules viitor. De multe ori acest fenomen ii face pe apicultori sa considere carnica o matca mai putin prolifica.

Pentru a evita aceasta situatie, este necesar sa se intervina cu hraniri atat cu sirop, dar mai ales cu proteina. O alta calitate ce poate fi privita in dublu sens este dezvoltarea exploziva din primavara. Aceasta, combinata cu un instinct de roire mai mare decat al altor rase, poate duce la intrarea in frigurile roitului in cazul in care culesul timpuriu intarzie din cauza vremii sau lipseste total.

Este necesar deci un control mai atent al familiilor de albine intr-o asemenea situatie. Totusi, trebuie sa spunem ca in cazul carnicai, selectia excelenta facuta de-a lungul timpului a redus extrem de mult instinctul de roire la exemplarele selectate. Ar putea fi un exemplu de selectie inclusiv pentru albina carpatina daca tinem cont de asemanarile uriase dintre cele doua rase. Sa reusesti sa elimini in proportie mare o predispozitie genetica negativa din punct de vedere economic prin selectie este un scop in sine al selectiei.

Daca din punct de vedere economic regasim in rasa carnica o albina care poseda o lista lunga de calitati combinata cu putine insusiri negative, din punct de vedere reproductiv si al incrucisarilor carnica are o particularitate importanta. Fratele Adam considera carnica drept cheia care deblocheaza un potential ascuns al altor rase.

Interesant este ca acest fenomen este mult mai evident in cazul folosirii trantorilor din rasa carnica pentru imperechere hibrida decat in cazul hibridarii matcilor de carnica. Deci valoarea reproductiva a carnicai este una deosebita, ceea ce arata inca o data potentialul imens si aportul genetic deosebit al acestei albine.

Matcile utilizate pentru reproductia rasei carnica in stupinele noastre au insusirile VSH (Varroa Sensitive Hygiene) si au primit premiul pentru cea mai productiva linie de albine in Slovenia in anul 2013. Este inca o dovada a beneficiilor foarte mari aduse de selectia reala si continua.

In concluzie, nu este nicio indoiala ca albina din rasa carnica este poate cea mai potrivita pentru culesurile de primavara care sunt extrem de importante in Romania, necesitand o atentie ceva mai mare fata de alte rase pentru mentinerea unui echilibru avantajos al familiei intre puiet si resurse in timpul verii si toamnei.

Mai jos veti gasi link-uri catre toate articolele din mini-seria in care descriem fiecare rasa in parte:

Echipa ApiExpert.ro

4 Responses

  1. ieremici

    Dar matcile imperecheate artificial respecta calendarul initial? Am si eu de primit de aceea intreb. Multumesc.

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,

      in acest moment nu consideram ca vor fi intarzieri in livrarea matcilor inseminate artificial.

      • Mitrut

        Se poate acazitiona de la dumneavoastră, matca carnica?

  2. Giurgea ionut

    Foarte interesant si bine de stiut…..totusi nu reusesc sa fac diferenta intre carnica. Carpatina si carnica….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *