Tratamentul anti-varroa. Prevenire, management si solutii pe termen lung

Tratamentul anti-varroa. Prevenire, management si solutii pe termen lung

postat in Lucrul in stupina | 28

Asa cum v-am obisnuit, incerc si in articolul de astazi sa aduc in prim plan un mod diferit de a privi lupta continua pe care o ducem cu totii impotriva unuia dintre cei mai raspanditi paraziti: Varroa. Cu siguranta discutiile pe acest subiect sunt foarte multe si in continua evolutie. Probabil mi-ar trebui cateva luni sa epuizez prezentarea pe larg a tuturor activitatilor intreprinse de lumea apicola mondiala de-a lungul timpului in vederea combaterii varrozei. Dar inainte de a detalia aspectele pe care le consider importante referitoare la Varroa, voi insista asupra felului in care ar trebui privit acest subiect. Nu intamplator am folosit in titlu termenul de management. Cred cu tarie ca modul clasic de a vedea lucrurile de tipul patologie-tratament este depasit. Cred de asemenea ca discutiile referitoare strict la tipurile de tratament sunt necesare, importante, dar insuficiente. Tocmai de aceea cred ca ar trebui sa existe o strategie, o viziune mai larga in lupta de combatere a parazitului Varroa. Iar tipul de tratament, precum si momentul efectuarii tratamentului fac parte din aceasta strategie, dar nu reprezinta totalitatea ei.

Selectia exemplarelor cu rezistenta crescuta la Varroa

Si in cazul Varroa, ca de fapt in toate bolile albinelor, pentru ca rezultatele sa fie imbunatatite fundamental si durabil, prima directie de actiune ar trebui sa fie indreptata catre selectia si reproducerea exemplarelor cu o rezistenta crescuta la acest parazit. Intr-adevar este un drum lung si anevoios, rezultatele apar dupa o perioada lunga de timp si este nevoie de un efort sustinut si continuu, dar in acelasi timp reprezinta calea cea mai sigura catre obtinerea unui progres real. Primii pasi in aceasta directie au fost facuti in Statele Unite ale Americii de catre Departamentul pentru Agricultura (USDA) prin programul SMR (Supressed Mite Reproduction), redenumit ulterior VSH (Varroa Sensitive Hygiene). Pe scurt, in cadrul acestor programe s-a observat ca factorul care impiedica dezvoltarea Varroa in cadrul familiei poate fi transmis si chiar dezvoltat cu ajutorul selectiei genetice (SMR), iar ulterior s-a constatat ca acest factor se afla in stransa legatura cu activitatea de igiena a albinei adulte si s-a trecut la denumirea VSH.

Trebuie facuta insa o precizare foarte importanta: nu trebuie confundata dorinta de a avea albine cu o rezistenta mare in mod natural, pe care si eu o sustin in mod evident, cu neglijarea familiilor de albine prin neefectuarea tratamentelor din dorinta de a crea o rezistenta naturala. Sunt lucruri complet diferite. Obtinerea si cresterea rezistentei naturale a albinelor se face prin selectia si reproducerea exemplarelor care au dovedit deja o capacitatea de supravietuire exceptionala fara interventia omului. Se poate spune despre o colonie ca are o asemenea rezistenta daca supravietuieste minim doi ani fara niciun tratament cu o sanatate foarte buna. In niciun caz o familie care nu poseda asemenea insusiri nu va capata o rezistenta mai mare pentru ca nu este tratata. Dimpotriva, lipsa ingrijirii va conduce catre pierderea familiilor intr-un mod dramatic. Mai mult decat atat, in cazul intelegerii gresite a acestui rationament se poate ajunge la adevarate bombe biologice care sa afecteze nu doar stupina proprie, dar si stupinele vecine prin propagarea unui numar imens de paraziti.

Cea mai simplista metoda de imbunatatire a rezistentei naturale la Varroa prin intermediul reproductiei, chiar daca mai putin eficienta din mai multe puncte de vedere, ar fi selectia unei familii considerata a avea o capacitate de supravietuire buna conform criteriului enuntat mai sus si folosirea acesteia pentru transvazarea de larve si deci cresterea de matci. Ideal ar fi ca si familiile de trantori folosite la imperechere sa aiba aceeasi insusire si sa nu aiba nicio legatura cu familia donatoare de larve pentru a evita cosangvinizarea. Chiar daca metoda are o eficienta diminuata din cauza lipsei uniformitatii produsilor, reprezinta un mare pas inainte. Rezultatele pot fi imbunatite simtitor prin metode care presupun un control total al materialului genetic, in acest caz fiind necesara utilizarea inseminarii artificiale. Nu uitati ca cel mai important criteriu de selectie ar trebui sa fie rezistenta la boli. Oricat de buna ar fi o familie, daca nu are o minima rezistenta nu valoreaza nimic.

Masuri de preventie impotriva Varroa

Asa cum spuneam, procesul de obtinere a matcilor cu rezistenta naturala mare este unul de durata si presupune o stategie pe termen mediu si lung. Mai mult decat atat, pana in momentul de fata nu s-a reusit obtinerea unei albine care sa aiba imunitate la Varroa si in acelasi timp sa fie si rentabila din punct de vedere economic. Avand in vedere aceste lucruri, din punctul meu de vedere, un management al Varroa realist si cu obiective realizabile pentru un apicultor profesionist ar fi urmarea unui program de selectie care sa duca la cresterea progresiva a rezistentei naturale a familiilor de albine combinat cu actiuni de preventie a unui grad mare de infestare si respectiv tratament impotriva acestui parazit. Si daca la forma cea mai simpla de selectie m-am referit anterior, voi spune cateva cuvinte despre metodele de preventie a infestarii masive si tratament pe care le utilizam.

Trebuie sa recunosc faptul ca anul acesta am avut o surpriza sa constat ca in urma unor stropiri cu sirop de zahar 1:1 in cantitate de aprovimativ 200 ml/familie si diverse solutii pe care le-am aplicat pe parcursul primei jumatati a toamnei a condus practic la lipsa infestarii cu Varroa. Tratamentul din finalul perioadei de toamna s-a dovedit a fi oarecum inutil, in conditiile in care numarul de paraziti/familie nu a depasit 20-30. Asta m-a facut sa studiez atent acest fenomen si, cu ajutorul unui coleg si prieten apicultor extrem de pasionat si bine informat, am realizat ca de fapt metoda aceasta de preventie a infestarii masive este utilizata pe scara larga de catre apicultori din alte zone. Sumarizand, este extrem de eficient sa se utilizeze stropiri cu sirop 1:1 si uleiuri esentiale in lupta impotriva Varroa si chiar nosemozei. Se pot folosi aceste stropiri in loc de utilizarea fumului atunci cand se inspecteaza familia, la un interval de minim doua saptamani. Nu se ridica ramele din familie, stropirea se face pe leaturi cu ajutorul unei pompe de gradina de dimensiuni mici care pulverizeaza vapori fini. Mai mult decat atat, o metoda poate si mai eficienta o reprezinta cernerea unei cantitati de 200 de grame de zahar pudra deasupra ramelor. In felul acesta, in momentul in care albinele se curata de pudra de zahar elimina si eventalii paraziti. Practic, procesul este acelasi ca in cazul stropirilor cu sirop, dar este mai eficient pentru ca pudra se distribuie pe un numar mai mare de albine.

Recomandarea mea ar fi sa se faca doua sau trei astfel de pudrari. In opinia mea, aplicarea unor astfel de tratamente naturale care pana la urma impiedica infestarile masive sunt de o importanta majora din cel putin doua puncte de vedere:

1. Reduc semnificativ numarul repetarii aplicarii unor tratamente chimice cu insecticid care agreseaza intr-un mod extrem familia de albine. Daca noi apicultorii introducem in mod constient si voit cantitati considerabile de insecticid in interiorul familiilor, atunci de ce ne mai plangem de agricultorii care folosesc insecticid pentru tratarea culturilor?

2. Evitarea instalarii unui numar mare de paraziti este esentiala in cadrul managementului Varroa. Odata ce parazitul se instaleaza, el produce un impact negativ major pentru ca este purtator de virusi extrem de periculosi care pe langa efectele deja cunoscute, pot duce inclusiv la instalarea virozelor pentru care se stie ca nu exista inca un tratament cu eficienta dovedita si care pot duce la mortalitati importante.

Tratamentul anti-Varroa utilizat de noi

Dupa parcurgerea acestor etape, ultima masura o reprezinta tratamentul propriu-zis. Metoda de tratament aleasa ne-a fost recomandata in urma cu ceva timp de un coleg apicultor si s-a dovedit eficienta nu numai in stupinele noastre, ci in cazul tuturor apicultorilor carora le-am recomandat-o. Voi descrie mai jos procedura de lucru.

Se realizeaza o solutie din Taktic si grasime animala (untura) in proportie de 250 ml la 2 kg. Pentru a facilita omogenizarea, grasimea animala se incalzeste usor pana cand devine lichida sau semi-lichida, evitandu-se insa amestecarea cu Taktic la temperaturi inalte. In aceasta solutie se introduc baghete din lemn de esenta moale (brad sau tei) cu urmatoarele dimensiuni: 2 cm latime, 1 cm grosime si 30 cm lungime. Intr-o cantitate de solutie formata din 250 ml Taktic si 2 kg grasime se pot introduce aproximativ 150 de asemenea baghete care se lasa la impregnat 24 de ore. Apoi se scot betele cu ajutorul unei manusi si se transporta in stupina intr-un recipient inchis. Se introduce pe urdinis cate o bagheta/familie de dimensiuni normale. Pentru roiuri de maxim 5 rame se recomanta baghete cu latimea de 1 cm, celelalte dimensiuni ramanand identice. Bagheta se scoate dupa o saptamana, se reimpregneaza si se reintroduce in stup in acelasi fel. Se repeta operatiunea de maxim 3 ori, intervalul de tratament acoperind o perioada de 21 de zile plus doua pauza, deci o generatie completa de puiet, de preferat ultima. Va recomand ca in timpul manipularii baghetelor sa purtati masca chirurgicala si manusi de unica folosinta pentru a evita intoxicarea cu amitraz. In stupinele noastre efectuam acest tratament o singura data pe an, iar anul acesta am introdus baghetele doar de doua ori, parazitii fiind intr-un numar extrem de redus. Pentru evitarea crearii rezistentei Varroa la acest tip de insecticid se poate alterna tratamentul cu o solutie pe baza de Klartan (tau-fluvalinate) si apa in proportie de 25 ml la 1 litru in benzi sau baghete de 2 cm latime, 20 cm lungime si 2 mm grosime impregnate timp de 24 ore. In cazul acesta se folosesc doua baghete pentru 10 rame care se introduc intre acestea si se lasa 42 de zile.

Mentionez ca nu am folosit varianta a doua de tratament pentru ca nu a fost necesar, deci nu pot oferi un feedback direct. De asemenea, nu uitati ca insecticidul Klartan nu este aprobat pentru uz apicol in Romania, deci este decizia fiecaruia daca il foloseste. Daca aceste tratamente invazive, dar necesare momentan sunt folosite corect si nu in exces, iar celelalte etape din managementul Varroa (selectie genetica si preventie) sunt respectate, convingerea mea este ca intr-un interval destul de scurt s-ar putea ajunge la eliminarea completa a insecticidelor din tratamente, ceea ce ar reprezenta un pas enorm inainte.

28 Responses

 1. gabi papp

  Am auzit de metoda betelor impregnate prin anii 90 dar nu imi aduc aminte de reteta si nici nu am avut de la cine sa intreb.O sa incerc si eu la anul.

