Turta proteica pentru albine: formula imbunatatita

postat in Nutritie | 88

In continuarea articolelor privind nutritia albinei, in special nutritia proteica, va prezentam o imbunatatire pe care am adus-o retetei initiale. Aceasta imbunatatire consta in cresterea cantitatii de proteina prin inlocuirea a 5 kg de drojdie de bere (care are aproximativ 40% proteina) cu 2 kg de izolat proteic din zer plus 2 kg de izolat proteic din soia, ambele avand peste 90% proteina. Se aduc astfel doua ameliorari majore:

  1. creste procentul de proteina de la 23% la aproape 25% in substanta uscata si se imbunatateste profilul de aminoacizi.
  2. scade procentul de cenusa prezent in turta, drojdia avand 6%, in timp ce izolatele au sub 2%. De asemenea, se poate inlocui otetul de mere (cu rol digestiv si de conservare) cu un amestec de uleiuri esentiale alcatuit conform formulei urmatoare:
  • 2,5 kg de zahar
  • 1,25 litri apa
  • 625 mg lecitina granula sau pulbere
  • 15 ml ulei de menta
  • 15 ml ulei de lemongrass

Prepararea se va face in felul urmator: se fierbe apa, se adauga lecitina, se lasa pana aproape de racire, se adauga zaharul, iar cand amestecul s-a racit complet se adauga uleiurile esentiale. Se obtin aproximativ 2 litri de solutie care poate fi pastrata intr-o sticla inchisa. Amestecul astfel obtinut poate fi utilizat in sirop de zahar in proportia de 10 ml la litrul de sirop sau in turte proteice sau de zahar in proportie de 20 ml la kg de turta.

Asadar, noua reteta de turta proteica pentru albine arata astfel:

  • Praf de galbenus de ou 2,5 kg
  • Izolat proteic din soia 4 kg
  • Izolat proteic din zer 2 kg
  • Drojdie de bere 18 kg
  • Zahar 27 kg
  • Acid citric 500 g
  • Amestec uleiuri esentiale 1,3 litri
  • Scortisoara 600 g
  • Ulei de porumb 2 litri
  • Apa 12 litri

Modul de preparare ramane acelasi, cu mentiunea ca pentru o cat mai buna omogenizare va recomand sa amestecati ingredientele sub forma de praf intre ele inainte de a incepe sa le adaugati in lichid.

In final, trebuie sa va spun ca lucram la o reteta de turta proteica de o calitate premium care sa respecte in proportie de 100% necesarul nutritional al albinei cunoscut in acest moment, si aici ma refer la patru aspecte esentiale: procentul de proteina peste 25%, un profil de aminoacizi adaptat necesarului albinei, cantitate de cenusa sub 2% si o atractivitate foarte buna (mai mult de 50% zahar in substanta uscata).

Obtinerea unei astfel de turte presupune insa niste costuri destul de mari, fiind necesara utilizarea unei cantitati mai mari de izolat proteic din zer in special si apoi de soia. Nu degeaba turtele proteice Ultra Bee, considerate un reper in materie de hrana proteica pentru albine, au un cost de 22 lei/kg. Asta in conditiile in care oricine isi poate da seama ca cei de la Mann Lake, producatorii turtei, au costuri mai mici cu peste 50% decat ar putea avea orice apicultor, fie el si profesionist, avand in vedere miile de tone de materii prime achizitionate probabil direct de la fabrici. Se dovedeste inca o data ca nu exista ieftin si bun. Incercam obtinerea unor preturi reduse de la furnizorii de materii prime in conditiile unor achizitii mari astfel incat sa o putem aduce la un cost sub cel al Ultra Bee. Va vom tine la curent cu evolutia proiectului nostru.

Pentru a discuta articolul sau pentru orice nelamuriri legate de prepararea turtelor proteice va asteptam pe forum la sectiunea dedicata Nutritiei albinelor.

88 Responses

  1. costin serban

    In cadrul retetei pentru uleiuri esentiale vorbiti desigur de 15ml de ulei esential de menta si iarba de lamaie (roinita ?)! Iar la cantitatea de lecitina sigur sunt miligrame ?? Nu cumva grame ? Ce procent de proteina contine reteta imbunatatita ?
    Cu multumiri anticipate !

    • Radu Guțescu

      Al doilea ulei esențial nu este roinita, întrebati la plafar sau magazin chiar asa, ulei esențial de lemongrass si veti gasi. Practic numele acesta este importat ca atare, nu stiu exact cum se poate spune altfel. Lecitina sigur este in miligrame, turta proteică realizată conform retetei de mai sus contine aproximativ 25% proteina, mai precis 24,8%

      • Marius

        Buna seara.uleiurile esentiale trebuie sa fie pentru uz intern?lemongrass nu am gasit pt uz intern

  2. Nichifor Cristian

    Ce consum de turta aveti in primavara la o familie pe 10 R si cat de mari sunt portiile ?

    • Radu Guțescu

      Media consumului este de 500 de grame la 10 zile, iar portiile sunt de 500 grame.

  3. Nichifor Cristian

    De unde luati praful de galbenus si la ce pret ?

  4. Nichifor Cristian

    Izolatul proteic din zer de unde il luati , folositi cumva izolatul care este folosit de cei care folosesc suplimente proteice pentru masa musculara ? sau aveti o sursa pentru cantitati mai mari .

    • Radu Guțescu

      Cumpărăm izolatul din zer de la un magazin de suplimente pentru sportivi.

  5. Gheorghe Tabacu

    Va rog sa spuneti daca ramane turta neconsumata,avand in compozitie praf de oua,drojdie de bere,cat timp poate fi tinuta?nu se altereaza?

    Va multumesc anticipat

    Cu stima va salt
    Tabacu

    • Radu Guțescu

      Datorita acidului citric, care este un bun conservant, si in pungi închise, rezista cateva saptamani tinuta intr-un spatiu răcoros si intunecat.

  6. Gheorghe Tabacu

    Poate va rapesc din timp,dar curiozitatea e foarte mare.V-as ruga sa detaliati putin beneficiile celor 3 componente pentru albine;-lecitina,ulei de menta si lemongrass.Lemongrass din prospect se arata ca este bun si pentru indepartarea insectelor(tantari,muste,insecte).

    cu stima tabacu

    • Echipa ApiExpert.ro

      Lecitina are doar rol de emulsificator, permite amestecul apei cu uleiurile esentiale. Menta si lemongrass-ul au doua beneficii majore: ambele sunt adjuvante in digestie, in sensul ca ajuta la tinerea sub control a bacteriilor patogene din tractul digestiv, inclusiv Nosema, apoi menta ajuta la prevenirea acarapiozei si varoozei, iar lemongrass-ul ajuta la prevenirea varoozei.

  7. David Costică

    625 de miligrame de Lecitină înseamnă jumătate de pastilă de lecitină de 1200 miligrame?
    Altceva în afară de capsule de Lecitină Nu am găsit nicăieri,pot folosi capsulele de lecitină umană? Scrie că sunt făcute din soia nemodificată genetic, ulei de floarea soarelui și gelatină!

    • Echipa ApiExpert.ro

      Este corect ce ati spus dvs. si puteti utiliza fara probleme Lecitina pt cosnumul uman.

  8. ciureatudor

    Mai fratilor : ori eu nu am citit bine ori voi aduceti inovatii in apicultura . Din absolut toate cartile de specialitate reiese ca proteina din turte nu trebuie sa depaseasca 15% ,ori voi dati 23 si vreti sa sariti peste 25% . tot din carti reiese ca peste 15-20 % albina ori nu ia turta ori o imbolnaviti . Personal am dat proteina mai multa si nu o ia . Vad ca doriti sa faceti o treaba buna si va doresc succes dar nu cred ca ar fi bine sa ignorati tot ce sa scris pana acum . Eu am cam citit ceva la viata mea iar reteta voastra nu prea as indrazni sa o dau albinelor . Aveti cateva elemente noi si bune in reteta dar si unele care ma surprind total . Daca va osteniti sa raspundeti argumentati si comentati doar procentul mare de proteina urmand ca pe celelalte semne de intrebare sa le studiez eu si sa revin cu comentarii .Abia v-am descoperit si vad ca sunteti interesanti si ALT_FEL de stupari . O sa revin cu siguranta

    • Radu Guțescu

      Si noi am citit foarte mult despre hranirea proteica si am considerat ca cel mai bine este sa plecam de la analiza polenului. In acest sens, va recomandam lucrarea considerata reper in hranirea proteica a albinei: Fat bees, skinny bees a lui Doug Somerville unde sunt analizate, cu ajutorul fondurilor guvernamentale din Australia, cateva sute se tipuri de polen (puteti descarca aceasta lucrare in format pdf gratuit de aici: https://rirdc.infoservices.com.au/downloads/05-054). Dupa aceasta analiza, s-a concluzionat ca un polen poate fi considerat excelent daca are peste 25% proteina, sub 20% este considerat un polen de slaba calitate. Asa se explica de ce polenul de floarea soarelui de exemplu, cu un continut de proteina de 13%, nu ajuta cu nimic familia, iar din aceasta cauza, pe langa neonicotinoide, dupa culesul de floarea soarelui familiile de albine regreseaza continuu. Marea problema a obtinerii unei surse de proteina cu un procent proteic mare o reprezinta sursa de proteina care nu trebuie sa contina reziduuri, minerale in exces si altele. Ar mai fi apoi profilul de aminoacizi, despre asta am scris un articol pe blog.

      Mai jos va redau fragmentele relevante din lucrarea mentionata anterior:

      The protein requirements for honey bees have been calculated by a number of researchers with honey bee-collected pollen between 20–25% crude protein being considered the minimum level. The percentage of crude protein of pollen in the
      mid 20s are far more useful to colonies in allowing them to meet their protein requirements. Even better pollens with crude protein percentages (CP%) in the late 20s and early 30s guard against any imbalance in the amino acids of the pollen or shortage of pollen. What is probably more important is the total protein intake of a colony. When colonies collect very little pollen, whatever its CP% or when the CP% is below 20% whatever the volume collected, the colony will exhibit a protein deficiency by reducing the area of brood being reared.

      It has been demonstrated that the longevity of worker bees is greatly enhanced when they receive a diet of high protein pollen, as compared to diets dominated with pollens with low protein levels. The amount of brood rearing is also reduced when colonies are experiencing a lower protein diet. One Australian researcher indicated that for every 10 grams of protein required by the colony, it was necessary for that colony to consume 48 grams of pollen containing 30% crude protein. If the crude protein levels of pollen available to a colony are reduced to 20%, then the same colony would need to consume 72 grams of pollen to achieve the same performance levels. Thus a colony would need to collect 3 kg of pollen at 20% crude protein to be equal to 2 kg of pollen at 30%, a substantial saving to the colony in foraging activity.

  9. ciureatudor

    DA un DA mare . Ma surprinde placut promptitudinea cu care raspundeti . Am citit doua nopti si o zi (la rand =de abia v-am descoperit =)toate articolele din site-ul vostru si ma mira foarte mult nu atat varietatea articolelor cat profunzimea cu care tratati subiectele . Pai , mai fratilor , in felul acesta o sa aveti succes cu siguranta si ar trebui sa fiti pusi drept MODEL pentru piata romaneasca , nu numai pentru apicultura . Eu sunt stupar de moda veche dar nu si “incuiat ” si incerc sa va studiez . Descopar la voi lucruri care nu au aparut in cartile de pana acum ( editiile de apicultura de pana acum inclusiv studiile lui Malaiu desre hranirea albinelor nu prea arata ce ziceti voi pe aici ) . Interesant , foarte interesant am zis bine inca de la inceput ca sunteti ALT_FEL de stupari . Sunt cu “ochiu” pe voi toata iarna asta . Am citit cateva articole din forum si apreciez foarte mult rabdarea cu care raspundeti la fiecare ( n-as fi in stare ) si mai ales apreciez ca dati raspunsuri complete (mura-n gura ) . Mai trimiteti din ei si la citit ca nu doare . FELICITARI si SUCCES si sunt cu “ochiu ” pe voi .

    • Echipa ApiExpert.ro

      Va multumim pentru cuvintele de apreciere si ne bucura faptul ca va avem oameni ca dvs. printre cititorii nostri. Toate cele bune!

    • Ovidiu Pop

      Comentariu de mult bun simt. Sa traiti ca trebuiti.

  10. ciureatudor

    MULTE SALUTARI DRAGILOR
    Mai baieti –mi-ati bagat mortu-n casa de cand cu reteta asta a voastra . Citesc un rand , calculez , ma informez , trec mai departe , termin si o iau de la capat . ESTE EXTRAORDINARA , SUPER .Ce sa mai zic ? Tema de studiu pentru toata iarna la gura sobei , numai ca… vine acu februarie si trebe’ bagata dupa zborul de curatire . Ia uitati-va voi ce mi-a trecut mie prin sfecla . Sa inlocuiesc (zic de mine ca nu-mi permit eu sa dau sfaturi la altii) praful de galbenus de ou (am citit in forum ca se gaseste cam greu si numai in cantitati mai mari ) , zic , sa inlocuiesc praful asta cu polen crud poliflor – bineinteles refac toate calculele – si sa mai inlocuiesc uleiurile esentiale cu protofil (de casa nu alcolu’ lor colorat ), si sa mai reduc din zaharul asta cu 20 de procente(cam asa iese din carti ) punand miere lichida . In rest este extraordinara reteta voastra (ptiu drace ca ma repet –da nu ma pot abtine –traba buna facurati ) . Bun pana aici . Acu uite la ce visez eu , da sa nu radeti de mine . Dupa ce zic visu’ fac o paranteza . Vreau sa reglez turta din aportul de elemente (pastrez proteina la 23-25%) astfel incat in urma arderilor interne (consumlui ) in intestinele albinelor sa rezulte cat mai putine reziduri . Sa nu incarc albina .De ce visez asta ? Pai daca reusesc treaba asta , pot incepe hranirea proteica acolo unde e cazul si chiar daca nu-I cazul ( stimulare ) , mai devreme , adica odata cu solstitiul de iarna sau imediat dupa el (am eu o dambla in sfecla -solstitiu=matca incepe usor , usor , ouatul ). Prind un zbor de curatire in februarie , mai bag o serie de turte si plec la rapita cu caturile pe ei . Nu-i asa ca visez frumos ??? Idea este ca daca turta nu incarca foarte mult intestinele albinei se poate incepe stimularea mult mai devreme (nu neaparat cum am zis eu cu solstitiul) dar in felul asta avem timp sa facem albina de cules pana la rapita sau pentru unii de ce nu si la salcie . Acu sa zic de paranteza aia de am pomenit-o mai sus , da’ aici nu stiu daca sunt pe drumu’ bun si daia’ m-am bagat ca musca-n lapte in vorba cu domniile voastre . Acu ‘ ori ma trimiteti sa visez in continuare ori ma ajutati sa nu ma dau cu capu de pereti pana aflu ce si cum . Si daca nu aflu anu asta va dau raspuns la anu ca fac experiment pe 10 familii . Asa deci =stim ca polenul are cenusa 2 pana la 2,4 % , drojdia pana la 6% , celelalte elemente nu stiu pe unde sa caut , poate imi dati vreo sugestie . Si acum intrebare intrebatoare : in urma consumului turtei doar acest element (cenusa ) ramane in intestinele albinei , sau mai sunt si multe alte reziduri , sau sunt pe drumu gresit ????? Ca daca ar fi doar cenusa , facem un calcul ochiometric la procentul total de cenusa si ma risc sa bag turta devreme sau un pic mai tarziu , dupa apreciere (ca calcule dalea complicate nu stiu sa fac ) . Cam astai tot visu meu si daca radeti s-o faceti numai domniile voastre , nu mai spuneti si la altii (adicatalea sa stergeti postarea). Va salut cu mult respect si mult drag .

    • Radu Guțescu

      Va salutam si noi cu mult drag!

      Sa o luam pe rand:

      Inlocuirea prafului de galbenus cu polen cu refacerea calculului de proteina se poate face fara probleme. Galbenusul se foloseste ca sursa de proteina, dar si de lipide. Polenul contine atat proteina, cat si lipide. Si cum polenul ramane cea mai buna varianta de hranire proteica a albinei, e clar ca nu are cum sa fie decat mai bine. Mai ales ca va face turta si mai atractiva.
      Uleiurile esentiale se pot inlocui cu protofil (mai ales cel facut de dumneavoastra, asa cum ati spus, pentru ca aveti un control total asupra compozitiei), iar zaharul se poate inlocui cu miere. Numai sa tineti cont de asta la adaosul de apa, e posibil sa fie nevoie de mai putina apa.

      Ideea pe care o expuneti dumneavoastra legat de inceputul hranirii proteice de la sfarsitul lui decembrie se poate aplica si este excelenta in anumite conditii. Ca o paranteza, lucrul asta se practica in special in SUA si Canada, mai ales de cei care merg cu stupii la polenizari si au nevoie de efective crescute (sunt platiti la rama de albina). Unii dintre ei incep administrarea turtei chiar la inceputul lui decembrie. Chiar si Dan Margarit, in Canada, am vazut ca pune doua turte in luna ianuarie (in conditiile in care la el primavara incepe in luna aprilie). De ce spun totusi in anumite conditii:

      1. Este necesara o turta cu minimum de reziduri (ei folosesc Ultra Bee, facuta de cei de la Mann Lake, 25% proteina). In opinia mea problema aceasta este deja rezolvata, formula de turta pe care am gandit-o pleaca de la ideea aceasta, de a contine minim de reziduu. Continutul de cenusa pentru celelalte componenete este (conform datelor furnizate de nutritiondata.com):

      – galbenus de ou: max 1,73%
      – izolatul din soia: max 3,5%
      – izolatul din zer: max 2,8%

      Ganditi-va ce ar insemna sa se utilizeze faina de soia sau lapte praf care in afara de faptul ca au in jurul a 7% continut de cenusa, contin o multume de alte substante toxice (in sensul de indigeste) pentru albine (lactoza, grasimi nedigerabile etc.).

      In urma consumului turtei cenusa este principalul reziduu care ramane in intestinele albinei. Restul sunt nesemnificative intrucat componentele sale sunt complet digerabile de catre albine. Practic, si din consumul mierii rezulta un reziduu intestinal, ma refer la continutul sau de minerale in special. Acesta este motivul pentru care mierea de mana, cu un continut mare de minerale, poate provoca diaree. Acum, ce trebuie avut in vedere este ca prin consumul de turta se adauga un reziduu suplimentar fata de cel din miere, deci nu trebuie administrate cantitati exagerate. In concluzie, utilizand o formula bine gandita de turta si in cantitati decente nu vor fi probleme majore legate de incarcarea intestinelor albinei.

      2. Problema delicata este alta. Cand incepe sa consume turta albina va avea tendinta normala sa inceapa sa creasca puiet. Si pentru ca matca poata oua, albina lucratoare incepe sa curete celulele. Celule in care, in ciuda miturilor cum ca albina nu defecheaza in stup, se afla fecale prin care albina elimina rezidurile intestinale rezultate in urma consumului de hrana pe parcursul iernii. In aceste fecale isi gasesc locul si sporii de nosema a caror aparitie este inevitabila pe parcursul iernii. Prin ingerarea acestor spori de nosema se produce un dezechilibru intestinal major care duce in mod sigur la aparitia nosemozei. Fenomenul a fost observat inclusiv de Fratele Adam, care scria in cartea Beekeeping at Buckfast Abbey ca nu a reusit sa salveze de nosemoza nici o familie care incepea ouatul prea devreme. Si atunci a selectat matcile care incepeau ponta mai tarziu, dar produceau suprafete mari de puiet cand incepeau ouatul. Chiar si in zilele noastre Buckfastul are acesta tendinta.
      Si atunci se pune intrebarea cum de americanii hranesc asa devreme. Simplu. Folosesc Fumagilina. Hranesc familiile cu 7 litri de sirop cu tratament, hrana care ajunge pana spre sfarsitul lui februarie. Adica exact cat albina nu poate iesi.

      Deci, parerea mea ca daca se incepe hranirea proteica devreme este imperios necesar sa se ia masuri clare impotriva riscului aparitiei nosemozei. Iar cum singura solutie cunoscuta si sustinuta stiintific este Fumagilina, ramane cam singura alternativa. Daca nu se stimuleaza devreme, ramane varianta Adam: selectia unor matci care incep ouatul in februarie fara stimulare, dar care pornesc cu arii mari de puiet. Evident ca pentru asta e nevoie de familii mari, minim 7 rame stranse bine. Altfel oricat ar vrea matca, nu are cine sa cresca puietul. Sa nu mai spunem ca albina aia trebuie sa fie si doica…

      In acest moment va spun sincer ca nu stiu care e cea mai buna varianta. La fel ca si in comentariul dumneavoastra, imi fac tot felul de scenarii despre cum ar fi bine sa procedam: cand sa oprim puietul, cand si daca sa provocam cresterea de puiet sau sa lasam familia sa decida, etc. Si testam pe loturi de stupi tot felul de variante. Deci nu numai ca nu este nimic de ras in cele expuse cu mult har de dumneavoastra, ba chiar va impartasesc intru totul preocuparile. Sunt chestiuni de maxim interes si care pot sa faca diferenta intre o familie super dezvoltata sau un esec de proportii.

      Va multumesc mult ca ne urmariti postarile si ca ne trimiteti gandurile dumneavoastra. Comentariile dumneavoastra denota clar cunostinte extrem de solide in domeniul apiculturii si ne fac o reala placere.
      Cu drag,
      Radu

  11. ciureatudor

    VA SALUT CU MULT RESPECT SI MULT DRAG
    Sa o luam metodic asa cum vad ca faceti dvs .
    1. Va multumesc foarte frumos pentru informatiile furnizate si pentru faptul ca aveti rabdare sa stati de vorba cu mine . M-ati scutit de multe cautari si timp mai ales ca nu prea stau bine la capitolul calculator . Acum sper sa aveti rabdare cu mine sa ducem discutia pana la capat in folosul meu dar mai ales in folosul celor care citesc . Intre noi fie vorba asemenea informatii si concluzii se obtin dupa o caruta de carti si cativa anisori buni de stuparit .
    2. Dupa lungi discutii cu mine insumi (de i-am speriat si pe cei de langa mine , cica sunt bun de Socola ) am ajuns la urmatoarea formula la reteta dvs
    • Polen 25%
    • Izolat de soia 25%
    • Izolat de zer 25%
    • Drojdie inactiva 25%
    • Zahar pudra ( din toata cantitatea de zahar inlocuim 20%cu miere )
    • Protofil de casa
    • Ulei de rapita sau porumb
    • Acid citric
    • Scortisoara
    • As mai veni si cu ceva catina (revin mai jos asupra catinei )
    3 nivelul de proteina il calculeaza fiecare (23-25%) si as incepe hranirea undeva la 1-5 ianuarie cu turte de 150g .
    Asa o sa fac eu anul acesta si o sa incerc sa fac ceva filmulte periodice cu nivelul de dezvoltare pentru forumul dvs . Acum legat de punctul doi din postarea dvs care este si partea cea mai sensibila a ideii de hranire timpurie(adica nosema) . Varianta a doua cea a fratelui Adam cere timp si selectie indelungata a matcilor . Ramane atunci varianta folosita de americani si canadieni cum bine specificati si dvs adica cea a fumidilului . ATENTIONEZ AICI PE CEI CARE VOR SA IMI IMPARTASEASCA IDEA DE HRANIRE TIMPURIE CA EU VOI FACE ACEASTA HRANIRE DAR SUBLINIEZ CA AM TRATAT IN TOAMNA TOATA STUPINA CU FUMIDIL si ce mi-a ramas voi pune la turte . Pentru cei care nu aveti fumidil amanati aceasta idee pentru anul urmator sau hraniti dupa zborul de curatire , de altfel ar fi interesant un subiect in forum numit fumidil .
    Hranirea proteica va merge in paralel cu cea glucidica cu specificatia ca intre turtele proteice voi face pauza de 5 zile pana la zborul de curatire . Dupa zborul de curatire maresc turta proteica la 700g iar glucidica nu mai bag deloc (nimic nui mai bun ca mierea ) , pana la sirop . Cam asta hotarare am luat eu si voi incerca sa fac filmulete (pentru comparatie ) pentru a venii in ajutorul celor interesati de idee.
    Acum va las si inca o data va multumesc pentru informatii si gazduire . Era sa uit ca am promis ceva cuvinte de catina . O folosesc in stimularile cu sirop si turta glucidica de doi ani si primavara si toamna . O folosesc ochiometric sub forma de piure si nu mai pun in sirop nici acid citric , nici acid formic . Domnilor , vreau sa va spun ca o ia fara probleme si nu numai atat , chiar si acei samburi ,mici , ai
    fructului de catina ii roade pana ii transforma intro faina fina , nemaivorbind de pulpa care dispare cu desavarsire . Nu mia venit sa cred prima data . Inca o mica observatie dupa care inchei . Am o stupina vecina la 100m (padure)si vreau sa va spun ca albinele mele , la polenul de tuia (asta e primul in zona mea ,10-15* celsius ) au activitate ca la rapita pe cand la vecinu e liniste . Eu inclin sa cred ca e de la catina singurul aspect cu care vecinul nu a fost de acord in hranire . Eu am dat si dau in continuare –alegerea va apartine . Acuma la sfarsit nu mi-ar strica si parerea dvs mai ales ca toata vorbaria , de asta am puso pe hartie =ca sa aflu parerea dvs de profesionisti . Va multumesc si va salut cu respect si mult drag .

    • Radu Guțescu

      Va salutam si va multumim pentru incredere si apreciere!

      Nu numai ca avem rabdare, dar chiar ne face placere sa dezbatem subiectul acesta pentru ca noi consideram nutritia un punct cheie in lucrul cu albina.

      Sursa de proteina din formula propusa de dumneavoastra este excelenta, nu ramane decat de calculat procentul ales de proteina asa cum ati precizat deja. De asemenea, apreciez felul in care ati gandit modul de hranire (cantitatile si frecventa), din punctul meu de vedere este o strategie foarte buna. Nu as avea nimic de adaugat din simplul motiv ca cele expuse de dumneavoastra sunt in concordanta cu opiniile mele. Ramane ca rezultatele sa confirme cele dezbatute si sunt convins ca asa va fi, va asteptam cu feedback-uri care sa ajute colegii apicultori.

      Interesanta ideea cu utilizarea catinei, am vazut ca multi colegi o utilizeaza, voi cauta sa vad daca exista ceva in compozitia ei care este dovedit ca ajuta albina si revin cu detalii. Oricum, lucrurile trebuie pastrate simple si daca ceva functioneaza atunci trebuie aplicat. Pana la urma rezultatele practice reprezinta cea mai buna confirmare.

      Cu drag,
      Radu Gutescu

  12. catalin pruns

    As dori si eu ninte lamueiri.
    1) la aceasta reteta se poate folosi si protofil?
    2) Acidul citric este sarea de lamaie ?
    3) ce parere aveti despre sucul de ceapa ?
    Multumesc

    • Echipa ApiExpert.ro

      Da, se poate folosi Protofil.
      Acidul citric este sarea de lamaie.
      Eu cred ca sucul de ceapa este ineficient dintr-un motiv simplu: prin stoarcerea cepei uleiurile volatile din ea se evapora in mare masura, plus ca o serie de alte componente benefice din ceapa oxideaza la contactul cu aerul. Ramane o materie care pastreza foarte putin din beneficiile cepei, in schimb poate contribui la incarcarea intestinelor albinei (ceapa are continut mare de minerale).

  13. mosneagul

    D-le Radu: folosesc sucul de ceapa din primul an de apicultura. Nu bag nici un fel de antibiotic in stupi. Nu am vrut sa intru in grupul Bio cand mi s-a propus. Am ajutat albinele intodeauna numai cu ceaiuri si suc de ceapa. Eu sunt multumit de rezultatele pe are le-am avut. V-as propune ceva ptr. anul acesta: selectati anul acesta 5 familii si in toata perioada de stimulare dati-le in sirop infuzie de coaja de stejar, pelin, menta, coada soricelului, busuioc, frunze de nuc macese si suc de ceapa 27 mililitrii la litrul de sirop. De asemeni in fiecare stup sa aveti un hranitor rama in care sa puneti zahar farin cu citeva picaturi de miere la inceput, ptr. ca albina sa nu se inevete sa il care afara. Si comparati cu 5 martori pe care ii intretineti cum obisnuiti. Eu cred ca ceapa isi pierde din proprietati prin stoarcere. Dar ceva totusi ramane. Am pus turte de zahar cu miere si suc de ceapa in ianuarie in fiecare an. De obicei de sfantul Ion exista in zona mea un zbor de curatire de 2 zile. Atunci pun turtele cu ceapa si polen de porumb. Daca este un an in care nu au zbor de curatire, atunci pun in hranitoarele de cuib, un kg. de miere de salcam incalzita.
    Referitor la cantitatea de proteina din turta, eu am o retinere in a trece de 15% . Albina isi face rezerve de pastura in toamna peste care capaceste miere si noi nici nu stim ca are in ramele de iernat. De asemeni, isi formeaza corpul gras, tocmai ptr. a putea creste puietul de iarna. In corpul gras, albina depoziteaza substantele necesare cresterii pietului separat de pastura. Ceea ce ii lipseste pasturii, gasim in corpul gras al albinei de iarna. Colegii care au folosit turtele cu 40% proteina, m-au intrebat de ce nu se atinge albina de ea. Am fost la ei si am bagat turte cu 15% proteina si dupa doua zile ziceai ca ai pus turta prea mica. Cand incepe cresterea puietului, temperatura in ghem trebuie sa fie de 36 gr. Pentru ridicarea temperaturii, ea are nevoie de hrana glucidica: asa am gandit eu ca a fost calculat acest procent de proteina in turte. Este o simpla parere personala si specific din nou ca nu am multe studii.
    De asmeni rezultate f. bune am avut cand in turte am bagat lapte praf prt. sugari de la 6 luni la un an. Dar este scump si am preferat polenul de porumb pe care il adunam cu traista de gat cum scrie marele HRISTEA.
    Putini stiu ca prin prelucrare zaharului, albina secreta automat si laptisor de matca, care ajunge la ea si o forteaza sa oua. Am uitat sa spun ca in turte pun si un gram de sare la kg. .
    Scuze daca v-am inoportunt cu ceva; NU AM AVUT INTENTIA.

    • Radu Guțescu

      Va salut cu drag! Sunt sigur ca ati observat ca aproape in fiecare articol spun ca exista moduri diferite de lucru prin care se pot obtine rezultate in apicultura. De asemenea, sunt convins ca ceea ce ati recomandat dumneavoastra poate avea efecte pozitive, insa doua lucruri as avea de spus: primul dintre ele este faptul ca unele dintre plantele recomandate de dumneavoastra contin antibiotic in mod natural si pot lasa reziduu in miere, deci este necesara aceeasi precautie ca si in cazul celor de sinteza. Al doilea lucru: la un numar foarte mare de stupi este foarte greu sa aplici o metoda de tratament cu ceaiuri sau stimulare cu polen de porumb. La 1600 de roiuri si familii am incercat sa găsim metode adaptate de lucru si incercam pas cu pas sa le transmitem colegilor nostri pentru a ajuta atat cat putem noi (nu avem pretentia ca detinem reteta ideală) la profesionalizarea apiculturii. Cred cu tărie că fara acest pas va fi foarte greu sa avem o dezvoltare reala a acestei ramuri.
      Legat de procentul de proteina, nu am recomandat niciodata 40% din simplul motiv ca la acest procent turta nu mai este atractivă pentru albina. Recomandarea facuta de mine este de un procent de 25-27% proteina si se bazeaza pe studierea polenului si pe practica noastra si a altor colegi atat in ceea ce priveste procentul de proteina (polenul considerat de calitate este situat la aproximativ 25-27% proteina in mod natural), cat mai ales lipsa reziduurilor pentru albina si profilul de aminoacizi necesar acesteia. La administrarea turtei proteice trebuie sa existe rezerve de hrana glucidica masive in cuib, altfel albina nu va consuma turta sau va consuma doar glucidele din ea. Daca nu exista se pot face hraniri concomitente de zahar si proteina, una fara cealaltă cele doua devin inutile. Este normal că albina consuma mai repede o turta cu 15% proteina si o concentrație mai mare de glucide, dar cantitatea totala de proteina ingerata nu este mai mare decat la o turta cu 25% proteina sa spunem facuta asa cum trebuie. Pe langa cantitatea de proteina, un procent de 25-27% proteina ajuta mult mai mult albina atat ca stimulare, cat si ca reducere a efortului de prelucrare.
      Va multumesc pentru comentariu si nu trebuie sa va cereti scuze pentru ca dumneavoastra exprimati o opinie, iar lucrul acesta nu are de ce sa deranjeze. Dimpotrivă, exprimarea de opinii diferite si argumentele aduse cred eu ca ajuta la progres.

    • Florin Dascalu T

      Va salut! Ce fel de scoarta de stejar folositi domnule? Uscata sau verde? Nu de alta dar sunt multe persone care folosesc ceaiuri si putini isi divulga preparatele…in mediul virtual sunteti cred primul care vorbeste despre scoarta de stejar! Imi cer scuze ca nu mi-am spus parerea despre reteta prezentata initial….inca o mai rumeg! Interesant, scump, industrial.

    • Valy

      Bună ziu, domnul MOSNEAGU vă rog frumos dacă vreţi să dezvoltaţi puţin infuzia despre care aţi pomenit mai sus, cu specificaţiile aferente respectiv cantitate de plante, mod de preparare. Salut echipa Apiexpert no1.

  14. Stefan

    Buna ziua
    Am preparat turte conform retetei de pe aceasta pagina cu diferenta ca in loc de galbenus de ou am pus izolat proteic din zer (cantitatea la jumatate). A iesit o turta de consistenta ideala, as spune eu.
    Prima remarca a fost ca, lasata la temperatura camerei, formeaza o “crusta” destul de tare. Pusa in galetuse cu o folie deasupra, turta isi conserva proprietatile.
    Am pus turta la un sfert din stupiii pe care ii am, restul fiind hraniti cu turta dupa reteta clasica doar cu drojdie de bere (concentratie calculata cam 5% proteina). Turta am aplicata pe sita podisorului, acoperind partea de deasupra cu folie de plastic/punga. Acum, dupa 10 zile constat ca turta realizata cu reteta veche a fost luata, in unele cazuri 100%, in altele aproape deloc si in majoritatea intr-un procent mai mare de 50%; turta cu reteta descrisa aici nu a fost luata nici macar o treime si pe unele laturi se intarise. AM ridicat una din ele si se vede “modelul” plasei pe ea dar este destul de tare. Am pus cam 300 g / familie si turtele noi si cele facute traditional.
    Este normal sa o ia asa putin?
    Cum anume o administrati dumneavoastra? O puneti direct pe rame? O puneti in pungi inchise si doar crestate cu cuterul?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,
      Este normal că turta cu un procent mai mare de proteina sa fie luată ceva mai greu, mai ales tinand cont de inlocuirea galbenusului de ou cu izolat proteic (chiar daca a fost reglată cantitatea la jumătate, galbenusul are in plus lipide care fac turta mai atractivă). Noi punem turta direct pe rame si o invelim fie in punga, fie in hartie de copt. O rupem doar deasupra ramelor pe o portiune mica, pe masura ce o consuma albinele elimina ambalajul. Varianta crestarii cu cutter-ul este la fel de buna. In felul acesta se evita întărirea turtei si astfel creste consumul.

  15. marius

    o intrebare va rog: in cazul in care se substituie praful de galbenus de ou din componenta turtei proteice cu polen crud cum se administreaza polenul? pur si simplu in starea in care este sau se inglobeaza in miere cateva zile pana devine o pasta si se adauga apoi pasta astfel obtinuta la restul compozitiei turtei proteice?

    Multumesc

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,

      Se adauga in miere cu cateva zile inainte pana devine pasta si se adauga apoi in restul compozitiei.

  16. Dorin Dumitru

    Bună, as dori să-mi recomandați o rețetă de sirop proteic ( concentrația de proteina din sirop) . Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră. Mulțumesc. Cu mult respect Dorin.

    • Radu Guțescu

      Pentru obtinerea de sirop proteic este indicată utilizarea unor solutii de aminoacizi lichizi astfel incat sa se obtina nu numai o concentrație proteică buna, dar si o omogenizare corecta. O varianta testata cu succes de un coleg apicultor a fost adăugarea de 20 ml solutie Duphalyte la 1 l de sirop. Opinia mea este ca se pot folosi pana la 40 ml de solutie aminoacizi. Multumim pentru comentariu.

  17. PREDICA GELU

    sautare antregi echipe APIEXPERT vamdescoperit acum cateva zile si de atunci tot stau si citesc aceste postari adevarate lectii pt mine si sunt atat de uluit de modul dumneavoastra de abordare si va felicit .Daca nu apareati trebuia inventata o echipa ca aceasta este plin netul de asa zisi ,,stupari,,care daca te iei dupa spusele lor faci orce dar numai apicultura nu .am si eu o antrebare .Dupa prepararea uleiurilor volatile an ce conditii trebuie tinuta pt a o pastra mai mult timp ? nu am un numar prea mare de stupi si mie frica sa nu se altereze multumesc cu respect gelu.

    • Radu Guțescu

      Va salutăm si va multumim pentru apreciere.
      Conservarea se poate face intr-un recipient inchis care sa fie depozitat intr-un spatiu răcoros. De asemenea, este de preferat ca recipientul sa aiba peretele opac.

  18. PREDICA GELU

    salutare ApiExpert am povestit la toti prieteni despre voi si si sunt ancantati de ce au vazut si citit in aceste materiale postate de voi acum iei sunt mai greu cu tehnologia si mau rugat sa va antreb daca primiti vizite pentru o mai buna documentare va multumesc si numai bine

    • Echipa ApiExpert.ro

      Multumim pentru cuvintele frumoase. Sigur ca da, în lunile iunie-iulie vom organiza cate două weekend-uri in care vom primi vizite externe (aprilie și mai sunt extrem de aglomerate și se lucrează 7 zile din 7).

  19. PREDICA GELU

    salutare Echipa ApiExpert mai va deranjez cu o antrebare la reteta de uleiuri esentiale nu se poate adauga si uilei de busuioc ? este un bun digestiv si anti oxidant multumesc

    • Echipa ApiExpert.ro

      Va salutam. Nu am folosit uleiul de busuioc, deci nu am putea emite o părere avizată. Din ceea ce am citit se poate utiliza în nutriția albinei exact în scopul menționat de dumneavoastră.

  20. Valy

    Care sunt perioadele în care se administrează această turta?

    • Echipa ApiExpert.ro

      În luna februarie si început de martie, apoi în septembrie la pregătirea pt iernare.

  21. Valy

    Bună ziua, îmi puteţi spune vă rog perioadele în care se administrează această turta?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,

      În luna februarie si început de martie, apoi în septembrie la pregătirea pt iernare.

  22. Neacsu Bogdan

    Buna ziua,
    As dori sa va intreb cateva amanunte:
    – uleiurile esentiale de menta si lemongrass sunt de uz intern sau extern, ori nu are importanta?
    – uleiul de porumb este bun din comert sau de la prima presa?
    – lecitina din soia granule din plafar este buna?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,

      – uleiurile esențiale indicate sunt cele de uz intern.
      – uleiul de porumb este ok cel din magazine, chiar dacă nu este de prima presă.
      – da, este bună, are doar rolul de a emulsifia amestecul.

  23. Neacsu Bogdan

    V-am intrebat pentru ca eu nu gasesc ulei esential de lemongrass decat uz extern, nimeni nu il recomanda pentru uz intern, am crezut ca are vreo importanta, dupa cunostintele dv. este bun uz extern, sau de unde procurati uz intern?

      • doinita munteanu

        Buna ziua …citesc cu mare interes tot..sotul se ocupa de stupi .dar eu ai vin in ajutor cu informati deoarece el nu are timp..nui usor sa gestionezi 200 de stupi…intrebarea mea ….ultra bee ..nu tine locul retetei care dmv ati expuso?

        • doinita munteanu

          Buna ziua …citesc cu mare interes tot..sotul se ocupa de stupi .dar eu ai vin in ajutor cu informati deoarece el nu are timp..nui usor sa gestionezi 200 de stupi…intrebarea mea ….ultra bee ..nu tine locul retetei care dmv ati expuso?

  24. Albert

    Va salut! Felicitări pt munca depusă! Am vazut ca in turtele celor de la Man lake se gasesc si Aminoacizii cu Catene Ramificate (BCAAs) sunt Leucina, Izoleucina și Valina, ce parere aveti? Va multumesc!

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,

      Leucina, izoleucina și valina sunt extrem de importanți în nutriția albinei. De asemenea, raportul dintre ei este important. Puteți vedea detalii în articolul în care am detaliat compoziția polenului. Izolatul proteic din zer și cel din soia conțin acești aminoacizi in cantități potrivite necesarului albinei.

  25. costin preda

    Va salut, vreau sa folosesc polen crud congelat in amestec cu miere de rapita pentru stimulare , ca sa am 20% proteina in aceasta turta cat polen sa pun in miere, multumesc.

  26. Mitrache Emilian

    Va salut
    Va felicit pentru munca si generozitatea dvs.va rog sa confirmati dacă,cantitatea de sare de lamaie este cea de 500 gr.(mi se pare cam mare la tot continutul) la fel si scortisoara..va multumesc

    • Echipa ApiExpert.ro

      Va multumim si noi pentru comentariu. Cantitatile din articol, pentru sarea de lamie si scortisoara, sunt cele corecte.

  27. Stefan Madalin

    Buna ziua,
    Interesanta reteta. Doar ce-am vizionat si eu ceva pe youtube de la Randy Oliver.
    As vrea sa va intreb, ce rol are scortisoara in aceasta turta?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,

      scortisoara are proprietati asemanatoare propolisului principii active, fiind un antimicrobian si antibacterian.

  28. Marian

    Buna seara . As avea o simpla întrebare : as putea înlocui cele 25 kg zahăr cu 25 kg miere…ptr. simplu fapt ca nu am cum macina zaharul

    • Echipa ApiExpert.ro

      Da, trebuie urmărită consistenta, in caz că este prea lichida mai puneti miere cristalizată.

  29. Marian

    Buna seara!! as avea o mica intrebare: as putea inlocui cele 25 kg zahar cu 25 kg miere …simplu motiv nu am unde macina asa cantiate de zahar

    • Echipa ApiExpert.ro

      Da, trebuie urmărită consistenta, in caz că este prea lichida mai puneti miere cristalizată.

  30. Ștefan

    Bună seara! De unde procurati lemongras?Folosiți cumva lemongras ptr. aromaterapie(uz extern).?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,
      Nu, îl luăm din Italia prin intermediul unor colegi apicultori, este pentru uz intern. Cel pentru uz extern nu este indicat. Cred că există și în România pentru uz intern, un coleg din Rm Vâlcea găsise un site cu astfel de produse.

  31. Ștefan

    Până la urmă am găsit lemongras ptr. uz intern pe un site cu produse raw-vegan .

  32. Ștefan

    Bună ziua! În loc de izolat proteic din zer, poate fi utilizat in rețeta proteică , concentrat proteic din zer?

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,
      da, puteti utiliza concentrat.

  33. Ștefan

    Este indicat să amestec in compozitia turtei proteice Fumagilina? Și dacă răspunsul este afirmativ, vă rog să îmi spuneți câtă Fumagilina tb. la cantitatea de pastă proteică de mai sus( rețeta îmbunătățită)?

  34. Popescu

    Putem adauga:
    Protofil
    Apicomplex
    Nozevit
    Polioel
    ???????

    • Echipa ApiExpert.ro

      Cu excepția Apicomplex, celelalte se pot adăuga, dar nu împreună. Adică, ori se adaugă Protofil, ori Nozevit, nu ambele. Apoi, dacă se adaugă Polioel, nu se mai adaugă alte uleiuri esențiale. Apicomplex este inutil aici pentru că celelalte componente conțin deja vitaminele și mineralele din el.

  35. Adrian

    Buna ziua!
    Am si eu o intrebare. Ati administrat Fumagilina primavara la familiile de albine? Daca da, atunci spuneti-mi va rog in ce dozaj ati folosit-o si la ce hranire, cu sirop sau turta? Daca administrez in turta proteica de la 5 pina la 15 martie pot ave reziduri de antibiotice la salcim?
    Multumesc anticipat!

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,

      Turta proteica este cea mai buna varianta de administrare primăvara întrucât este consumata in totalitate, nu este depozitata în rame.

  36. Forminte Mihai

    Buna ziua, spuneti-mi va rog aveti cumva o reteta buna cu UltraBee?
    A-ti vazut desigur ca acum este si la noi pe piata si mi-ar trebui o reteta. Va multumesc anticipat.

  37. Paul Maita

    1 Ce rol are uleiul de floarea soarelui?
    2 Se poate folosi praf de albus de ou in loc de praf de ou? Contine mai multa proteina si mai putina grasime. Am intalnit apicultori batrani care folosesc albus de ou batut spuma.
    Foarte interesant. Asteptam cu nerabdare si alte articole

    • Echipa ApiExpert.ro

      Uleiul de porumb sau de rapiță furnizează o parte lipidele necesare albinei precum și o serie de acizi grași, iar gălbenușul se folosește pentru că furnizează pe lângă proteină un alt tip de grăsime, colesterolul, care s-a dovedit că este utilizata de aceasta în creșterea puietului. În principiu se poate utiliza și praful de albuș de ou, este intr-adevar o sursă mai concentrata de proteina, dar nu conține colesterol.

  38. Albert

    buna ziua, ce parere aveti ar trebui adiministrat un complex de aminoacizi BCAA( izoleucina valina si leucina ) in turtele simple zahar plus miere sau in sirop? daca sunteti de parere ca ar fii un ajutor important ce canitiate credeti ar trebui adiminstrata atat pt turta cat si pentru sirop ? ( vorbesc de BCAA pudra de pe site-ul my protein). colegul de mai sus vorbea de Ultra Bee de la mann lake care se gaseste si la noi in tara, am vazut ca , contine proteina cruda 54% ce parere aveti?
    Va multumesc anticipat!

  39. Munteanu Delon

    Buna ziua. Poate ma lamuriti si pe mine cu procentul de proteina din amestecul de mai sus.
    Masa rezultata este de 69,9 kg dupa cum spuneti ca toata compozitia are 25% proteina ar trebui sa avem 17,475 kg proteina, dar mie nu imi iese.
    Avem 18 kg drojdie care are aprox. 40% proteina, deci 7,2 kg proteina.
    Avem 6 kg izolat proteic care are aprox. 90% proteina, deci 5,4 kg proteina.
    Avem praf de galbenus care are aprox 33% proteina, deci 0,82 kg proteina.
    Deci aprox 13,42 Kg proteina si noi trebuie sa avem 17,475 kg.
    Dupa cum am calculat eu ar mai trebui 4 kg proteina, procentaj proteina in jur de 19%.
    Va rog sa ma lamuriti.

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,

      Este vorba procentul de proteina in substanta uscata (nu se ia in calcul si apa, doar amestecul ca atare).

  40. Alexa Marius

    am o intrebare. turta aceasta e buna si pentru stimularea de toamna? nu se face furtisag daca miroase a uleiuri ?

  41. Laurentiu

    Am preparat si eu turta proteica daupa reteta de mai sus si dupa 14 zile de la administrare nici macar un stup nu sa atins de turta (turta a fost pusa in pungi deasupra ramelor administrata undeva pe 14-15 februarie)

    • Echipa ApiExpert

      Buna seara,

      Ati rupt pungile in partea de deasupra cuibului? De asemenea, ce dimensiune si cat puiet au stupii?

  42. Leoca george

    Buna seara! Așteptăm cu interes noua rețeta de turta proteica!cu stima

  43. Dragos

    Pentru a multumi pentru informatiile interesante postate pe acest site va spun datele de la firmele pe care le-am gasit eu pana acum ca vand inlocuitori de polen la preturile cele mai mici – semnificativ mai mici ca redis sau myprotein.

    praf de galbenus de ou
    http://www.supereggs.ro/contact/
    Cautati la Contact numarul de telefon.
    e o firma de la Braila ce vinde si la cantitati mici
    1 kg = 10 Euro +TVA parca

    Izolat proteic din lapte si zer si lapte praf degresat cu proteina mai mare.
    http://www.alinda.ro/contact.html
    Tot la contact cautati numarul de telefon. Au reprezentati pe fiecare zona din tara.
    Partea proasta e ca vinde doar la saci de 25 Kg
    lapte praf degresat = sub 2 Euro/Kg
    izolat proteic din zer = 6,5 Euro+tva parca
    concentrat proteic din lapte = 6 euro+tva parca

    Izolat proteic soia si concentrat proteic lapte.
    http://ubimedia.ro/
    lapte praf degresat= 16 lei Kg parca
    Izolat proteic soia=92% proteina =23 lei/Kg
    Concentrat proteic lapte = 85% proteina= 42 lei/Kg
    Azi mi-a adus un sofer de la ei 5 si 5 kg.
    Vand minim 5 kg.
    0746.303051 e numarul doamnei care se ocupa de astea

    Am mai cumparat odata niste lapte praf degresat si de la
    http://www.excelo.ro/excelo-contact.html
    1 kg lapte praf degresat 36% proteina parca = sub 10 lei /Kg

    Toate trimit prin courier in tara.

  44. Ioanel

    Sinteti minunati, multumesc mult pentru informatiilt pe care dati pe acest sait, ca incepator in apicultura am f. multe de invatat de la voi .
    Va urmaresc cu interes mult, va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *