Pagina 1 din 1

Găselniţa

Scris: 22 Feb 2015, 00:39
de bogdan
Deschid acest subiect deoarece mie personal găselniţa mi-a dat de lucru distrgându-mi 3 familii de albine anul trecut. Până atunci nu m-am confruntat cu acest parazit si nu am ştiut că poate fi aşa de periculos şi mai ales greu de îndepărtat. Ca măsuri de combatere ştiu ce e de făcut, însă nu cunosc măsuri de prevenție. Mă poate sfătui cineva cu experiență mai multă?

Re: Găselniţa

Scris: 22 Feb 2015, 07:57
de Radu Guțescu
Nu m-am confruntat niciodata cu aceasta problema in familii, dar ma gandesc ca singura solutie realista si sigura de preventie este ca albina sa acopere foarte bine toti fagurii din cuib, chiar si atunci cand de strange in ghem.

Re: Găselniţa

Scris: 22 Feb 2015, 08:08
de bogdan
Până anul trecut nici eu nu am avut astfel de probleme. Bănuiesc că a fost din cauza vremii ploioase de anul trecut, astfel familiile decimate rămânând in urmă putin. Întradevăr nu au fost acoperite ramele cu albină în totalitate şi din cauza serviciului nu am reușit să verific stupii foarte des ( stupina e la 25 de km de locuinta mea ).

Re: Găselniţa

Scris: 22 Feb 2015, 08:33
de gheorghe cristian
Strângerea cuibului rezolva toata problema.Albine sănătoase si numai bine

Re: Găselniţa

Scris: 22 Feb 2015, 19:24
de stinea
Din putina mea experienta am vazut ca cel mai mult ataca stupii cu aparare slaba, care au crapaturi sau locasuri pe care albinele nu le folosesc pentru circulatie. Cel mai bine ar fi sa nu aiba astfel de locase prin care acestea pot intra. Am vazut si fluturi de dimensiuni foarte mici, care pot profita de orice ocazie pentru a "planta" macar cateva oua.
Iar pentru "curatarea" ramelor de oua, larve, samd exista metode.

Re: Găselniţa

Scris: 22 Feb 2015, 20:07
de bogdan
Ce-i drept stupii mei erau vechi fiind preluaţi de la un stupar bătrân care s-a lăsat de meserie,iar greseala mea a fost că nu am restrâns cuiburile la maxim.

Re: Găselniţa

Scris: 01 Mar 2015, 17:30
de Malaianu Grigore
Daca lazile sunt dezinfectate,ramele nu sunt vechi ,cuibul este bine strins ocupand toate ramele este putin probsbil sa apara gaselnita.

Re: Găselniţa

Scris: 13 Iul 2016, 12:32
de Rock_N_Rolla
Anul acesta m-am confruntat și eu cu această problemă. Cauza, cutii vechi, aduse din altă stupină, rame vechi, fagure vechi, toate cumpărate dintr-o stupină izolată care s-a confruntat cu problema.
Nu-mi pare rău, am cumpărat nicte familii de "rasă pură" în sensul că stupină se află pe aceeași poziții de 40 de ani iar familiile de acolo nu au avut contact cu alte albie în tot acest timp. Am să vă explic într-un alt topic și de ce cred că am luat familii bune.
"To make the long story, short" am găsit ceva botci pe rame și am făcut roi înainte de culesul la tei(care apropo, a fost mult peste cele mai optimiste calcule ale mele, mulțumesc Lui Dumnezeu). După o săptămână când am deschis cutiile, acestea erau full de găselniță. Remediul meu-scos toate ramele afectate afară, curățat stupul, spălat cu apă oxigenată, pus înapoi toată albina strânsă pe două rame cu puiet căpăcit de la familii sănătoase, stropit cu Apivirol și astăzi totul este super ok. Concluzia mea-găselniță atacă familiile de albine al căror număr de rame este greșit dimensionat.
Numai bine, dragii mei colegi. Dacă greșesc vă rog să mă corectați, doar așa voi învăța mai mult decât știu deja.