Mesajde Radu Guțescu » 02 Apr 2015, 16:32
Exact asta am spus si eu, in prima faza ar fi nevoie sa se amenajeze conservatoare si rezervoare genetice cu ajutorul carora sa se amelioreze rasa carpatina, astfel incat sa se poata obtine rezultate bune cu exemplarele crescute acolo, iar abia apoi sa se distribuie catre apicultori si sa existe pretentia utilizarii ei la scara larga.
In forma actuala, asa cum am scris, legea este neaplicabila, deci va spun sigur ca nu va avea efect. Sa ne gandim doar la urmatoarele aspecte: cine va controla stupinele pe o raza de 10, respectiv 20 km? Cum va demonstra ca matcile sunt sau nu carpatine? De unde se poate stii daca matcile carpatine se schimba cu alte rase la un interval scurt de timp, vor exista controale lunare? Mai mult, in Uniunea Europeana este permisa utilizarea tuturor raselor europene, deci cum vor putea obliga un apicultor sa utilizeze doar carpatina? Sa fim seriosi, este o noua propunere din seria hai sa aratam cat ne pasa de carpatina, dar de fapt nu facem nimic constructiv sa imbunatatim. Constrangerea nu este niciodata o solutie. Va asigur ca daca ati avea o carpatina mai buna decat Buckfast-ul sa spunem, ati trece benevol la carpatina, fara sa va constranga cineva, ceea ce oricum este imposibil.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)