Hranirea proteica a albinelor: noutati si aspecte importante (partea I)

postat in Nutritie | 0

Update 26-12-2014: Partea a doua

Interesul deosebit pe care l-a trezit articolul despre turta proteica pe care l-am publicat acum cateva luni mi-a confirmat daca mai era nevoie un lucru imbucurator: apicultorii inteleg din ce in ce mai clar importanta hranei proteice pentru albine. Daca in urma cu cativa ani siropul de zahar parea cel mai important ajutor pe care apicultorul il oferea albinei in perioadele fara cules, in zilele noastre hranirea cu zahar fara asigurarea proteinei s-a dovedit ineficienta, fiind catalogata drept “barbara” in sensul de invechita in lucrari de specialitate. Cu riscul de a parea exagerat, cred ca acest lucru a reprezentat cel mai important pas in ceea ce priveste nutritia albinei din ultimii ani. Intelegerea nevoilor nutritionale ale albinei reprezinta un capitol obligatoriu in pregatirea fiecarui apicultor, fie el profesionist sau amator. Pentru cei care mai au inca indoieli privind importanta hranei proteice, fie prin asigurarea unui cules natural (polen), fie prin suplimentare in momentele in care lipseste, voi prezenta mai jos cateva argumente descrise de Randy Oliver pe scientificbeekeeping.com.

1. Raspunsul sistemului imunitar al albinei la agenti patogeni, in special virusi, depinde de primirea de proteina adecvata.

In sustinerea acestei afirmatii vine un studiu realizat la laboratorul Tucson in anul 2010. In cadrul studiului, cercetatorii au masurat nivelul virusului care determina deformarea aripilor la albine proaspat eclozate si apoi le-au plasat pe acestea in custi si le-au supus la trei regimuri diferite: un grup nu a primit deloc proteina, al doilea a primit proteina din substituenti de polen, iar al treilea grup a primit proteina din polen natural. Rezultatele au fost uimitoare: nivelul de infestare cu virusul aripilor deformate a crescut de 700 de ori la grupul care nu a fost hranit cu proteina, a scazut aproape de zero la cele harnite cu inlocuitori de polen si a disparut complet la cele hranite cu polen. Acest studiu a demonstrat foarte clar cat de important este pentru albinele proaspat eclozate sa aiba la dispozitie hrana proteica.

2. In timpul primaverii si verii, durata de viata medie a albinei adulte neparazitate de Varroa sau Nosema este de 36 de zile (conform studiului efectuat de Harris in 2010).

Durata de viata este si mai scurta la albinele parazitate. Asadar, intreaga populatie a stupului se schimba complet o data la cinci saptamani. Aceasta inseamna ca un kilogram de albina trebuie sa fie crescut in fiecare saptamana doar pentru a mentine populatia stupului. Mergand mai departe cu rationamentul, rezulta ca familia are nevoie de un kilogram de polen pe saptamana doar pentru a-si mentine populatia! (conform studiului lui Rashad raportul de transformare polen/albina este de 1:1).

3. Pentru a ierna in conditii bune, familia trebuie sa aiba resurse foarte mari de polen pe finalul verii si toamna pentru ca albinele sa-si formeze corpul gras. De asemenea, familia trebuie sa ierneze cu rezerve considerabile de pastura pentru perioada din mijlocul iernii in care incepe sa creasca puiet.

Avand in vedere aceste argumente extrem de solide, rezulta in mod evident nevoia crescuta de proteina pe care albina o are, precum si efectele negative ale lipsei acesteia. Si cum este destul de dificil de asigurat pe tot parcursul anului hrana proteica din sursa naturala (ceea ce ar reprezenta varianta ideala), ca si in cazul nectarului este necesar de multe ori sa se intervina cu suplimente proteice in afara polenului. Odata ajunsi in acest punct, se pune intrebarea ce principii trebuie sa respecte formula unui supliment pentru a putea inlocui cu un cat mai mare succes posibil polenul. In cautarea raspunsului la aceasta intrebare am citit zeci de articole si materiale, am urmarit teste comparative intre diferite suplimente, unele cu formule publice, altele protejate de patent. Toate acestea m-au ajutat sa-mi formez o opinie destul de bine documentata. Insa asa cum se intampla aproape intotdeauna, raspunsul a venit tot din natura. In articolul viitor voi reveni cu informatii noi care cred eu ca ne vor ajuta sa intelegem mult mai  bine nevoile de proteina ale albinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *