Asta e un subiect care ne "doare" pe toti.Datorita schimbarilor climatice si datorita,zic eu,multora care s-au apucat de apicultura pentru banutii dati de programele de finantare ,ne confruntam cu probleme cauzate de acest mare daunator al albinelor.
Am avut ca obiectiv in ultimii ani renuntarea la tratamentele conventionale,fara sa am pretentia de a trece la apicultura bio ,care,mie mi se pare un nonsens,dar asta e alta discutie.Sistemul meu de lucru este in corp de 1/1 cu magazin 3/4.Am incercat produsul acela destul de scump,beevital,n-am obtinut rezultate satisfacatoare si am ramas sa alternez varachet si varatraz.In ultimii 3 ani am tratat cu acid oxalic si am avut rezultate bune,starea familiilor de albine primavara a fost vizibil mai buna.N-am renuntat nici la tratamentul conventional cu varachet,mi-a fost teama sa-i las netratati pana la sfarsitul lunii noiembrie,atunci cand se poate face tratamentul cu acid oxalic.
In indicatiile celor doua produse scrie ca trebuie facut un tratament dupa fiecare cules,lucru cu care eu n-am fost de acord.N-am vrut si nu vreau ca ramele din care scot miere sa fie atinse de substantele pe care le contin tratamentele conventionale.
Putem oare gasi alternativa corecta si eficienta in combaterea varroa in sezonul apicol astfel incat sa pastram stupii cat mai putin poluati pe de o parte si cat mai putin afectati pe de alta parte?