Literatura de specialitate

Sectiunea aceasta se adreseaza apicultorilor incepatori. Orice intrebari si nelamuriri pot fi postate aici.
Avatar utilizator
Rock_N_Rolla
Mesaje: 30
Membru din: 29 Mar 2016, 08:44

Literatura de specialitate

Mesajde Rock_N_Rolla » 12 Apr 2016, 21:40

Bună seara

Aș vrea să vă propun un nou topic. Rog colegii cu experiență și expertize în apicultură să ne recomande o serie de lucrări, cărți de apicultură pentru cei care nu avem informația dar care vrem să ne documentăm poate și mai mult decât am făcut-o până acum. Recunosc în primul meu an de apicultură am stat 4 săptămâni în pastoral la tei, nefăcând altceva decât să citesc(7 cărți de specialitate) și să păzesc stupi. Întâmplarea face că tot atunci, deși nu am participat la procesul apicol decât cu spinarea la cărat stupi și cu lanternă la păzit noaptea, m-am îndrăgostit de aceste minuni zburătoare. Pentru a nu cădea în capcană internetului unde informația debordează că laptele în foc și pentru care eu recunosc că nu am mereu tot discernământul trierii, niște propuneri de astfel de materiale scrise, în ordinea în care ar trebui consumate, cred că sunt extrem de apreciate și bine venite.
Mulțumesc
"...poor is the man whose pleasures depend on the permission of another..."

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Literatura de specialitate

Mesajde Radu Guțescu » 13 Apr 2016, 07:19

Salut,

Excelenta ideea, fără informație de calitate nu exista succes in apicultura. Primele cărți pe care le-aș recomanda sunt cele ale Fratelui Adam (Karl Kehrle). Titlurile sunt: Beekeeping at Buckfast Abbey, Breeding the honeybee si In search of the best strains of bees. Din păcate nu sunt disponibile în romana, am ceva traduceri în romana pentru două dintre ele, cei interesați pot să le solicite pe mail. Apoi, cartea lui Ruttner despre cresterea mătcilor in care se discuta multe detalii despre albina în afara de cele strict referitoare la creșterea de mătci. Poate fi descărcată de aici: http://depozitulverde.ro/media/ruttner.pdf. Pe partea de nutriție lucrarea de referință mi se pare a fi Fat Bees, skinny bees a lui Doug Somerville, se găsește în format pdf pe internet. Cam acestea ar fi recomandările mele.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

Avatar utilizator
Rock_N_Rolla
Mesaje: 30
Membru din: 29 Mar 2016, 08:44

Re: Literatura de specialitate

Mesajde Rock_N_Rolla » 13 Apr 2016, 20:03

Salut
Am început să citesc azi Creșterea mătcilor de F Ruttner, Recunosc însă că e puțin cam "departe"pentru mine. Cred că am sărit peste câteva cărți până să mă apuc de aceasta, Dar e interesantă, am de gând să o termin. Dacă mă împotmolesc vă cer ajutorul. Merci!
P.S. pe de altă parte înțeleg "expert" din Apiexpert și că asta înseamnă o ștachetă ridicată mai sus decât în alte părți, accept :ugeek:
"...poor is the man whose pleasures depend on the permission of another..."

florin trintoru
Mesaje: 13
Membru din: 17 Ian 2016, 08:27

Re: Literatura de specialitate

Mesajde florin trintoru » 15 Apr 2016, 15:16

Am achizitionat o carte ;Cartea Stuparului a venit ieri la posta ,nu am avut timp încă să o citesc ,mai am si Manualul Apicultorului ediția 1975 ,am citit ceva din ea


Înapoi la “Coltul incepatorului”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron