METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Sectiunea aceasta se adreseaza apicultorilor incepatori. Orice intrebari si nelamuriri pot fi postate aici.
NELU-VS.
Mesaje: 45
Membru din: 26 Oct 2015, 19:27

METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde NELU-VS. » 03 Ian 2016, 16:11

Va salut.Nu pot sa spun ca sint toba in teorie insa in putina mea expierienta in apicultura am intilnit momente ca teoria sa cam difere cu practica.Asadar as vrea sa dezvoltam diferite metode (tehnologii) de lucru pentru ca la marele cules (salcim) fam. de albine sa ajunga la o dez. maxima insa sa nu fie intrate in frigurile roitului.Nu stiu cum fac altii insa la mine la salcim cam 50 % din fam. intra in frigurile roitului cu toate ca nu sint ajunse la o dezvoltare multumitoare pentru mine..Probabil undeva gresesc si de aceea as vrea sa-mi imbunatatesc metoda (tehnologia)de lucru.Va multumesc anticipat si LA MULTI ANI.Sanatate.

dant
Mesaje: 8
Membru din: 07 Dec 2015, 05:26
Localitate: București

Re: METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde dant » 03 Ian 2016, 17:42

In primul rand ,spune ceva despre provenienta reginelor, daca sunt din botci de roire sa nu te astepti la un procentaj mai mic in privinta intrarii in friguri . La fel conteaza varsta lor ,daca sunt provenite din familii recordiste cu insusiri pe care nu stau sa le mai enumar . Atata timp cat nu facem selectia reginelor , nu vom avea familii de calitate pentru productie de miere in primul rand. Eu de exemplu , nu am timp sa-mi produc regine de calitate si de asta le cumpar de unde cred eu ca gasesc calitate maxima , iar din acest an voi miza 100% pe Apiexpert . Numai bine !

NELU-VS.
Mesaje: 45
Membru din: 26 Oct 2015, 19:27

Re: METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde NELU-VS. » 03 Ian 2016, 19:05

Va salut.D-le Dant,provienta lor sint din stupina proprie facute pe aceeasi vatra si 24 ore inchise si botci de roire.Referitor la virsta (matci),va spun ca cele intrate in friguri la salcim fac roiuri iar la floarea soarelui o parte din ele isi reschimba matca linistit (pierd 1-2 saptamini de puiet)=>scade productia de miere.Daca va intereseaza alte detalii pot sa va raspund.Deci,unde gresesc?Sanatate.

dant
Mesaje: 8
Membru din: 07 Dec 2015, 05:26
Localitate: București

Re: METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde dant » 03 Ian 2016, 22:32

În esențā treaba e cum bānuiam, calitatea reginelor .Așa se și explică schimbarea liniștită foarte timpurie.Ele simt cā regina nu corespunde și o schimbā .Totuși cele din botci de roire , cel puțin în primul an sunt foarte prolifice și este totuși o anomalie schimbarea liniștită a acestora așa devreme , înseamnă că nu ai fost atent la alegerea botcilor . Încearcă să cumperi regine de calitate măcar la 2-3 de probă, fă lucrările de întreținere cum trebuie începând cu 1 august ,asigură o pregātire corespunzătoare pentru iernat ,dezvoltarea de primăvarā ca la carte și nu mai trebuie decât să le duci la cules ,unde facem pariu că va fi altceva cel puțin în primi doi ani .Cred că nu mai trebuie să amintesc de asigurarea spațiului și grija la deblocarea cuiburilor ,că aici ar mai fi ceva de vorbit ,dar poate nu ești străin de aceste lucrări . Sānātate .

NELU-VS.
Mesaje: 45
Membru din: 26 Oct 2015, 19:27

Re: METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde NELU-VS. » 04 Ian 2016, 09:18

Va salut.D-le Dant,nu va contrazic in cele spuse mai sus (nu am multa expierienta) insa dupa cum e si titlul topicului ma intereseaza metoda d-tra practica de lucru.Dupa cum am spus la inceput ,nu sint toba de teorie insa ma intereseaza practic atit cum procedati d-tra cit si alti apicultori .Multumesc anticipat.Sanatate.

NELU-VS.
Mesaje: 45
Membru din: 26 Oct 2015, 19:27

Re: METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde NELU-VS. » 08 Ian 2016, 15:22

Va salut.Nu vrea nimeni sa-si prezinte metoda de lucru practicata pina la salcim?D-le Dant,din cele spuse de d-tra in ultimul mesaj lucrarile le fac dupa carte cu exceptia cumpararii matcilor.Oricum in 2016 am planificat schimbarea a 20-30 % cu matci imperechiate cumparate. Sanatate.

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde Radu Guțescu » 08 Ian 2016, 18:25

Buna seara,

asa cum spunea si colegul Daniel Tudor, si din punctul meu de vedere principala cauza a procentului mare de roire este reprezentata de modul de productie a matcilor. Ar fi mai indicata transvazarea ca si metoda de crestere, permite recoltarea larvelor de la matcile care nu manifesta un instinct de roire crescut. In cazul in care nu va descurcati cu transvazarea, cred ca se poate folosi cutia Nicot. Spun cred pentru ca nu am folosit, daca exista colegi care au utilizat ne pot oferi un feed-back. Odata ce veti schimba metoda de crestere puteti trece la pasul urmator: selectia. Dupa ce obtineti matci crescute prin transvazare vor mai exista indivizi cu instinct peste medie de roire. Dar cum acest numar scade considerabil, puteti elimina acesti indivizi si veti observa cum acest procent scade an de an. Tot ce am spus mai sus se refera la varianta in care folositi propriul material biologic pentru reproductie. Atentie doar la cosangvinizare, riscul e mai mic daca aveti si alti vecini apicultori. Detalii puteti gasi in articolul de pe blog despre cresterea si selectia matcilor.

In rest, ca metode de lucru, personal sunt adeptul interventiilor cat mai rare in timpul iernii. Pregatirea se face din toamna, e greu de administrat o familie care a intrat cu putina hrana sau cu o populatie necorespunzatoare nu numai ca numar de indivizi, ci mai ales calitatea lor. Ma refer la calitatea de doica pe care trebuie sa o manifeste in primavara astfel incat sa asigure schimbul de generatie. O familie bine pregatita in toamna va porni bine fara stimulari in lunile ianuarie sau februarie. Evident ca trebuie sa existe resurse foarte bune de miere si pastura. Apoi, la inceputul primaverii, cand deja apare albina tanara, intervenim cu hraniri proteice si sirop 3:2 sau 1:1. De asemenea, in primavara devreme este important sa lucrati strans cu albina, adica sa nu lasati cuibul larg. Variatiile mari de temperatura intre zi si noapte pot creea probleme unui cuib larg. Plus ca matca va oua portiuni mai mici din fiecare rama, deci nu exista nici un avantaj in dezvoltare. Asta nu inseamna sa se tina cuibul blocat, asa cum spunea si colegul Daniel este necesar spatiu de ouat, numai ca acesta trebuie sa fie in concordanta cu populatia. Din pacate e greu de lucrat strans cu o familie predispusa la roire. Si iarasi ne intoarcem la prima problema care trebuie rezolvata. Cam acestea ar fi cele cateva principii pe care le respectam, nu este nimic complicat. Lucrurile simple sunt cele mai eficiente.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

dant
Mesaje: 8
Membru din: 07 Dec 2015, 05:26
Localitate: București

Re: METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde dant » 08 Ian 2016, 18:39

Dacā reginele au peste doi ani e bine sā fie un procentaj mai mare de schimbare a lor . Și nu trebuie sā ne mai domnim , hai sā avem intervenții "neoficiale" ,amicale ,directe , cā doar vrem sā învățăm unii de la alții metodele cele mai bune în dezvoltarea și întreținerea familiilor de albine. Aș vrea sā punctez câteva lucrāri premergătoare culesului la salcâm . Pentru cei cu familii puternice ,care fac cules de nectar și nu dezvoltarea familiilor ,trebuie sā dea spațiu pentru acumularea și ventilarea nectarului mai ales cā acea perioadā e una cu umiditate ridicată. Se previne astfel blocarea cuibului . Apoi ,spre sfârșitul rapiței trebuiesc fācute echilibrāri ,luând de la familiile puternice cu mai mult puiet rame cu puiet cāpacit și introduse la cele mai slabe ,de unde luām rame cu ouă sau larvar și le mutām la familiile puternice. Astfel ,echilibrārile făcute la timp ,împreună cu asigurarea spațiului și regine tinere ne fac sā stām mult mai "liniștiți" în special dupā salcâm .Dacă le putem asigura un cules de amorfă în continuare ar fi ideal și astfel trecem de perioada grea când ele sunt predispuse la roit .

NELU-VS.
Mesaje: 45
Membru din: 26 Oct 2015, 19:27

Re: METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde NELU-VS. » 09 Ian 2016, 07:03

[quote="dant". i . Apoi ,spre sfârșitul rapiței trebuiesc fācute echilibrāri ,luând de la familiile puternice cu mai mult puiet rame cu puiet cāpacit și introduse la cele mai slabe ,de unde luām rame cu ouă sau larvar și le mutām la familiile puternice. Astfel ,echilibrārile făcute la timp ,împreună cu asigurarea spațiului și regine tinere ne fac sā stām mult mai "liniștiți" în special dupā salcâm .[/quote]

Va salut.Nu am facut echilibrari pina acum niciodata.Familii puternice am auzit in filme si in carti.La cele scrise mai sus se poate vorbi de puiet in dm 2(macar orientativ) si un pic explicatie mai detaliata la asigurarea spatiului si adaugarea catului? Multumesc.Sanatate.

NELU-VS.
Mesaje: 45
Membru din: 26 Oct 2015, 19:27

Re: METODE (TEHNOLOGII) DE LUCRU

Mesajde NELU-VS. » 20 Ian 2016, 12:51

Va salut.D-le Irinel v-am citit mesajul .Problema e ca eu lucrez pe stupi cu 10 R Dadant cu cat de 1/2.Fiind mai in nord nu pot sa administrez hrana proteica asa devreme.Vremea este cam cu 10-14 zile mai tirziu fata de in sud.Turta proteica o administrez dupa 1-2 zboruri de curatire bune iar acest lucru se intimpla cam in perioada 8-15 martie.Am inteles ca lucrati numai cu stupi de 3/4.Va intreb, dupa cele 10 zile de rapita:1. adaugati catul iar in cuib (corpul se sus) aveti 6 R cu puiet,in cuib (corpul de jos) aveti tot 6 R cu puiet? 2.La adaugarea catului adaugati rame la construit cele 2-4 R in cuib (si sus si jos)? 3. Probabil ca lucrati cu G.H.4.La un stup cu 10 R cu cat de 1/2 care ar fi metoda d-tra de lucru pina la salcim ?Si inca ceva,as vrea ca puietul sa fie exprimat in dm 2.Multumesc anticipat.Sanatatate.


Înapoi la “Coltul incepatorului”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron