Cine suntem

Echipa ApiExpert.ro este formata din 6 membri, fiecare dintre noi avand un rol bine stabilit in cadrul echipei. Un lucru pe care il avem cu totii in comun este pasiunea pentru apicultura, cu precadere pentru activitatea de crestere si selectie a matcilor.

Unde ne gasiti

Detinem 5 stupine de reproductie situate in judetul Dolj cu o izolare foarte buna. In fiecare dintre acestea folosim in fiecare an cate o linie de trantori provenita din matci selectionate in anul anterior. Daca doriti sa luati legatura cu noi in vederea unei comenzi, vizite in stupine sau orice nelamurire va rugam sa ne contactati.

Cum lucram

Transvazarea

Utilizam metoda simplei transvazari; pentru a evita ranirea larvelor, dar mai ales pentru a putea preleva larve cu varsta de cateve ore (foarte mici) este important sa se foloseasca o ansa de foarte buna calitate (noi o preferam pe cea produsa de Swienty). De asemenea, transvazarea trebuie sa se realizeze intr-un spatiu ferit de razele soarelui pentru a evita deshidratarea larvelor.

Familiile crescatoare (Galerie Foto)

Formarea familiilor crescatoare, alaturi de selectia materialului genetic, reprezinta un pas esential in obtinerea unor matci de calitate. Metoda aleasa de noi este urmatoarea:

  1. Se alege o familie foarte puternica (minim 8 rame de puiet).
  2. Se urca tot puietul capacit in magazie si in cazul in care nu exista minim 7 rame se ajuta cu puiet capacit de la o alta familie. Intre magazie si corp se introduce o gratie Hanneman. Atentie – pe ramele cu puiet capacit nu trebuie sa existe larve mici sau oua.
  3. Cu 24 ore inainte de introducerea larvelor pentru formarea botcilor se separa albina din magazie de cea din corp cu ajutorul unui separator din lemn introdus deasupra gratiei Hanneman si se roteste stupul cu 180 de grade. Important: la urdinisul magaziei trebuie sa existe gratie Hanneman pentru a evita ca matcile nou imperecheate sa intre si sa roada botcile din familia crescatoare.
    Gratie hanneman la urdinisul magaziei
    Gratie Hanneman la urdinisul magaziei
  4. Dupa 10 zile se recolteaza botcile si se introduc in nuclee pentru imperechere.

Nucleele de imperechere

Am schimbat nucleele de imperechere si am optat pentru unele de dimensiuni mai mari pentru a putea ierna un numar mare de matci. Nucleele sunt formate din treimi de rama Dadant care se pot imbina, formand astfel o rama Dadant 1/1. Pe langa avantajul de putea ierna matcile, cantitatea mai mare de albina ajuta la o imperechere de foarte buna calitate. In plus, spatiul mai mare de ouat permite o prima minima evaluare a calitatii pontei, putand fi observata compactitatea puietului.

Nucleu imperechere

Programul de reproducere si selectie a reginelor ApiExpert

Reprezinta partea cea mai importanta pentru a obtine matci de o calitate foarte buna. Este o activitate complexa, elaborarea si implementarea unui Program de reproducere si selectie profesionist presupune cunoasterea unor notiuni de genetica, dar mai ales particularitatile aplicarii lor in cazul albinei. Pe scurt pasii urmati sunt:

  1. Selectia matcilor reproducatoare se face dupa o evidenta stricta a parametrilor urmariti. Pentru o evidenta cat mai precisa utilizam doua aplicatii software care ne ajuta sa stim in orice moment evolutia familiilior cu potential reproducator.

2. Al doilea pas il reprezinta stabilirea unor criterii clare de selectie. Mai jos criteriile de selectie pe care le utilizam:

Criterii de selectie primare:

  1. rezistenta la boli
  2. prolificitatea matcii
  3. instinctul de roire
  4. harnicia sau capacitatea de a culege nectar si polen
  5. agresivitatea sau instinctul de aparare

Criterii de selectie secundare:

  1. Longevitatea matcii si a albinei
  2. Dezvoltarea in primavara
  3. Capacitatea de a ierna
  4. Lungimea trompei
  5. Organizarea cuibului
  6. Predispozitia la furtisag
  7. Capacitatea de a construi faguri
  8. Simtul mirosului si puterea aripilor
  9. Simtul de orientare
  10. Igiena cuibului

Pe baza observatiilor din teren, se acorda un punctaj pentru fiecare criteriu urmarit, iar apoi se realizeaza o medie ponderata a scorurilor obtinute. Reginele cu cele mai bune medii intra in etapa urmatoare.

3. Urmeaza un proces de stabilizare a caracterelor matcilor reproducatoare care se realizeaza prin cosangvinizarea acestora pana la a cincea generatie. Vorbim aici despre o cosangvinizare controlata 100% prin inseminare artificiala. In felul acesta ne asiguram ca fiicele produse mostenesc intr-un procent mare caracterele dominante ale mamelor.

4. Ultima etapa o reprezinta metoda de imperechere aleasa si care trebuie sa asigure o varietate genetica buna in cazul matcilor de productie. Pentru a ne asigura de asta, in fiecare an utilizam minim patru linii pentru fiecare rasa pe care o reproducem.

Selectia si marcarea trantorilor

Ramele de trantori din familiile selectionate sunt izolate cu ajutorul gratiilor Hanneman, iar dupa eclozarea puietului de trantor acestia sunt marcati pt a evita confundarea lor cu trantorii proveniti de la alte familii. In acest fel matca inseminata are un bagaj genetic 100% cunoscut si controlat.

Ce aparatura utilizam

Dupa cum am spus mai sus, in cadrul unui Program de  reproducere profesionist  este absolut necesara inseminarea artificiala. In acest scop utilizam un kit complet de inseminare artificiala Schley de ultima generatie.