Domnule richard.
Intrucat vad ca nu v-a raspuns nimeni, incerc sa va raspund eu din mica mea experienta atat in pastoral cat si stationar. La aceste intrebari putini apicultori dorasc sa raspunda din mai multe motive. Inainte de a merge mai departe, haideti sa stabilim un lucru f. f. clar : SUNT FOARETE MULTI STUPARI (respectiv posesori de stupi) SI FOARTE PUTINI APICULTORI. Cei de pe acest forum , nu v-au raspuns din bun simt ; nu au vrut sa spuna mincini. Productia de miere marfa pe o familie , ptr. a fi rentabila trebuie sa fie de 50 kg. pe sezon plus rezarvele de iarna. (nu am iernat pe zahar sau inlocuiteri de miere decat cu familii experimentale). Restul iernand pe miere naturala, chiar daca a trebuit sa o re-bag in familii in cantitati de 8 kg. de 2 sau 3 ori diluata cu 0,2l de apa la kg. de miere si apoi sa incep cu stimulari de 0,25kg. de sirop la doua zile. Oricare apicultor adevarat, are cel putin 2000kg de miere rezerva la 100 de familii pentru ca nu stie cu ce se poate confrunta in cursul anului.
NU cereti cantitati de miere nici pe cantarul de control, nici pe sezon . Stiu de ce intrebati, vreti sa faceti un calcul de rentabilitate. plecati de aici:
50 de familii ptr. a fi rentabile trebuie sa produca 70kg. pe stup.( se putea in urma cu 10-12 ani. acum nu).
100 de familii daca produc 50kg. pe stup sunt rentabile. ( atentie ; atat scot apicultorii, stuparii nu ) Daca nu aveti servici la o firma, trebuie sa luati in calcul si plata pensiei si asistenta medicala si impozitul. Deci ptr. a face un calcul corect, plecati de la minim-minimorum 30 kg. pe stup si vedeti cate familii de albine trebuie sa pastoriti prt. a va fi bine.