Pagina 1 din 1

Puiet văros

Scris: 13 Iul 2016, 12:45
de Rock_N_Rolla
Salutare dragi colegi. Am doi roi care cred că suferă de puiet văros. Dacă este așa vă rog să îmi confirmați după ce se vede în poze și să mă ajutați cu o soluție corectă despre cum să remediez problema(alta decât cea de a sacrifica matca-acest lucru nu pot să îl fac)

Re: Puiet văros

Scris: 18 Iul 2016, 14:53
de irinel venczel
Salut si scuzele de rigoare pt. intarzierea la raspuns ( doar suntem in plin sezon ). Fotografia nu este foarte elocventa, larvele nu sunt pietrificate si nu trebuie pus diagnosticul atat de repede. La puiet varos ( ascosferoza ), larva moarta are culoare alb-galbui dupa care isi micsoreaza volumul si se pietrifica - putand fi scoasa cu usurinta de albine din celula - astfel ca vei gasi pe fundul stupului si pe urdinis mici formatiuni pietrificate de culoare alba. Din fotografie nu reiese ca larvele ar fi moarte ci mai degraba ca nu au fost inca capacite. Daca albinele scot larvele din celule si nu sunt pietrificate, nu poti vorbi de puiet varos - ci doar de puiet racit. Dupa cum vad eu aceasta poza ( se poate sa ma insel pt. ca nu vad toata rama si nu cunosc ce se intampla in restul stupului ) cred ca este vorba de o rama care a fost blocata partial cu miere, iar pana albina a deblocat acele celule, matca a ouat intrerupt, cu o diferenta de 1,2,3 zile fata de restul celulelor - de aici si necapacirea acelor larve. La puiet varos nu ai o celula aici si una mai incolo cu probleme, vei avea cativa cm patrati cu asemenea problema. Totusi iti recomand sa studiezi un pic bolile micotice ale albinelor ( ascosferoza si aspergiloza ), pt. ca vei vedea diferentele dintre ele si daca este cazul sa te ingrijorezi sau nu .

Re: Puiet văros

Scris: 19 Iul 2016, 11:12
de Rock_N_Rolla
Aveți dreptate
După postare am pus mâna pe ceva cărți și am mai căutat despre subiect. Nu a fost vorba de puiet văros. Greșeala pe care am făcut-o a fost să dau roiului două râme de puiet căpăcit de la familii puternice fără să realiz că roiul nu avea suficientă albină să le acopere. Au urmat niște nopți reci și de aici tot necazul. Acum le merge bine.
Mulțumesc pentru răspuns.