introducere-matca-nucleu

Cum se introduce matca intr-un nucleu sau intr-o familie?

postat in Tutoriale | 29

Pentru ca ne apropiem de inceputul sezonului de crestere a matcilor, cred ca este oportun sa facem o recenzie a metodelor prin care se poate face introducerea matcilor in nuclee sau familii. In ciuda faptului ca poate parea o operatiune simpla, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Dimpotriva, acceptarea unei matci noi este un proces extrem de complex care influenteaza intr-o masura importanta evolutia matcii in noul nucleu sau familie. Spre exemplu, daca matca este agresata in timpul primirii, chiar daca supravietuieste poate suferi leziuni care sa-i pericliteze activitatea ulterioara.

Principiul de baza care sta la baza succesului unei metode de introducere este urmatorul: pentru ca o familie sa accepte o matca noua, trebuie sa si-o doreasca. O familie isi doreste o matca noua in doua situatii: atunci cand vrea sa o schimbe pe cea veche (schimbare linistita) sau cand nu are matca (orfanizare). Practic, metodele de introducere simuleaza una dintre cele doua situatii.

Asadar, metodele care mi s-au parut a avea cea mai mare rata de succes (peste 90%) au fost urmatoarele:

1. In cazul nucleelor la care se doreste introducerea unei matci folosind orfanizarea, este important ca la formarea lor sa se aleaga puiet capacit. Daca roiul se formeaza doar cu puiet capacit, se orfanizeaza 24 de ore si apoi se poate introduce matca in cusca, urmand a fi eliberata dupa consumarea serbetului. Daca pe ramele cu puiet capacit mai exista larve, roiul se tine orfan cateva zile pana capaceste tot puietul, se rup eventualele botci si apoi se pune matca in cusca intre rame. Daca exista botci in momentul introducerii matcii, sansele de acceptare scad destul de mult.

O alta posibilitate este formarea nucleului pe rame fara puiet; in acest caz trebuie scuturata pe aceste rame albina doica si se introduce direct matca in cusca. Primirea se face usor pentru ca nu exista larve din care sa se porneasca botci.

Precizez ca din punctul meu de vedere este de preferat ca introducerea sa se faca in nuclee de pana in 4-5 rame si nu direct in familii nu numai pentru o rata mai buna de acceptare, dar si pentru a permite matcii un timp de acomodare cu o ponta mult mai mare fata de ponta din nucleul in care s-a imperecheat.

2. In cazul familiilor, procedura introducerii matcii folosind orfanizarea dureaza ceva mai mult pentru ca exista oua si puiet de toate generatiile. Asadar, pentru a pregati familia sa primeasca noua matca se poate proceda astfel: se scoate matca existenta in familie, se lasa familia orfana timp de 8 zile, interval in care cu siguranta tot puietul va fi capacit. In a 8-a zi se rup botcile si dupa inca o zi se introduce matca noua in cusca intre rame. Din punctul meu de vedere, chiar daca ocupa mai mult timp si este ceva mai dura pentru familie, aceasta metoda garanteaza in cea mai mare masura acceptarea matcilor in familiile mari.

O metoda mai rapida de introducere a matcilor in familii prezentata de un apicultor suedez simuleaza schimbarea linistita si se desfasoara astfel: se pune matca existenta in familie intr-o cusca sigilata (deci din care matca sa nu poata fi eliberata), se pune cusca pe o rama de puiet si se lasa in acea pozitie 48 de ore. In acest interval, albinele vor sesiza lipsa pontei, vor considera ca matca are o problema si vor intra in starea de schimbare linistita. Dupa cele 48 de ore, se scoate cusca in care se afla matca veche si se introduce in locul ei in aceeasi pozitie cusca in care se afla matca noua, de data aceasta cu plasticul din dreptul hranei rupt pentru ca albinele sa poata consuma serbetul si sa o poata elibera. Aceasta metoda nu am testat-o, dar din spusele respectivului apicultor avea o rata foarte mare de succes.

Un aspect esential, indiferent de metoda aleasa, este ca in urmatoarele minim 5-6 zile de dupa introducerea custii familia sau nucleul sa nu fie deranjate in nici un fel. Nu uitati ca albinele nu sesizeaza diferentele de miros dintre matca veche si cea noua, nu exista nicio dovada stiintifica in acest sens. Ceea ce poate duce la neacceptarea matcii noi sunt diferentele de comportament: o matca tanara alearga mult mai usor pe rama atunci cand este deranjata, moment in care albinele sesizeaza diferenta de comportament si pot agresa matca noua.

Cu siguranta exista si alte metode de introducere, aici le-am prezentat pe cele care mi s-au parut cele mai sigure nu numai ca procent de reusita, ci mai ales ca protejare a matcii fata de eventuale agresiuni in timpul procesului de acceptare. Nici o metoda nu garanteaza o rata de succes de 100%, acesta este si motivul pentru care nimeni nu isi poate asuma responsabilitatea recomandarii uneia sau alteia dintre ele. Totusi, daca se respecta cu atentie pasii descrisi mai sus, introducerea matcilor se va face cu riscuri foarte mici.

29 Responses

 1. Elisabeta

  Pentru schimbarea matcii in familie eu folosesc urmatoarea metoda: Pun matca familiei intr-o cusca in mijlocul cuibului sus intre rame. Langa ea la distanta dr 3-4 cm pun matca noua tot intr-o cusca . Ambele custi vor fi cu gratie. Le las in aceasta pozitie 24 de ore. Dupa 24 de ore scot matca veche iar pe cea noua o mai las 24 de ore in aceeasi pozitie. Revin si rup gratia de la cusca pentru a avea acces albinele la serbet. Las familia linistita 5 zile fara a interveni. Sansele de acceptare sunt destul de mari dupa aprecierea mea.

  • Radu Guțescu

   Foarte bună ideea, este logic sa functioneze. Multumesc pentru ca ati contribuit prin descrierea metodei dumneavoastra.

  • Al

   Am procedat la fel ca tine, dar a doua zi am gasit albinele insotitoare moarte in colivie, din fericire matca supravietuise, cum nu stiu.

   • Echipa ApiExpert.ro

    Familia în care a fost introdusă matca a hranit-o si din acest motiv a supraviețuit. Este normal ca albina însoțitoare să fie sacrificată, tocmai de aceea în cazul în care îndemânarea permite este indicat să se scoată în momentul introducerii mătcii, singurul ei rol fiind de a asigura supraviețuirea mătcii pe perioada transportului.

 2. V

  “Nu uitati ca albinele nu sesizeaza diferentele de miros dintre matca veche si cea noua”
  Afirmatia aceasta mi-a dat peste cap tot ce stiam legat de matci si legatura acestora cu familia de albine. Din cate stiam toate legaturile intre indivizii unei familii se realizeaza pe baza de feromoni, feromonul de matca avand un rol esential.

  Va rog sa detaliati putin afirmatia de mai sus

  • Radu Guțescu

   Feromonul mătcii exista, dar este extrem de asemănător de la o matca la alta, asta am vrut sa spun. Deci albinele sunt controlate de matca prin feromoni, dar “mirosul” acestora nu diferă de la o matca la alta. Putem vorbi cel mult de un miros al stupului care este caracteristic, nu al matcilor. Asa se explica posibilitatea utilizării feromonilor artificiali, toate sunt la fel, iar albinele reacționează la ele.

 3. adrian

  Am o intrebare,ce rasa de albina este dupa parerea dumneavoastra cea mai productiva? Eu sunt un apicultor mic, am stupi de 7 ani dar nu sunt deloc multumit de culesul albinelor mele, fapt pentru care intentionez sa schimb rasa, sunt din gorj si as vrea pentru Inceput sa incep cu 10matci dar nu stiu ce rasa!!multumesc pentru recomandari!as vrea sa le schimb in luna octombrie- noiembrie, este tarziu ?

 4. Radu Lucian VODA

  In urma impartirii familiilor am obtinut trei stupi care la cca 3 saptamani dupa impartire nu au nici un fel de puiet, desi par destul e linistite. Cred ca e nevoie sa introduc o matca noua, si nu stiu exact ce ar trebui sa fac. Ma puteti ajuta? Multumesc.

 5. popa ghe0rghe

  -cand isi doreste fam. o noua matca?
  -cand nu mai are nici o posibilitate de asi construi o botca
  -fara oua,fara larve,tot puietul capacit
  -intr-o fam. puternica,matca noua bagata in cusca se lasa 2 zile intre rame,apoi seda liber la serbet.Va fi primita 90%

  • Echipa ApiExpert.ro

   Asa este, in articol chiar am subliniat faptul ca este nevoie de puiet capacit si sa nu mai existe larve.

  • Marius

   Buna ziua!

   ce inseamna exprimarea “se da drumul la serbet”?…

   • Echipa ApiExpert

    Buna ziua,

    Se rupe sigiliul cuștii de plastic.

 6. macamete ciprian

  Cea mai buna metoda de primire a matcii este aceea de a baga 2 rame in stup cu miere fara puiet si scuturate 2 rame cu albina tanara (de pe rame cu puiet necapacit) si dupa 24 de ore se vine cu matca in cusca cu dop de ceara la ea.Aceasta metoda am experimentato si din 20 de nuclee sau imperecheat toate, deci acceptarea este de 100%.

  • Radu Guțescu

   Total de acord cu cele spuse de dvs, este o metoda de introducere a matcii excelenta. Va multumim pentru comentariu si contributia la informarea corecta a colegilor apicultori.

 7. gaby

  ciprian,….bagi rame cu miere si păstură…. după ce ai extras mierea din cetrul fagurelui ……presupun!! matca trebuie să ouă undeva.

  • paul

   de asta iti faci grija? sa se imperecheze matca ca albinele ii fac loc sa oua!

 8. stefan

  Matca in roiul format se baga cu albina insotitoare sau singura?multumesc.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua, matca se introduce impreuna cu albinele insotitoare.

 9. george

  Va multumesc pentru sfaturi
  Mai discutati ca avem ce invata
  Va rog si doar daca aveti timp,sa imi spuneti cum este cu starterul si finisorul,care e cea mai buna metoda,pasii exacti care trebuie urmati

  • Echipa ApiExpert.ro

   Multumim si noi pentru comentariul dvs. De indata ce ne va permite timpul, acum fiind in plin sezon, vom aprofunda acest subiect.

 10. Alexandru

  Va salut cu respect. Vineri (azi e miercuri) trebuie sa-mi soseasca matcile comandate si vreau sa stiu daca am procedat corect pana acum si ce-ar mai trebui sa fac ?
  Am respectat intocmai indicatiile din articolul de mai sus cu privire la introducerea matcii intr-o familie de albine. Joia trecuta 16.06.2016 am orfanizat familiile. Maine, joi 23.06.2016 o sa rup toate botcile existente. Vineri imi vin matcile si o sa le bag intre rame cu bigudiul in care vin. Intrebarea e daca sa rup capacelul de plastic de la bigudiu vineri cand le bag, sau sa mai las capacelul nerupt pana sambata. Adica sa stea 24 de ore in stup cu bigudiul sigilat si doar apoi sa-i rup capacelul.
  Apoi, ar fi indicat sa le dau sirop zilele astea sa aiba activitate sau mai bine le las cu ce culeg ele ?
  Multumesc si astept raspuns.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   Le puteti lasa capacelul nerupt pana sambata si cand il rupeti sambata puneti sirop.

   • Alexandru

    Mulțumesc mult pentru informații. Am un pic de stres dar sper să fie totul ok până la urmă. Sunt la prima manevră de genul acesta.

 11. Mihai

  Buna seara am primit 5matci de la voi destul de bune ,dar una e deosebita e singura care a fost acceptata foarte repede în familie (mi-a demonstrat ca nu am destule rame clădite :)) pentru a ponta cât vrea ea) dar celelalte nu au vrut sa mi le privească decât după ce am făcut nucleu pe3-4 rame. Cineva mi-aspus ca atunci cand este cules familiile primesc foarte greu o matca. Are dreptate sau am greșit eu undeva? Precizez ca am încercat metoda de orfanizare timp de 8zile

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna seara,

   Sunt mai mulți factori care influențează primirea, dar culesul nu ar trebui să faca primirea mai dificila. Cred că e mai degrabă vorba de temperamentul albinei de tip “mongrel” care acceptă greu o matca nouă.

 12. Alexandru

  Ok. Musai să revin și eu cu un feedback. Am primit și eu mătcile vineri după puțin stres din partea firmei de curierat care ar fi vrut să le livreze din depozitul lor doar luni. În urma discuției cu firma de curierat și înțelegând situația, cum că sunt niște ființe în colet, mi le-au livrat vineri.
  Am respectat întocmai ghidul de introducere al mătcii într-o familie de albine și am o acceptare de 100 % cu o singură precizare. Zece mătci introduse vineri, azi marți la verificare 9 mătci BK marcate și una nemarcată. Bănuiesc că la această familie mi-a scăpat vreo botcă din care a ieșit matca familiei și astfel am pierdut BK introdus. Drept urmare mă declar mai mult decât mulțumit de ghidul de introducere. Sunt convins că dacă eram atent cu a zecea familie ar fi fost 10 mătci acceptate.
  Cele 9 pontează de zor, a zecea încă nu, cred că încă nu este imperecheată.
  Promit că am să mai revin prin toamnă cu un feedback să vedem cum se prezintă aceste familii și cum intră în iarnă.
  Deocamdată mulțumesc echipei Apiexpert pentru tot: profesionalism, promptitudine, caracter (doamnei Florentina Stănică pentru rezolvarea problemei cu firma de curierat ).
  Să auzim de bine și butoaie pline ?.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Va multumim si noi pentru feedback si de asemenea va dorim butoaie pline. 🙂 Toate cele bune!

 13. Boda Laszlo

  Buna ziua, Cu legatura schimbarea linistita prezentata de la un apicultor suedez, ce se intampla daca ramane matca un cusca sigilata mai mult decat 48 ore? De exemplu eu pregatesc familile pentru schimbare linistita, sa zicem luni am pus matcile in cusca, dar dupa 48 ore adica in miercuri nu sosesc matcile noi (din motive logistic) numai joi sai vineri (72-96 ore). Familile respective nu incepe sa cresca botca?

  • Echipa ApiExpert

   Buna ziua,

   Ba da, vor începe sa crească botci de schimbare liniștită, dar din ce am observat din practica după acceptarea mătcii aceasta le înlătură. La 72 de ore procentul de primire nu este afectat semnificativ, mai mult nu am testat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *