Eram sigur ca am fost inteles gresit
. Nici eu nu incerc sa promovez nimic, iar despre Dadantul de 12 rame nu am pomenit. Am etalat observatiile mele, pe stupii mei Dadant 10 R si ME. Cand am inceput sa cochetez cu ideea ME, am calculat totul in detaliu, spatiul de musca dintre leatul superior al ramelor de jos si leatul inferior al ramelor de sus fiind facut de 8 mm (in comert nu gaseam ceva sa-mi placa, asa ca pe cei care mi-au facut prima lada ME i-am stresat la maxim). Dupa cum stim, intre doi faguri crescuti - in orice fel de lada, de oricare familie care cladeste, pe orice fel de rama - distanta dintre ei este de 6-8 mm,si atunci vin si intreb : Ce va face sa credeti ca matca va urca mai greu in corpul superior si se va limita sa stea doar in corpul de jos? Albinele cladesc mereu faguri pe leaturile superioare, daca sunt distante mai mari de 1 cm va fi un ajutor in plus pt. matca. Nu am spus ca inversersez corpurile cand nu e pregatit ci atunci cand blocheaza cuibul sus. Vorbim strict de Dadant 10 R primavara, aveti o familie pe 7-8 rame de musca, 2-3 rame blocate cu polen, cuibul blocat cu puiet in diferite stadii si o gramada de celule pline cu nectar - este pregatit pentru a-i da cat ? De asta am spus ca la ME imi este mai usor sa inversez corpurile...decat sa stau sa-i deblochez, sa scot o rama cu polen, sa sparg cuibul...si totusi sa tinem cont ca ramele de 3/4 sunt mai scurte cu 7 cm decat cele de 1/1 si vorbim cam de acceasi putere a fam. de albine.
Prin inversare, nu ii dau cat, ci ii largesc cuibul, dand-ui spatiu de ouat matcii. De ce acelasi tip de rama ? motive sunt multe ( poate ne spun profesionistii ) dar eu ca amator ma limitez la cateva : in cuib, in cele doua corpuri ma pot juca cu ele sus-jos si invers pentru a organiza cuibul pe una din partile laterale ale lazii, lasandu-i loc pe partea opusa sa isi stranga rezerve pentru iernare, daca fac nuclee - nu conteaza de unde iau puiet, din corpul de jos sau din cel de sus (depinde unde il gases pe cel capacit) , daca am rame cu faguri mai vechi ii mut din cuib in cat si merg la un ultim cules pana ajung la reforma, sunt mai usoare - una sa ridici o rama de 1/1 (cand e plina) cu 4~5kg la nivelul pieptului alta e 3kg cat are una de 3/4.