Caracteristici ale albinei Carpatine

Caracteristici ale albinei Carpatine

postat in Lucrul in stupina | 13

Incheiem seria de articole despre insusirile si comportamentul specifice fiecarei rase de albine cu prezentarea albinei carpatine.

Asemanarile sale cu albina carnica sunt foarte mari. Atat de mari incat Fratele Adam face referire la albina din Carpati ca la o sub-varietate a carnicai.

In descrierea pe care Fratele Adam o face albinei din Carpati mentioneaza ca este o albina mai putin inclinata catre roire, dar care in afara de asta nu poseda nici o insusire valoroasa din punct de vedere economic care sa nu fie prezenta intr-o forma mai dezvoltata intre caracteristicile albinei carnica. Nu vom relua aceste caracteristici, ele fiind descrise deja intr-un articol anterior.

Printre avantajele albinei carpatine se numara rezistenta crescuta la boli. Pe loturile netratate pe care le-am evaluat in stupina proprie, carpatina pe care o utilizam a impresionat printr-o rezistenta excelenta la nosemoza. Desi nu s-a aplicat nici un tratament, analizele de laborator nu au relevat prezenta sporilor de Nosema Apis.

Intr-o lume apicola in care tot mai multe patologii isi fac simtita prezenta prin afectarea unui numar din ce in ce mai mare de familii de albine, aceasta calitate a carpatinei ar trebui folosita la potential maxim. Si totusi, se pune intrebarea de ce carpatina pierde tot mai mult teren in fata altor rase de albine. Aici vrem sa precizam clar ca nu dorim sa intram intr-o disputa pro sau contra vreunei rase, parerea noastra despre fiecare fiind clar exprimata in articolele de pe blog si anume ca fiecare rasa are avantajele ei si ca alegerea unui anumit tip de albina depinde de obiective si de modul de lucru.

Fara a avea pretentia de a exprima adevaruri absolute, raspunsul la intrebarea de mai sus il reprezinta lipsa acuta a selectiei facuta intr-un mod profesionist conform unui program de selectie prestabilit cu termene si obiective clare. Acest fapt a dus la deteriorarea treptata a calitatii materialului genetic in cazul albinei carpatine. Sincer vorbind, in mod paradoxal, a ajuns aproape mai dificil sa procuram material genetic pentru reproductie in cazul carpatinei decat in cazul celorlalte rase. Daca nu am avea posibilitatea inseminarii artificiale, ne-ar fi practic imposibil sa mentinem reproductia de carpatina.

Din cauza lipsei de selectie, exista exemplare extrem de neuniforme in cadrul rasei carpatine si odata gasit un exemplar reusit trebuie mentinut un control total asupra genelor sale. Am avut discutii cu foarte multi apicultori legat de albina carpatina in cadrul cautarilor de material genetic si am descoperit in cadrul acestor cautari exemplare absolut exceptionale, unul dintre locuri fiind comuna Danicei din judetul Valcea.

Provocarea unui crescator de matci este insa sa ofere partenerilor sai matci de o calitate ridicata, dar si uniforma, lucru care nu poate fi obtinut decat printr-un program de selectie adecvat. Inclusa intr-un astfel de program, albina carpatina a confirmat in stupinele noastre ca poate fi o albina excelenta. Pentru ca in final, in afara partizanatelor inutile si a discutiilor contradictorii fara sfarsit, ceea ce ramane este rezultatul concret pe care o albina il realizeaza intr-o stupina. Iar matcile de calitate care aduc rezultate bune sunt cel mai bun marketing pentru o rasa, mult mai eficient decat orice disputa.

Mai jos veti gasi link-uri catre toate articolele din mini-seria in care descriem fiecare rasa in parte:

Echipa ApiExpert.ro

13 Responses

 1. Catalin Pruna

  Buna ziua .
  Daca se poate spune – dumneavoastra , in stupinele de productie , ce rasa de albine folositi ?

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   Majoritar Buckfast, apoi Carnica si Caucaziana.

 2. Catalin Pruna

  Este adevarat ca albina bukfasta are simtul orientarii slab si nu se preteaza pentru pabilion ?

  • Echipa ApiExpert.ro

   Are un simt al orientării mai slab decât carnica sau carpatina si intr-adevar, din acest motiv are un dezavantaj în sistemul de lucru pavilionar.

 3. claudiu

  cine imi poate da sfaturi petru un apicultor incepator?un nr de telefon pentru contact as dori. multumesc frumos.

 4. Tulbure Mihai

  Matca se poate pune cu albine din alta rasa? Sau doar cu albinele din rasa sa?

  • Echipa ApiExpert

   Da, se poate introduce fara probleme o matca dintr-o alta rasa.

   • gru roger

    va rog frumos care matca este cea mai buna din romania care este puternica rezistenta la boli si are viata mai lunga,si care din ele cladeste ramele mai repede
    va multumesc
    1 carnica,2carpantine,3ligustia.4bucfast,5 caucaziene
    va rog frumos puteti scri la
    email/gru_roger@yahoo.com

 5. Sergiu

  pentru zona aradului ce s-ar potrivii mai mult, rasa carpatina sau caucaziana?

  • Echipa ApiExpert

   Ambele rase reprezinta optiuni foarte bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *