Turtele proteice

Tot ce tine de nutritia albinelor, hraniri stimulative si de completare, hraniri proteice si energetice, retete de turte proteice, administrare etc.
alin75
Mesaje: 9
Membru din: 13 Ian 2015, 22:30

Turtele proteice

Mesajde alin75 » 13 Ian 2015, 22:54

Pe acesta tema se "recomanda" ca turta sa se faca cu miere care cristalizeaza usor si se tine in camara 2-4 saptamani sa cristalizeze totul. Apoi se da. Asa am procedat in fiecare iarna-primavara, nu a curs, nu au fost probleme. Turtele proteice pana acum le-am facut cu polen si lapte (turta II), respectiv lapte (turta III, cand deja incepe sa aduca din exterior polen).
Anul trecut, nu am reusit da-mi adun polen, astfel am schimbat "compozitia". Turta II contine drojdie si lapte (deja sunt facute, stau in asteptare), iar turta III ca de obicei.

Acum intrebare: care sunt sansele (chiar daca incaperea unde am cutiile cu turte este racoroasa) ca turtele sa se altereze de la combinatia lapte+drojdie?

Numai bine,
Alin

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Turtele proteice

Mesajde Radu Guțescu » 13 Ian 2015, 23:07

Va salut,

Drojdia de bere este inactivata, deci nu ar trebui sa genereze fermentatie, pericolul de alterare ar putea veni de la laptele praf care odata hidratat devine mult mai perisabil. Cred ca ati putea inlocui laptele praf cu un concentrat sau izolat proteic din lapte si ati obtine un dublu beneficiu: scaderea cantitatii de lactoza in cazul concentratului proteic sau lipsa acestuia in cazul izolatului (lactoza este nerecomandata in hrana albinei), dar si o valabilitate mai mare a produsului final. Totusi, in toate sursele de informare pe care le-am studiat privitoare la hranirea proteica, o conditie importanta pentru eficienta maxima a turtei era prospetimea sa.

Numai bine!
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

Robert Paulo
Mesaje: 22
Membru din: 10 Ian 2015, 08:43

Re: Turtele proteice

Mesajde Robert Paulo » 14 Ian 2015, 07:07

Inclin sa cred ,in urma celor citite si in cele doua articole privitoare la nutritia albinelor publicate pe blogul dvs si in urma experientelor din anii anteriori ca drojdia de bere inactiva,prin ceea ce contine,asigura mare parte din necesarul familiilor de albine pentru a se dezvolta in primavara.Adausurile de lapte praf si soia au creat probleme in anii in care temperaturile au fost mai ridicate decat in mod normal,mi s-a intamplat sa fiu nevoit sa le scot si sa le arunc din cauza faptului ca au dobandit un miros nespecific;Asta cu toate ca am respectat proportiile si le-am administrat imediat ce au fost facute. :|

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Turtele proteice

Mesajde Radu Guțescu » 14 Ian 2015, 07:21

Aveti dreptate, nu se recomanda sub nici o forma adoaosurile de lapte praf si faina de soia. Asta pentru ca in afara de proteina, contin o serie de substante care nu sunt digerate de albina. Tocmai de aceea este recomandat sa se foloseasca IZOLATE proteice din aceste doua produse. In izolate, este extrasa doar proteina, fara alte reziduuri. Proteina din lapte si cea din soia sunt cele mai complete forma de proteina existente in natura. Doar cu ajutorul lor se poate crea o turta cu 25% proteina in substanta uscata si mai important, se poate respecta profilul de aminoacizi necesar albinei. Apoi, ele sunt mult mai putin perisabile intrucat prin izolarea proteinei sunt eliminate multe dintre componentele potential alterabile. Drojdia de bere nu contine decat 40% proteina, fata de peste 90% cat au izolatele, are doar 6 aminoacizi si are un continut de cenusa de 6%, fata de maxim 2% cat are polenul. Cel mai important avantaj al ei este dat de cantitatea mare de vitamine din grupul B-urilor pe care il contine, dar in opinia mea nu poate asigura singura o hranire proteica de maxima calitate pentru albina.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

alin75
Mesaje: 9
Membru din: 13 Ian 2015, 22:30

Re: Turtele proteice

Mesajde alin75 » 14 Ian 2015, 08:02

Sa inteleg din postare ca in lupta "drojdie vs lapte praf" castig are laptele. In turte am pus de fiecare data apicomplex + protofil. Zahar+miere+lapte+polen+apicomplex+protofil pana acum au fost ok. Daca despicam firul in patru sigur a rezultat o "bomba" proteica.
Vedem la primavara cum decurge noua "bomba"!

Numai bine,
Alin

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Turtele proteice

Mesajde Radu Guțescu » 14 Ian 2015, 08:14

In lupta dintre drojdie si lapte castiga izolatul proteic din lapte sau soia :D . Daca drojdia este utila si poate fi folosita si in cantitati mai mari fiind complet digerabila de catre albina, laptele ar trebui folosit in cantitati cat mai mici si sa fie degresat. Eu nu l-am folosit niciodata din cauza continutului de lactoza. Cred ca in prima formula pe care ati prezentat-o nici nu va ajuta prea mult atata timp cat aveati polen, de departe cea mai buna hrana proteica. Succes cu noua formula de turta si asteptam sa ne tineti la curent cu rezultatele!

Numai bine!
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

Robert Paulo
Mesaje: 22
Membru din: 10 Ian 2015, 08:43

Re: Turtele proteice

Mesajde Robert Paulo » 14 Ian 2015, 13:57

Izolatul proteic din lapte sau soia se poate achizitiona ca atare?

Robert Paulo
Mesaje: 22
Membru din: 10 Ian 2015, 08:43

Re: Turtele proteice

Mesajde Robert Paulo » 14 Ian 2015, 14:10

Sunteti amabil ,va rog,sa sugerati o reteta cu aceste produse?

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Turtele proteice

Mesajde Radu Guțescu » 14 Ian 2015, 14:44

Robert Paulo scrie:Izolatul proteic din lapte sau soia se poate achizitiona ca atare?


Da, izolatul se poate gasi la magazinele de suplimente pentru sportivi, noi cumparam de la redis pentru ca au un raport calitate/pret acceptabil si au variante fara arome si inducitori.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Turtele proteice

Mesajde Radu Guțescu » 14 Ian 2015, 14:55

Robert Paulo scrie:Sunteti amabil ,va rog,sa sugerati o reteta cu aceste produse?


Sigur. La reteta de pe blog se poate scadea cantitatea de drojdie de bere cu 5 kg si sa se adauge inca 2 kg de izolat proteic din soia (2 sunt deja in reteta originala) plus 2 kg de izolat proteic din lapte, sau si mai bine, izolat proteic din zer cu continut scazut de lactoza (sub 0,2%). Restul ingredientelor raman la fel, eventual se regleaza cantitatea de apa in functie de consistenta dorita. In cel mai scurt timp vom face un update si la articolul de pe blog.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)


Înapoi la “Nutritia albinelor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron