Turtele energetice

Tot ce tine de nutritia albinelor, hraniri stimulative si de completare, hraniri proteice si energetice, retete de turte proteice, administrare etc.
MihaiC
Mesaje: 9
Membru din: 22 Noi 2015, 16:17

Re: Turtele energetice

Mesajde MihaiC » 13 Ian 2016, 18:11

Radu Guțescu scrie:
cristi scrie:Buna seara,
Anul trecut am facut turtele energetice din zahar si miere. Am invertit zaharul, l-am lasat sa se raceasca pana pe le 45 grade si pe urma am amestecat mierea. Anul acesta as vrea sa pun si fumidil. Fumidilul la gandeam sa-l dizolv in apa sau ceai, pe urma sa-l amestec cu mierea.A mai administrat cineva in felul acesta?


Buna seara,
Da, am administrat Fumagilina in turte. Am dizolvat-o in apa, trebuie avut grija ca lichidul sa fie rece si in nici o etapa a amestecarii Fumagilina sa nu fie încălzita. Pentru a evita expunerea la temperatura, am amestecat zahăr pudră cu sirop de zahăr invertit (siropul era rece) pana la obtinerea consistentei dorite. Deci singura regula este sa se evite încălzirea Fumagilinei pentru ca se descompune, in rest orice varianta de omogenizare functioneaza.

Buna seara. Banuesc ca zaharul pudra nu l cumparati din magazin!In cazul ca este asa,va rog sa mi spuneti cum il preparati,si cu ce?Multumesc.

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Turtele energetice

Mesajde Radu Guțescu » 13 Ian 2016, 18:33

Buna seara. Asa este, nu il cumparam din magazin. Zahărul il macinam cu un utilaj care functioneaza pe principiul rasnitelor manuale folosite in bucătărie pentru macinarea zaharului, dar la scara mult mai mare la care am atasat un motor trifazat. Practic, zahărul este sfaramat prin frecare. Sistemul cu ciocanele este ineficient pentru macinarea zahărului, varianta aceasta am gasit-o mult mai eficienta pentru a obtine o granulatie de 0,04 mm (aceasta este considerata dimensiunea particulei la care albina utilizeaza cel mai bine zahărul pudră). Trebuie atentie la dimensiunea fuliei utilajului (trebuie sa fie un diametru mare) pentru ca altfel rotatia prea rapidă poate încălzi zahărul, ceea ce este nerecomandat. Utilajul poate fi facut fata mari probleme de un strungar bun, costul total la care am ajuns fara motor a fost de 450 de lei in care au intrat toate materialele, inclusiv bancul pe care a fost montat. De asemenea, o alta varianta ar fi achizitia unui utilaj pentru măcinat zahăr din Serbia, au preturi mult mai bune, dar nu am testat calitatea. In Romania producatori de asemenea utilaje sunt cei de la Dulprod Buzău, dar preturile mi se par exagerate, plus ca randamentul este destul de slab (cantitatea de zahăr care poate fi măcinată pe ora mi s-a parut foarte mica, cel putin pentru nevoile noastre). Cu prima ocazie cand ajung la hala unde se afla utilajul voi pune poze pentru a vedea exact cum arata.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

cristi
Mesaje: 94
Membru din: 21 Feb 2015, 21:41

Re: Turtele energetice

Mesajde cristi » 13 Ian 2016, 21:14

O reteta de turta energetica ne dati si noua?

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Turtele energetice

Mesajde Radu Guțescu » 13 Ian 2016, 21:36

Sigur. Noi procedam asa: facem sirop de zahăr 2:1 (aceasta este soluție saturată) si apoi adăugăm zahăr pudră. Pentru a obtine o consistenta potrivita raportul sirop/zahăr pudră este aprox.1:4, deci o parte sirop la patru parti de zahăr pudră. Raportul poate fi modificat in functie de consistenta dorita. Atentie la un detaliu, amestecul initial trebuie lasat minim 24 de ore la "dospit", apoi se va mai adauga zahăr pana la obtinerea formei finale. Pentru ca dupa 24 de ore va deveni mai "lichid" decat pare in prima faza (imediat dupa preparare), asa ca va mai trebui adaugat zahăr. Amestecul trebuie bine omogenizat, altfel siropul de zahăr se va separa de zahărul pudră. Pentru asta se poate folosi un malaxor sau un amestecator de tipul celor pentru mortare (in cazul acesta trebuie un utilaje de putere mai mare). Dupa stabilizarea amestecului punem in pungi de plastic (cele folosite la pentru produse congelate, nu acelea la rola care sunt foarte subtiri) cantitatea dorita.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

NELU-VS.
Mesaje: 45
Membru din: 26 Oct 2015, 19:27

Re: Turtele energetice

Mesajde NELU-VS. » 14 Ian 2016, 13:45

Va salut.O reteta pe care o sa o folosesc in acest an este:200g miere salcim ,100g catina alba tocata,10-15 ml protofil homemade de 95 grade si zahar pudra pina la consistenta turtei (mai tare ca aluatul)La administrarea celei de-a -2-a turte o sa folosesc aceleasi ingrediente iar in loc de catina o sa folosesc macese.Catina si macesele le adaug pt. continutul lor ridicat in vitamine.Este drept ca nu am mai folosit-o insa sper sa fie OK.Rog cei cu mai multa expierienta sa-si spuna parerea.Multumesc anticipat.Sanatate.

Calin
Mesaje: 62
Membru din: 23 Ian 2015, 15:42

Re: Turtele energetice

Mesajde Calin » 20 Ian 2016, 17:28

Radu Guțescu scrie:Sigur. Noi procedam asa: facem sirop de zahăr 2:1 (aceasta este soluție saturată) si apoi adăugăm zahăr pudră. Pentru a obtine o consistenta potrivita raportul sirop/zahăr pudră este aprox.1:4, deci o parte sirop la patru parti de zahăr pudră. Raportul poate fi modificat in functie de consistenta dorita. Atentie la un detaliu, amestecul initial trebuie lasat minim 24 de ore la "dospit", apoi se va mai adauga zahăr pana la obtinerea formei finale. Pentru ca dupa 24 de ore va deveni mai "lichid" decat pare in prima faza (imediat dupa preparare), asa ca va mai trebui adaugat zahăr. Amestecul trebuie bine omogenizat, altfel siropul de zahăr se va separa de zahărul pudră. Pentru asta se poate folosi un malaxor sau un amestecator de tipul celor pentru mortare (in cazul acesta trebuie un utilaje de putere mai mare). Dupa stabilizarea amestecului punem in pungi de plastic (cele folosite la pentru produse congelate, nu acelea la rola care sunt foarte subtiri) cantitatea dorita.


Salut!
La turtele energetice mai puneti acid citric ? Imediat ce permite vremea, as vrea sa le administrez turtele energetice, credeti ca e prea devreme cumva?

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Turtele energetice

Mesajde Radu Guțescu » 20 Ian 2016, 17:38

Salut!
Se poate pune acid citric in proportie de 2g la kilogramul de zahăr. Daca familiile au hrană suficienta, cred ca se poate amâna administrarea turtelor pana in luna februarie sau chiar mai târziu. Daca nu au hrană de ajuns, trebuie intervenit cu turta.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

Calin
Mesaje: 62
Membru din: 23 Ian 2015, 15:42

Re: Turtele energetice

Mesajde Calin » 20 Ian 2016, 17:52

Ok, multumesc frumos :)

nicu68
Mesaje: 23
Membru din: 25 Ian 2016, 15:57

Re: Turtele energetice

Mesajde nicu68 » 01 Feb 2016, 13:05

buna ziua. pentru prepararea turtelor energetice se poate pune lamaie in loc de acid citric va multumesc

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Turtele energetice

Mesajde Radu Guțescu » 01 Feb 2016, 13:24

Buna ziua,

Nu v-as recomanda folosirea sucului de lămâie pentru ca poate fermenta la temperatura din stup.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)


Înapoi la “Nutritia albinelor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori

cron