Caracteristici ale albinei Caucaziene

Caracteristici ale albinei Caucaziene

postat in Lucrul in stupina | 0

In acest articol vom prezenta opinia noastra despre albina caucaziana. Atat experienta noastra, cat si o serie de rapoarte transmise de alti apicultori colaboratori cate utilizeaza caucaziana au aratat ca exista linii de caucaziene capabile de performante exceptionale. Vom explica de ce facem referire la anumite linii in continuare. Asa cum am aratat si in prezentarile anterioare, este din ce in ce mai greu sa folosim termenul de rasa cand ne referim la caracteristicile unei albine. Putem vorbi cel mult de linii, daca nu chiar de indivizi in cadrul rasei. Aceasta pentru ca odata cu trecerea timpului si libera circulatie a materialului genetic tot mai multe rase au suferit incrucisari, ceea ce nu este neaparat ceva negativ, dar presupune o selectie mult mai atenta si evident, o uniformitate mai mica.

Si in cazul albinei caucaziene exista aceasta problema, insa ea este accentuata de faptul ca pe langa impedimentele prezentate mai sus, se adauga si dificultatea extrema in procurarea materialului genetic din arealul natural al rasei. Trebuie spus ca exportul albinei din regiunea Abkhazia-Georgia este interzis, iar deschiderea autoritatilor si a populatiei din zona respectiva nu este prea mare, asa ca trebuiesc gasite surse de incredere si solutii ingenioase pentru a procura matci caucaziene din zona respectiva. Pentru noi lucrurile au devenit mult mai simple odata cu parteneriatul pe care il desfasuram cu Patrick Vienne, care creste regine caucaziene de peste 35 de ani si care are o mare experienta atat in procurarea materialului genetic, cat si in selectia matcilor. Dat fiind acest lucru, am putut intelege caracteristicile reale ale acestei rase, precum si selecta linii de cea mai buna calitate.

Aspectul exterior al caucazienei, precum si temperamentul calm se aseamana foarte mult cu albina carnica. De fapt, intre cele doua rase exista mari asemanari, cu un usor plus pentru caucaziana la lungimea trompei. Trebuie sa spunem ca la caucaziana diferentele de temperament dintre un individ si altul sunt ceva mai mari fata de carnica, ceea ce presupune o selectie mai atenta. La fel, ca si diferente, caucaziana foloseste mai mult propolis fata de carnica, care prefera sa foloseasca ceara. Matcile caucaziane au o prolificitate asemanatoare carnicai si reactioneaza asemanator in cazul culesurilor, in sensul ca isi regleaza aria de puiet in functie de disponibilitatea de nectar si polen, avand astfel o productivitate excelenta in ceea ce priveste mierea.

O particularitate a rasei o reprezinta faptul ca albina caucaziana este exemplul clasic de albina care depoziteaza mierea in apropierea puietului, insusire specifica raselor de munte. Corespunzator cu acest instinct, caucaziana depoziteaza mierea pe un numar minim de faguri, in sensul ca nu trece la umplerea unui alt fagure pana ce nu il umple complet pe cel anterior. Avantajul ce rezulta din acesta insusire este ca la sfarsitul culesului sau atunci cand culesul inceteaza brusc, nu exista faguri partial umpluti care nu pot fi capaciti si deci extrasi. Aceasta calitate o face extrem de potrivita pentru zonele cu vreme umeda, rece sau schimbatoare. Totusi, in cazul culesurilor puternice cu vreme buna este necesara o atentie mai mare pentru deblocarea cuibului, altfel existand riscul reducerii portiunii puiet in favoarea mierii.

Desi teoretic se spune ca albina caucaziana are o sensibilitate la sporii de nosema, in timpul lucrului cu aceasta albina nu am sesizat diferente majore fata de alte rase. Ca in cazul tuturor raselor, in cazul prevenirii nosemozei rolul cel important il are apicultorul, albina luptand de multe ori cu un numar urias de spori produsi din cauza neatentiei sau lipsei de pregatire a apicultorului. Vom dezvolta separat acest subiect intr-o alta sectiune acest subiect de maxima importanta, in acest moment Nosema Apis si forma noua numita Nosema Cerata fiind considerate “ucigasii tacuti ai albinei”, ultimele studii facandu-le responsabile de maladia Colony Collapse Disorder (CCD) care a decimat mii de stupi atat in America, cat si in Europa.

Chiar daca acest lucru nu este vizibil, si in Romania nosemoza afecteaza un numar foarte mare de stupi fara ca apicultorii sa observe decat mortalitatile din iarna si primavara, aceasta boala neputand fi detectata decat prin analiza de laborator. Tocmai datorita faptului ca acordam o atentie foarte mare aspectelor sanitar-veterinare si incercam sa prevenim situatiile neplacute atat prin tratamente pe care le vom prezenta, modul de alegere si izolare al stupinei, modul de lucru in stupi, precum si prin analize periodice, putem afirma ca in cazul albinei caucaziene nu am sesizat diferente fata de alte rase in ceea ce priveste rezistenta la Nosema Apis.

Din punct de vedere reproductiv, caucaziana are o serie de calitati deosebite, insa s-a evitat utilizarea sa pe scara larga, cu exceptia Israelului, intrucat folosirea propolisului in exces este o trasatura dominanta care prin hibridare devine si mai pregnanta la generatiile urmatoare. Totusi, incrucisarea dintre caucaziana si carnica a fost utilizata pe scara larga in America, hibridul dintre ele botezat Midnight fiind utilizat de multi apicultori de-a lungul timpului. Nu credem ca o cantitate mai mare de propolis utilizat de caucaziana poate fi un impediment daca tinem cont de celelalte calitati, ba chiar poate fi transformat intr-un avantaj economic.

In concluzie, vom spune ca si la albina caucaziana, precum si in cazul celorlalte rase cu care lucram exista plusuri si minusuri, totul depinzand de cum lucreaza si ce asteptari are apicultorul de la albina. Ca productie de miere, in statisticile pe care le tinem in stupinele noastre caucaziana ocupa primele locuri ca medie anuala, alaturi de Buckfast si Carnica, dar nu se preteaza pentru formarea de roiuri noi datorita echilibrului extraordinar pe care matca il realizeaza intre aria de puiet, resursele de cules din natura si numarul de doici disponibile in cadrul familiei. Cat timp acest echilibru nu este afectat rezultatele sunt excelente, insa odata distrus acest echilibru, familia va avea un randament sub potentialul rasei.

Mai jos veti gasi link-uri catre toate articolele din mini-seria in care descriem fiecare rasa in parte:

Echipa ApiExpert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *