Mesajde Radu Guțescu » 15 Mar 2015, 13:28
Aleargă pe ramă, nu sunt agresive. Potentialul provine din cateva calităti esentiale a caror importanta incepe sa fie din ce in ce mai bine inteleasa de lumea apicola. Prima ar fi, asa cum am spus, rezistenta la boli. La ceea ce vad la diversi crescători, altfel renumiti, ma pune pe gânduri. Daca se va continua asa, vom ajunge sa ne bucurăm că avem albine, nu ne vom mai gândi la miere. Se urmareste orice altceva in afara de rezistenta la boli, totul este bine in sezonul activ, iar peste iarna dezastru. Ca exemplu, Anglia a pierdut conform ultimei statistici 65% din familii iarna aceasta!!! Franta pierde cam jumatate din familii in fiecare iarna. Spania se stie ce a pătit din cauza Nosema Ceranae, pierdere de 1 milion de familii. Deci parerea mea este ca daca nu se iau măsuri urgente, ne paste dezastrul. Este o discuție lunga, apicultorii sunt mereu manipulati ca este din vina pesticidelor, a schimbărilor climatice etc. Nu zic ca nu conteaza si acestea, dar va spun sigur ca prima problema este chiar la apicultori. Sa revin la carpatina, este o albina cu o prolificitate buna, nu cea mai buna dintre toate rasele, dar totusi buna, de asemenea este o albina blândă si in plus speculează bine culesurile de primavara, cele mai importante in Romania. Toate aceste calităti combinate ma fac sa afirm ca albina carpatina are un potential bun. Instinctul de roire este specific raselor care reduc poanta cand nu exista cules, intr-adevăr carnica reactionează mai repede, de aici si opinia ca are un instinct mai mare de roire. Intr-adevăr carpatina reactionează mai lent, deci se poate spune ca roieste mai greu. Ambele se pot tine sub control daca sunt hranite in perioadele fara cules.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)