 2. paraschiv stefan

  din 24 de familii am ramas cu 4 la inceput au avut varoe dupa tratament a aparut nosema acum nu stiu cu ce sa le mai tratez

  • Radu Guțescu

   Taktic-ul este una dintre denumirile comerciale ale amitrazului. Se gaseste in farmaciile veterinare si in unele magazine apicole.
   Din păcate, in acest moment problema expusă de dumneavoastra este extrem de greu de rezolvat pentru ca in perioada aceasta interventiile in familie sunt aproape imposibile. Racirea cuibului va favoriza dezvoltarea nosemozei. Singura varianta de moment care sa ajute ar fi administrarea de turte de zahar cu fumagilina daca familiile mai au suficienta populatie incat sa le consume. Asta nu va rezolva definitiv problema, este doar o solutie temporară. Cand vremea permite, schimbati fagurii din familii cu altii necontaminati cu Nosema pe care sa fie miere si pastura. Nu folositi faguri din familiile care au murit deja decat dupa dezinfectie cu acid acetic 60%.

 3. mirel

  la “masuri de preventie impotriva varroa ” a-ti vorbit despre sirop 1:1 si” diverse solutii pe care le-am aplicat” .La ce va referiti cand vorbiti de diverse solutii”.De cate ori si la ce interval de timp se aplica pulverizarile ? Sunt valabile si in primavara ?

  • Radu Guțescu

   Siropul de zahar 1:1 pe care il aplicam prin stropire primavara contine uleiuri esentiale (menta si lemongrass, dupa formula ProHealth) de cele mai multe ori, dar si alte tratamente care se pot aplica prin aceasta metoda. Spre exemplu, ca ajutor in digestia albinei si preventie impotriva nosemozei folosim Nozevit Plus care poate fi administrat prin stropire atat primavara, cat si toamna. De asemenea, toamna folosim solutia Lugol (iod si iodura de potasiu) care are un rol antiseptic se poate aplica impreuna cu 200 ml sirop prin stropire. Folosim stropirile prin pulverizare in locul fumului cam o data la doua saptamani, acesta este intervalul la care inspectam vizual familiile si cu aceasta ocazie pulverizam maxim 200 ml de sirop, dar doar atunci cand temperatura permite (peste 20 de grade Celsius). Atentie la un detaliu, nu desfaceti ramele atunci cand vreti sa pulverizati siropul, puverizati deasupra ramelor in mod uniform. In acest fel obtineti si o calmare a albinei, un efect asemanator cu cel al aplicarii fumului si nu riscati sa afectati temperatura cuibului de puiet. Albinele din cuib le vor curata pe cele “murdare” de sirop si astfel este stimulat comportamentul igienic al familiei.

 4. Mihaila Andrei

  Buna seara si un calduros La multi ani!

  As dori sa stiu daca metoda folosita de dvs impotriva varroa(taktic si grasime)poate fi folosita acuma in perioada de iarna?
  Va multumesc anticipat.
  Cu stima

  • Radu Guțescu

   Buna seara,

   Tratamentul se poate efectua eficient numai cand albinele nu sunt stranse in ghem, deci nu se poate face iarna. Temperatura minima la care se poate face este de 14-15 grade Celsius.

   La multi ani si toate cele bune!

 5. Oprea Constantin

  Tratamentul cu Tactic si grăsime animală se poate aplica şi în perioada aceasta când se apropie culesu la rapiţă.mulţumesc anticipat

  • Echipa ApiExpert.ro

   Sigur că da, se poate face in perioada aceasta. Important este ca tratamentul sa fie finalizat înainte de a începe culesul la rapita, asta în cazul în care se dorește extragerea mierii.

 6. Otniel Strambu

  Sanatate va doresc!
  Sunt Otniel, am o intrebare: in iunie- iulie se fac tratamente pentru varroa?
  Multumesc anticipat!

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,
   Da, după extracții se fac tratamente.

 7. Anișoara

  Din articolele, comentariile citite, discutiile de pe forum am inteles corect ca tratamentul atât cu acid formic, cît si cu amitraz se face de 2 ori, la mijloc de septembrie si la mijloc de martie (daca temperatura permite)? Sau e mai bine sa alegem o singura data?

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,
   Este indicat ca tratamentele să fie făcute atât în toamna, cât și în primăvară.

 8. Danut

  Am 120 stupi, de când ii am niciodată nu mi s-a întâmplat ca anul asta. Am făcut tratament antivarroa cu taktic și cred ca am făcut o greșeală uriașă, am avut soluție de anul trecut eu am crezut ca e nepregătite și am mai pus peste o doza de tratament, asta cred! Fiindcă nu îmi explic ce s-a întâmplat cu unii dintre stupi! Am găsit pe afară, în jur de 10 familii, 3 mătci moarte, un zgomot goarte puternic, un copac era plin cu albină, iar în iarbă am găsit cuib de albină. Dați-mi un sfat ce credeți ca se întâmplă? Deocamdată nu pot umbla la ei sa știu ce au.

 9. Danut

  Credeți ca e de la tratament sau se întâmplă ceva cu ei?! Am strâns de pe jos cam 10 rame de albina. As avea imagini și videoclipuri cu agitația care e produsa în stupina. Dacă as putea as vrea sa vi le arat! Mulțumesc

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   Albinele au fost intoxicate cu amitraz, din cauza supradozei familiile au părăsit cutia. Nu sunt prea multe de făcut, doar să încercați să-i hrăniți si sa eliminați sursa de intoxicare.

 10. daniel

  Vin si eu cu o intrebare daca se poate am citit de curand despre uleiul esential de cimbru fiind un forte bun antiseptic care actioneaza atat pe varroa cat si pe nosemoza implicit si pe loca. Ce parere aveti despre acest prosul ma gandeam sa il folosesc prin stropiri atat primavara cat si pe parcursul anului insa nu stiu ce cantitate de ulei esential sa pun la litru de sirop ,ma gandeam undeva la 1 ml sa 2 ml la litru de sirop dmv ce parere aveti ? Ce cantitate de ulei esential de menta a-ti folosit ?

   • daniel

    imi cer scuze dar vad ca acolo scrie 625 de mg adica mai putin de un gram de lecitina din soia . sau este cumva o greseala si trebuie 625 de grame de lecinina din soia ?

 11. Marian H.

  Ce stiti despre tratamentul cu acid oxalic ?Acum la aceasta data se poate aplica ?Multumesc si numai bine !

  • Echipa ApiExpert.ro

   Da, se poate aplica, chiar în această perioadă îl aplicăm si noi prin sublimare. În câteva zile postam un material video pe această temă. Toate cele bune!

 12. Nicolae

  buna ziua. pe timp de iarna exista vreun tratament anti varroa. puteti fi cat mai expliciti si pt incepatori. Multumesc.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   Tratamentul cu acid oxalic prin sublimare la peste 3 grade. Detalii aici.

 13. Adrian

  Buna ziua!

  Putem folosi betele impregnate primavara?
  Care ar fi cel mai eficient tratament antivarroa după părerea Dvs pentru perioada de primavara? Reieșind din faptul ca avem puțin timp pina la începutul perioadei de cules.
  Mulțumesc anticipat!

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,
   Se pot folosi betele impregnate cu amitraz. Variante foarte bune sunt acidul formic (cu dezavantajul că este dependent de temperatura) și acidul oxalic.

 14. Cosmin

  Buna ziua.
  Multe felicitari pentru sfaturile si experienta dumneavoastra, pe care le puneti la dispozitia apicultorilor.
  Daca se poate, va rog sa detaliati concentratia de Lugol / litru sirop: “toamna folosim solutia Lugol (iod si iodura de potasiu) care are un rol antiseptic se poate aplica impreuna cu 200 ml sirop prin stropire”.
  Va multumesc si va doresc un an apicol cat mai dulce.

  • Echipa ApiExpert

   Buna ziua,

   Va multumim pentru comentariul dvs. Este vorba de 5 ml / litru sirop. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *