Găselniţa

Totul despre boli si paraziti, tratamente si administrare, metode de prevenire etc.
bogdan
Mesaje: 20
Membru din: 03 Feb 2015, 20:49
Localitate: Cordun, Neamţ

Găselniţa

Mesajde bogdan » 22 Feb 2015, 00:39

Deschid acest subiect deoarece mie personal găselniţa mi-a dat de lucru distrgându-mi 3 familii de albine anul trecut. Până atunci nu m-am confruntat cu acest parazit si nu am ştiut că poate fi aşa de periculos şi mai ales greu de îndepărtat. Ca măsuri de combatere ştiu ce e de făcut, însă nu cunosc măsuri de prevenție. Mă poate sfătui cineva cu experiență mai multă?

Avatar utilizator
Radu Guțescu
ApiExpert
Mesaje: 312
Membru din: 09 Ian 2015, 14:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: Găselniţa

Mesajde Radu Guțescu » 22 Feb 2015, 07:57

Nu m-am confruntat niciodata cu aceasta problema in familii, dar ma gandesc ca singura solutie realista si sigura de preventie este ca albina sa acopere foarte bine toti fagurii din cuib, chiar si atunci cand de strange in ghem.
“Exista ceva la albine care intotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simt al ordinii si al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibila, acestea si multe alte caracteristici reprezinta o inepuizabila sursa de interes si incantare atat pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai sai, dar si pentru cel amator cu cei cativa stupi ai sai din coltul gradinii“. - Karl Kehrle (Fratele Adam)

bogdan
Mesaje: 20
Membru din: 03 Feb 2015, 20:49
Localitate: Cordun, Neamţ

Re: Găselniţa

Mesajde bogdan » 22 Feb 2015, 08:08

Până anul trecut nici eu nu am avut astfel de probleme. Bănuiesc că a fost din cauza vremii ploioase de anul trecut, astfel familiile decimate rămânând in urmă putin. Întradevăr nu au fost acoperite ramele cu albină în totalitate şi din cauza serviciului nu am reușit să verific stupii foarte des ( stupina e la 25 de km de locuinta mea ).

gheorghe cristian
Mesaje: 33
Membru din: 25 Ian 2015, 18:01

Re: Găselniţa

Mesajde gheorghe cristian » 22 Feb 2015, 08:33

Strângerea cuibului rezolva toata problema.Albine sănătoase si numai bine

Avatar utilizator
stinea
Mesaje: 17
Membru din: 26 Ian 2015, 15:54
Localitate: Alba Iulia
Contact:

Re: Găselniţa

Mesajde stinea » 22 Feb 2015, 19:24

Din putina mea experienta am vazut ca cel mai mult ataca stupii cu aparare slaba, care au crapaturi sau locasuri pe care albinele nu le folosesc pentru circulatie. Cel mai bine ar fi sa nu aiba astfel de locase prin care acestea pot intra. Am vazut si fluturi de dimensiuni foarte mici, care pot profita de orice ocazie pentru a "planta" macar cateva oua.
Iar pentru "curatarea" ramelor de oua, larve, samd exista metode.

bogdan
Mesaje: 20
Membru din: 03 Feb 2015, 20:49
Localitate: Cordun, Neamţ

Re: Găselniţa

Mesajde bogdan » 22 Feb 2015, 20:07

Ce-i drept stupii mei erau vechi fiind preluaţi de la un stupar bătrân care s-a lăsat de meserie,iar greseala mea a fost că nu am restrâns cuiburile la maxim.

Malaianu Grigore
Mesaje: 10
Membru din: 01 Mar 2015, 13:46
Localitate: TARGU JIU

Re: Găselniţa

Mesajde Malaianu Grigore » 01 Mar 2015, 17:30

Daca lazile sunt dezinfectate,ramele nu sunt vechi ,cuibul este bine strins ocupand toate ramele este putin probsbil sa apara gaselnita.

Avatar utilizator
Rock_N_Rolla
Mesaje: 30
Membru din: 29 Mar 2016, 08:44

Re: Găselniţa

Mesajde Rock_N_Rolla » 13 Iul 2016, 12:32

Anul acesta m-am confruntat și eu cu această problemă. Cauza, cutii vechi, aduse din altă stupină, rame vechi, fagure vechi, toate cumpărate dintr-o stupină izolată care s-a confruntat cu problema.
Nu-mi pare rău, am cumpărat nicte familii de "rasă pură" în sensul că stupină se află pe aceeași poziții de 40 de ani iar familiile de acolo nu au avut contact cu alte albie în tot acest timp. Am să vă explic într-un alt topic și de ce cred că am luat familii bune.
"To make the long story, short" am găsit ceva botci pe rame și am făcut roi înainte de culesul la tei(care apropo, a fost mult peste cele mai optimiste calcule ale mele, mulțumesc Lui Dumnezeu). După o săptămână când am deschis cutiile, acestea erau full de găselniță. Remediul meu-scos toate ramele afectate afară, curățat stupul, spălat cu apă oxigenată, pus înapoi toată albina strânsă pe două rame cu puiet căpăcit de la familii sănătoase, stropit cu Apivirol și astăzi totul este super ok. Concluzia mea-găselniță atacă familiile de albine al căror număr de rame este greșit dimensionat.
Numai bine, dragii mei colegi. Dacă greșesc vă rog să mă corectați, doar așa voi învăța mai mult decât știu deja.
"...poor is the man whose pleasures depend on the permission of another..."


Înapoi la “Boli si paraziti”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori

cron