Mesajde Radu Guțescu » 14 Ian 2015, 07:21
Aveti dreptate, nu se recomanda sub nici o forma adoaosurile de lapte praf si faina de soia. Asta pentru ca in afara de proteina, contin o serie de substante care nu sunt digerate de albina. Tocmai de aceea este recomandat sa se foloseasca IZOLATE proteice din aceste doua produse. In izolate, este extrasa doar proteina, fara alte reziduuri. Proteina din lapte si cea din soia sunt cele mai complete forma de proteina existente in natura. Doar cu ajutorul lor se poate crea o turta cu 25% proteina in substanta uscata si mai important, se poate respecta profilul de aminoacizi necesar albinei. Apoi, ele sunt mult mai putin perisabile intrucat prin izolarea proteinei sunt eliminate multe dintre componentele potential alterabile. Drojdia de bere nu contine decat 40% proteina, fata de peste 90% cat au izolatele, are doar 6 aminoacizi si are un continut de cenusa de 6%, fata de maxim 2% cat are polenul. Cel mai important avantaj al ei este dat de cantitatea mare de vitamine din grupul B-urilor pe care il contine, dar in opinia mea nu poate asigura singura o hranire proteica de maxima calitate pentru albina.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)