Depopulare masiva la floarea soarelui

Totul despre boli si paraziti, tratamente si administrare, metode de prevenire etc.
Gache Ciprian Daniel
Mesaje: 5
Membru din: 11 Ian 2015, 18:22

Depopulare masiva la floarea soarelui

Mesajde Gache Ciprian Daniel » 21 Iul 2015, 11:19

Buna ziua!
Sunt un apicultor din judetul Braila. Anul acesta m-am confruntat cu o depopulare masiva a familiilor la culesul de floarea soarelui, desi practic apicultura stationar. Mai este cineva in aceasta situatie? Care credeti ca este cauza?

cristi
Mesaje: 94
Membru din: 21 Feb 2015, 21:41

Re: Depopulare masiva la floarea soarelui

Mesajde cristi » 22 Iul 2015, 08:38

eu daca nu umblam saptamanal in ei aveam cuiburile blocate si automat depopulare.am spart saptamanal cuibul cu 2 rame si mereu am gasit cuibul blocat.

Gache Ciprian Daniel
Mesaje: 5
Membru din: 11 Ian 2015, 18:22

Re: Depopulare masiva la floarea soarelui

Mesajde Gache Ciprian Daniel » 22 Iul 2015, 11:03

In mod normal, stiu ca se fac deblocari, altfel scade cantitatea de puiet si, implicit, de albina. In anii anteriori faceam acelasi lucru. Eu m-am confruntat cu alta situatie: la momentul verificarilor - inainte de cules si in timpul culesului - existau cate 6-9 rame cu puiet si nu exista blocaj absolut deloc. Unele familii nu au construit nici macar o rama - desi este un cules important si care dureaza mult. La verificari dupa o saptamana am constatat ca nu prea exista albina lucratoare. Mentionez ca majoritatea reginelor sunt selectionate - deci nu se pune problema calitatii defectuase a materialului genetic - si este prima data cand ma confrunt cu o asemenea situatie (este al 5-lea an de apicultura)

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Depopulare masiva la floarea soarelui

Mesajde Radu Guțescu » 22 Iul 2015, 11:57

Cauzele depopularii la floarea soarelui sunt in principal legate de lipsa polenului de calitate, polenul de floare are 13% proteina si o structura de aminoacizi nepotrivita pentru albină, dar mai ales utilizarea neonicotinoidelor care sunt eliberate de planta in nectar si in polen, ceea ce duce la otravirea insectelor, inclusiv albina.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)


Înapoi la “Boli si paraziti”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

cron