Folosim tot transvazare simpla, la fel procedam cu laptisorul de matca, numai ca il producem noi (la 72 de crescatori si cateva mii de larve ne-ar trebui un furnizor serios
). Ustensila de transvazat preferata este acul de transvazat de la Swienty, metoda de crestere am updatat-o anul trecut si este cam asa: intr-o roinita punem doua rame pline cu miere si pastura, apoi decupam din fiecare la cativa centimetri de leatul de sus o fasie din ceara de aproximativ 20 cm lungime pe 7-8 cm latime si adancime pana la foita de ceara artificiala, dupa care scuturam albina de pe 3-4 rame cu larve tinere. Acest prim pas se face dimineata, dupa ce a iesit culegatoarea. Lasam roinita deschisa o ora pentru ca daca exista albina inutila (batrana) sa plece si apoi deplasam roinitele la centrul in care se realizeaza transvazarea. Seara se face transvazarea si botcutele se lipesc direct de cele doua rame (in portiunea decupata), maxim 30 per roinita. A doua zi, cele doua rame cu botci pornite impreuna cu albina de pe ele se introduc in finisori de genul celor ce pot fi vazuti pe site: matca si albine jos, puiet si albina doica sus, separare cu gratie Hanneman. Botcile se introduc sus cu tot cu rame. Am fost foarte multumiti, avantajele sunt numeroase atat logistic, cat mai ales de calitate si rezultatele excelente. Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteles, e mult mai greu de explicat decat de facut, mai ales fara imagini.
. La inceputul sezonului o sa postam imagini detaliate.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)