Pagina 1 din 1

Literatura de specialitate

Scris: 12 Apr 2016, 21:40
de Rock_N_Rolla
Bună seara

Aș vrea să vă propun un nou topic. Rog colegii cu experiență și expertize în apicultură să ne recomande o serie de lucrări, cărți de apicultură pentru cei care nu avem informația dar care vrem să ne documentăm poate și mai mult decât am făcut-o până acum. Recunosc în primul meu an de apicultură am stat 4 săptămâni în pastoral la tei, nefăcând altceva decât să citesc(7 cărți de specialitate) și să păzesc stupi. Întâmplarea face că tot atunci, deși nu am participat la procesul apicol decât cu spinarea la cărat stupi și cu lanternă la păzit noaptea, m-am îndrăgostit de aceste minuni zburătoare. Pentru a nu cădea în capcană internetului unde informația debordează că laptele în foc și pentru care eu recunosc că nu am mereu tot discernământul trierii, niște propuneri de astfel de materiale scrise, în ordinea în care ar trebui consumate, cred că sunt extrem de apreciate și bine venite.
Mulțumesc

Re: Literatura de specialitate

Scris: 13 Apr 2016, 07:19
de Radu Guțescu
Salut,

Excelenta ideea, fără informație de calitate nu exista succes in apicultura. Primele cărți pe care le-aș recomanda sunt cele ale Fratelui Adam (Karl Kehrle). Titlurile sunt: Beekeeping at Buckfast Abbey, Breeding the honeybee si In search of the best strains of bees. Din păcate nu sunt disponibile în romana, am ceva traduceri în romana pentru două dintre ele, cei interesați pot să le solicite pe mail. Apoi, cartea lui Ruttner despre cresterea mătcilor in care se discuta multe detalii despre albina în afara de cele strict referitoare la creșterea de mătci. Poate fi descărcată de aici: http://depozitulverde.ro/media/ruttner.pdf. Pe partea de nutriție lucrarea de referință mi se pare a fi Fat Bees, skinny bees a lui Doug Somerville, se găsește în format pdf pe internet. Cam acestea ar fi recomandările mele.

Re: Literatura de specialitate

Scris: 13 Apr 2016, 20:03
de Rock_N_Rolla
Salut
Am început să citesc azi Creșterea mătcilor de F Ruttner, Recunosc însă că e puțin cam "departe"pentru mine. Cred că am sărit peste câteva cărți până să mă apuc de aceasta, Dar e interesantă, am de gând să o termin. Dacă mă împotmolesc vă cer ajutorul. Merci!
P.S. pe de altă parte înțeleg "expert" din Apiexpert și că asta înseamnă o ștachetă ridicată mai sus decât în alte părți, accept :ugeek:

Re: Literatura de specialitate

Scris: 15 Apr 2016, 15:16
de florin trintoru
Am achizitionat o carte ;Cartea Stuparului a venit ieri la posta ,nu am avut timp încă să o citesc ,mai am si Manualul Apicultorului ediția 1975 ,am citit ceva din ea