Turta proteica pentru albine: formula si mod de preparare

Turta proteica pentru albine: formula si mod de preparare

postat in Tutoriale | 14

In articolul de astazi va prezentam formula de turta proteica pe care o utilizam pentru hranirea suplimentara a stupilor. In articolele viitoare vom detalia importanta hranirii proteice a familiilor de albine. Dar pentru a veni in intampinarea solicitarilor multor colegi apicultori care ne-au rugat sa publicam cat mai repede reteta de turta, o vom face mai jos.

Mentionam ca formula originala a fost conceputa de Randy Oliver si publicata pe site-ul scientificbeekeeping.com, iar noi am adaptat-o ca urmare a experientei dobandite prin utilizare. Asadar, ingredientele utilizate sunt:

  • Praf de galbenus de ou 2,5 kg
  • Izolat proteic din soia 2 kg
  • Drojdie de bere 22 kg
  • Zahar 27 kg
  • Acid citric 500 g
  • Otet de mere 500 ml
  • Scortisoara 600 g
  • Ulei de porumb 2 l
  • Apa 12 l

Pentru prepararea turtei procedam in felul urmator: incalzim apa pana la aproximativ 50 de grade Celsius, apoi adaugam zaharul si il amestecam pana se topeste complet, adaugam otetul de mere si acidul citric, apoi uleiul de porumb si apoi praful de galbenus de ou, izolatul proteic de soia, scortisoara si drojdia de bere. Dupa preparare o punem in pungi pentru a evita deshidratarea si intarirea turtei.

Praful de galbenus de ou poate fi inlocuit cu 2 kg dintr-un concentrat proteic din zer si albus de ou cu minim 85% proteina fara arome si indulcitori. Se pun doar 2 kg pentru ca este o cantitate mai mare de proteina in concentratul proteic fata de galbenusul de ou. Atentie la izolatul proteic din soia, este interzisa utilizarea fainei de soia care are elemente toxice pentru albine!

De asemenea, trebuie spus ca aceasta formula de turta proteica are o concentratie de aproximativ 20% de proteina si deci nu trebuie administrata in cantitati foarte mari o data. Noi utilizam aproximativ 250 de grame/administrare pentru roiuri si 500 de grame/administrare pentru familiile puternice. In functie de culesul natural de polen, administram cate 3-4 turte/familie primavara devreme, in luna iulie in anii secetosi si in septembrie.

Turta proteica este destul de solicitanta pentru intestinele albinei, asa ca pentru a preveni orice problema digestiva se pot adauga in compozitie ceaiuri din plante care ajuta sistemul digestiv al albinei sau Protofil. Insa avantajele hranirii cu proteina sunt majore, diferenta dintre un stup hranit suplimentar si unul nehranit o veti constata chiar dumneavoastra. Asa cum spuneam, vom detalia in scurt timp importanta proteinei in hrana albinelor.

Mai jos puteti vizualiza cateva imagini cu turta proteica in timpul prepararii, cat si cu rezultatul final:

UPDATE 19.02.2015: Am publicat un nou articol cu o imbunataire adusa acestei retete: Turta proteica pentru albine: formula imbunatatita

Echipa ApiExpert.ro

14 Comentarii

  1. Augustin-Mipveni

    Va salut.
    E interesant artioolul…..si nunai.
    Va multumesc pt informatii.
    Numai bine.

    • Echipa ApiExpert.ro

      Va multumim pentru cuvintele de apreciere si ne bucuram ca va sunt utile informatiile prezentate de noi.
      Toate cele bune!

  2. Augustin-Mioveni

    Sunt din Mioveni….scriu de pe tel.

  3. paraschiv stefan

    interesanta reteta nu cred cai usor de preparat nu aveti de vanzare turte?mar interesa si cateva matci daca mai aveti si ce rase?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua, ingredientele sunt usor de procurat din hypermarket-uri si farmacii veterinare. Din pacate nu comercializam turte. Puteti vedea matcile noastre aflate la vanzare accesand urmatorul link: http://apiexpert.ro/magazin/
      In momentul de fata primim comenzi pentru sezonul 2015.

  4. Dvs folositi „Drojdie de bere ” care se gaseste la pachet si se foloseste in panificatie sau folositi drojdia de bere furajera praf cum este cea produsa de catre firma Agsira..?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Folosim drojdie furajera pe care o puteti gasi la orice farmacie veterinara.

  5. […] deosebit pe care l-a trezit articolul despre turta proteica pe care l-am publicat acum cateva luni mi-a confirmat daca mai era nevoie un lucru imbucurator: […]

  6. Salut!
    Daca prepar reteta cu miere , mai trebuie sa adaug acidul citric si otetul de mere ?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Salut,

      otetul de mere nu mai este necesar, insa acidul citric trebuie adaugat intrucat are rol de conservant. Recomandarea mea ar fi sa folositi macar jumatate din cantitatea de acid citric specificat in reteta aceasta.

  7. Zaza Pierre

    Va multumesc pentru reteta postata. Am sa o incerc si eu anul acesta in primavera. In ultima parte a retetei ati mentionat ca se pot adauga ceaiuri sau Protofil. Ne puteti da exemple de ceauri care le-as putea adauga in amestec sau de cantitatea de Protofil pe care ar trebui folosita?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Ceaiuri: coada soricelului, urzică moartă, roinita, musetel, galbenele , sunatoare, pelin. 20 mg de amestec de plante la litrul de apa.
      In ceea ce priveste cantitatea de Protofil, va recomandam 40 ml la un kilogram de turta.

  8. Cam cate kg ies? Sa calculez protofilul.In jur de 66 ? Drojdia de bere furajera e acelasi lucru cu drojdia de bere inactiva instant?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Din prima formula ies cam 68 kg, din formula imbunatatita ies cam 104. Drojdia de bere este cea de la AGSIRA, drojdie inactivata care se gaseste la farmacii veterinare si magazine apicole.

Posteaza un comentariu