Cum se introduce matca intr-o familie nou formata?

postat in Tutoriale | 3

UPDATE: O actualizare a acestui articol poate fi citita aici: Cum se introduce matca intr-un nucleu sau intr-o familie?

Pentru a reduce la minim riscul ca matca sa nu fie acceptata este necesara urmarea catorva reguli foarte simple, dar importante pe care le vom enumera mai jos. Mentionam ca rasa matcii (cu exceptia albinei rusesti) nu are nicio importanta in ceea ce priveste acceptarea acesteia.

Recomandarile noastre sunt urmatoarele:

 • cu toate ca matcile pot suprevietui fara probleme in cusca impreuna cu albinele insotitoare timp de mai multe zile, cu cat introducerea in stup se face mai repede cu atat mai bine.
 • daca nu veti introduce cusca imediat in stup, puneti o picatura de apa pe sita pentru ca albinele lucratoare sa poata dizolva zaharul. Repetati aceasta operatie zilnic doar pana in momentul plasarii custii in stup.
 • inlaturati doar sigiliul care blocheaza hrana zaharoasa inainte de a plasa cusca in stup. Nu este nevoie sa desfaceti cusca sau sa scoateti zaharul. Acesta are rol de hrana in timpul transportului si in acelasi timp permite o eliberare treptata a matcii pe parcursul a catorva zile.
 • formati un roi nou pe doua rame cu 24 de ore inainte de introducerea custii; acestea trebuie sa contina puiet, albina tanara (de preferat sa nu fi iesit la orientare) si mancare. Acceptarea matcii se face mult mai usor in cazul unei familii mici decat atunci cand este introdusa direct intr-o familie puternica.
 • dupa ce ati inlaturat sigiliul plasati cusca deasupra celor doua rame. Timp de cateva zile albinele din stup vor consuma zaharul care blocheaza cusca si vor elibera matca si albinele insotitoare. In aceasta perioada si in urmatoarele doua saptamani stupul trebuie deranjat cat mai putin.
 • dupa aproximativ doua saptamani puteti introduce cele doua rame impreuna cu matca in mijlocul unui stup pe 8 rame care a fost orfanizat timp de 24 ore. Nu este necesara o perioada de orfanizare mai mare.

Metoda prezentata mai sus a fost testata si folosita extensiv de catre noi si este de departe cea mai eficienta si cu un procent de acceptare extrem de ridicat. Daca alegeti totusi sa introdueti matca direct intr-o familie puternica (metoda pe care nu o recomandam), asigurati-va ca stupul a fost orfanizat timp de 24–48 de ore si ca nu exista botci.

Echipa ApiExpert.ro

3 Responses

 1. Tamas Vasile

  Buna ziua. Am studiat cu atentie saitul mai ales indicatiile pentru creere de nuclee si de introducerea matcilor in acestea , consider ca sunt foarte constructive si benefice mai ales pentru incepatori. Ar fi foarte bine daca ati posta si un film despre modul de producere a matcilor alaturi de ncleiele de imperechere.Multumesc, sper sa incepem o colaborare in domeniul apicol.
  Semneaza Tamas Vasile CLUJ-NAPOCA

 2. Marian

  Musca de pe cele 8 rame nu ataca regina ? Sau are garda ?

  • Echipa ApiExpert.ro

   Albina rămasă pe 8 rame va trebui si ea orfanizata 24 de ore inainte de unificare, iar albina de pe celelalte doua rame aasigura o protectie suficienta mărcii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *