Pagina 1 din 1

Pastoral

Scris: 08 Mar 2015, 20:13
de cristi
La 1.5 km de stupii mei am cateva lanuri de rapita.As dori sa stiu daca se merita sa mut stupii tinand cont ca mutandu-i trebuie sa-i si pazesc.La 100 stupi ar fi profitabil dar la 15 cati am eu ar fi economic?

Re: Pastoral

Scris: 11 Mar 2015, 14:29
de nicumarin
albina zboara 3km pentru cules...

Re: Pastoral

Scris: 11 Mar 2015, 17:39
de cristi
3 km este o distanta se zice economica pt albina.de la 3 km incolo scade randamentul.daca albina ar culege la o distanta de 8 km ce culege consuma pe drum.albina ar muncii in zadar.eu eram curios daca ar fi diferenta mare intre a tine albinele in lan sau a le tine la 1,5 km.ma gandeam ca poate cineva a avut stupii in ambele variante.

Re: Pastoral

Scris: 11 Mar 2015, 19:29
de costel d
Oricum trebuie sa ii duci undeva mai departe vreo saptamana apoi sa ii duci linga lan .Dar e ok si asa .Sa ai albina culegatore ca ele isi fac treaba si de acolo .

Re: Pastoral

Scris: 11 Mar 2015, 23:06
de Radu Guțescu
cristi scrie:3 km este o distanta se zice economica pt albina.de la 3 km incolo scade randamentul.daca albina ar culege la o distanta de 8 km ce culege consuma pe drum.albina ar muncii in zadar.eu eram curios daca ar fi diferenta mare intre a tine albinele in lan sau a le tine la 1,5 km.ma gandeam ca poate cineva a avut stupii in ambele variante.


Eficienta maxima se atinge la o distanță de pana la 700 metri fata de sursa de cules. Deci cu siguranță exista diferențe de randament in functie de distanta, asta neinsemnand ca stupii trebuie asezati chiar in marginea lanului de răpită. Cam 500 de metri ar fi o distanță potrivita. Asa cum au spus si colegii mai sus, daca există suficientă albina culegatoare, ea va ajunge si la 1,5 km, cu un randament mai mic insa.

Re: Pastoral

Scris: 24 Mar 2015, 05:12
de Niculai Giurgea
La ce distanta trebuie amplasat un stup fata de un cotet de gaini.Am inteles ca albinele sunt deranjate de aceasta vecinatate si pot parasi cuibul. Ce le deranjeaza ? mirosul sau galagia ?. Banuiesc ca distanta depinde si de directia curentilor de aer preponderenti.

Re: Pastoral

Scris: 21 Oct 2015, 18:35
de Iosca
Eu am luat numai 3 plante dintr-un lan destul de mare. Mai că-mi vine să pun stupii în "căruță" și să fug cu ei acolo.
Am auzit câte ceva despre culturi pt masă verde sau încorporare în sol dar nu m-a interesat subiectul.
N-aveţi idee ce simţi în faţa unui lan galben-verzui, miros specific, etc.....

Re: Pastoral

Scris: 21 Oct 2015, 19:18
de Radu Guțescu
Salut Leontin,
Probabil sunt cei cu masuri pe agromediu, din cate stiu ei sunt obligati sa aplice asemenea proceduri pentru îmbunătățirea calității solului. Unde ai gasit lanul?

Re: Pastoral

Scris: 22 Oct 2015, 18:27
de Iosca
Între Poiană și Maglavit ! ( Să nu prind pe careva cu stupii acolo ! :) )
Mi-am dat seama pt ce-i cultura. Păcat că n-am făcut o poză cu lanul, să vedeţi ceva ce nu cred că aţi văzut până acum în perioada asta. Oare cum va rezista peste iarnă, iar dacă va rezista, în ce stadiu va fi în primăvară ?