Diferite intrebari referitor la procesul de inseminare a matciilor

Inseminarea artificiala este indispensabila in cadrul unui program de selectie. In aceasta sectiune discutam de tot ce tine de aceasta, de la kit-uri folosite la tehnica de lucru.
Simon_Andrei
Mesaje: 2
Membru din: 15 Apr 2016, 09:36

Diferite intrebari referitor la procesul de inseminare a matciilor

Mesajde Simon_Andrei » 15 Apr 2016, 20:50

Buna seara Radu, stimati apicultori, Apiexpert team,

In ideea de a intelege cat mai bine procesul si modul de pregatire a matciilor in vederea inseminarii, vreau sa va adresez cateva intrebari:


1) Matciile care le vedem in roii pe care i-ati format (indiferent de rasa), sunt combinatiile famillilor consagvinizate si care in prealabil, inainte, au fost testate in cursul unui an apicol?

2) Cate matci (consagvine) produceti din cele 8 linii selectate? De exemplu: prima linie din prima generatie consagvinizata, cate matci produceti? Prima linie din a 2-a generatie consagvinizata, cate matci produceti? Si asa mai departe. Ma gandesc ca daca ar fi sa produceti cate 5 generatii de matci consagvinizate din fiecare linie, atunci inseamna ca o sa aveti minim 40 de familii, asta in caz ca pastrati doar o singura matca din fiecare generatie…
Apoi urmeaza obtinerea materialului genetic reproducator final unde se mai fac cateva familii…

3) Liniile consagvine le obtineti intr-un singur an apicol, sau in decursul a 2 ani apicoli? Ce grafic de obtinere cat mai repede a liniilor consagvine aveti? De la ce data incepeti procesul de inseminare?

4) Ce dozaj de CO2 folositi la narcotizarea matciilor, timp de expunere si daca faceti inainte de inseminarea propriu-zisa narcotizari si daca da, cat timp folositi? In timpul procesului de inseminare putem vorbi de o alta doza CO2?

5) Poate fi vizionat pedigree-ul matciilor pe care le produceti?

6) Ne puteti prezenta un grafic de selectie, aici ma refer la ceea ce v-a determinat sa selectati o familie in vederea consagvinizarii. Aici va rog sa exemplificati dupa ce logica aceasta familie va deveni o donatoare de larve sau trantori?

Mentionez ca sunt incepator in apicultura, am 3 ani de cand o practic... In acest timp cred ca am inteles ca fara inseminare artificiala este greu (aproape imposibil - fara o loactie 100% izolata), sa perpetuezi in descendenti caracterele genice dorite. Cred ca acest subiect, impreuna cu ajutorul d-voastra, trebuie analizat mai in detaliu, pe cat posibil :D

Va salut si numai bine!
Doamne ajuta!

Înapoi la “Inseminarea artificiala”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron