Mesajde Radu Guțescu » 13 Ian 2016, 18:33
Buna seara. Asa este, nu il cumparam din magazin. Zahărul il macinam cu un utilaj care functioneaza pe principiul rasnitelor manuale folosite in bucătărie pentru macinarea zaharului, dar la scara mult mai mare la care am atasat un motor trifazat. Practic, zahărul este sfaramat prin frecare. Sistemul cu ciocanele este ineficient pentru macinarea zahărului, varianta aceasta am gasit-o mult mai eficienta pentru a obtine o granulatie de 0,04 mm (aceasta este considerata dimensiunea particulei la care albina utilizeaza cel mai bine zahărul pudră). Trebuie atentie la dimensiunea fuliei utilajului (trebuie sa fie un diametru mare) pentru ca altfel rotatia prea rapidă poate încălzi zahărul, ceea ce este nerecomandat. Utilajul poate fi facut fata mari probleme de un strungar bun, costul total la care am ajuns fara motor a fost de 450 de lei in care au intrat toate materialele, inclusiv bancul pe care a fost montat. De asemenea, o alta varianta ar fi achizitia unui utilaj pentru măcinat zahăr din Serbia, au preturi mult mai bune, dar nu am testat calitatea. In Romania producatori de asemenea utilaje sunt cei de la Dulprod Buzău, dar preturile mi se par exagerate, plus ca randamentul este destul de slab (cantitatea de zahăr care poate fi măcinată pe ora mi s-a parut foarte mica, cel putin pentru nevoile noastre). Cu prima ocazie cand ajung la hala unde se afla utilajul voi pune poze pentru a vedea exact cum arata.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)