Pagina 1 din 1

alegerea locurilor de pastoral si aranjarea stupilor

Scris: 22 Feb 2015, 20:44
de gheorghe cristian
Cred ca este un subiect bun de vorbit

Re: alegerea locurilor de pastoral si aranjarea stupilor

Scris: 23 Feb 2015, 06:31
de Radu Guțescu
Intr-adevar, este un subiect important. Mai ales daca tinem cont de amploarea pe care a luat-o deplasarea in pastoral in ultimul timp. Sunt foarte multe de spus pe aceasta tema, o sa ma rezum la trei aspecte care mi se par importante:
1. In alegerea zonei de pastoral nu conteaza numai culturile, ci si calitatea solului. Calitatea solului influenteaza direct cantitatea de nectar secretata de plante. Asa ca nu e suficient sa vedem un lan de rapita, este important sa vedem si tipul de sol din zona. Cele negre permit secretia unei cantitati mai mari de nectar, apoi urmeaza argiloase, nisipoase si cele mai rele sunt cele cu multe pietre. Asta la o analiza primara si destul de nestiintifica, este vorba doar de observatii din teren. Nu stiu exact care este PH-ul recomandat pentru fiecare tip de cultura, in mod normal asa se determina cel mai precis influenta solului.
2. Deplasarea in pastoral trebuie facuta cu cateva zile inainte de inceperea culesului pentru a permite albinei sa se orienteze si a evita astfel depopularile si suprapopularile. Mai ales in cazul culturilor joase, de genul rapita si floarea-soarelui.
3. Asezarea stupilor se face in grupuri de cate patru catre cele patru puncte cardinale in stilul Fratelui Adam si nu mai aproape de 100 de metri de culturile joase. Daca terenul nu permite, se pot aseza cate doi pe acelasi model.

Numai bine!

Re: alegerea locurilor de pastoral si aranjarea stupilor

Scris: 23 Feb 2015, 17:58
de gheorghe cristian
Da solul foarte important înclinatia mai este un aspect poate ploua si poti fi iinundat stiu cazuri.stup ii asez cate 4 sudest sudvest gen zig zag .o sursa de apa ar fi foarte buna

Re: alegerea locurilor de pastoral si aranjarea stupilor

Scris: 08 Dec 2015, 16:21
de sebyman
am inteles ca si temperatura trebuie urmarita,de exemplu la salcam cunosc o padure de salcam pe malul unui rau si e cam racoare dimineata cica nu prea ar da nectar.asa este ?

Re: alegerea locurilor de pastoral si aranjarea stupilor

Scris: 08 Dec 2015, 16:26
de Radu Guțescu
Salut. Sigur că da, temperatura si umiditatea au un rol important in productia de nectar. Ideal ar fi sa nu scadă sub 10-12 grade noaptea pentru a avea sanse la o productie foarte buna.