Verificare, hranire si extindere roiuri albine [Video]

postat in ApiExpert TV | 13

In data de 9 septembrie 2015 am realizat o filmare (ce poate fi vizualizata mai jos) cu ocazia vizitei intr-una dintre stupinele noastre in care se gasesc roiuri. Prin acest videoclip are loc de asemenea debutul unei sectiuni video pe blogul nostru, si anume ApiExpert TV.

Ne puteti urmari de asemenea pe canalul nostru de YouTube aici: ApiExpert Youtube.

Roiurile prezentate au fost formate la sfarsitul lunii iulie – începutul lunii august cu o rama de puiet capacit si o rama cu miere acoperită de albină si au primit matca imperecheata. Dupa verificarea acceptării matcii (o săptămână după introducere), roiurile au fost hranite la intervale de 4-5 zile cu sirop de zahăr 3:2. Prima extindere s-a facut cu o rama construita pentru a permite mătcii sa ponteze rapid, apoi s-a introdus o rama cu foita acolo unde roiul a permis asta. Incercam sa va prezentam deci modul nostru de lucru in cazul verificării dezvoltarii roiurilor, hranirii si extinderii acestora.

Puteti vizualiza videoclipul mai jos:

Fiind prima inregistrare video pe care o facem, tehnica noastra de filmare cu siguranta ar putea fi imbunatatita, insa suntem increzatori ca urmatoarele clipuri video vor fi de o calitate din ce in ce buna.

Va multumim pentru vizionare!

13 Responses

  1. Teodorescu Razvan

    Felicitari pentru tot ceea ce faceti . Abia astept sa devin clientul vostru . Keep up the good work!

    • Echipa ApiExpert.ro

      Va multumim pentru cuvintele de apreciere si pentru increderea acordata. Toate cele bune!

  2. mosneagul

    Toata stima ptr. munca depusa. Numai cine a facut aceasta munca stie. Dar urmarind filmarea, am observat ca pe toate ramele cu puiet, exista goluri. Pentru mine, (parere personala), in aceasta situatie, exista doua cauze: regina cu probleme sau boala in stup. Spun asta deoarece nu aveti faguri foarte vechi , in care regina sa evite ouatul din varii motive , pe care cred ca le cunoasteti. In stupina mea, schimbam aceste matci. Am marea rugaminte sa-mi explicati acest fenomen pe care l-am vazut in toate stupinele filmate pa net de apicultori profesionisti. Eu nu ma pot pronunta , intrucat nu sant un stupar cu studii superioare in apicultura. Daca considerati ca acest cumentariu ni-si are sensul aici, sau ca v-a strica imaginea, va rog sa nu il publicati, dar as avea rugamintea sa-mi raspundeti in privat , ca sa pot sa mai invat ceva si ptr. a nu spune tinerilor apicultori pe care ii mai consiliez prostii. Multumesc anticipat!

    • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua si multumim pentru comentariu. E important sa stim la ce goluri va referiti, puteti sa ne spuneti un exemplu concret din film in care ati observat acest lucru (minutul si secunda)?

  3. Mosneagul

    In toate ramele din roiuri , pe care le prezentati (ex. 1-24, 4-22. 13-35, 18-27, 21-59 ) si de asemeni si in cele 4 poze de la “Imagini din galerie” se vad celule goale intre cele capacite. Stiu , sunt matci tinere care abia au inceput sa ponteze si este posibil sa mai dea si rateuri . Dar toate cele prezentate? Am specificat mai sus ca am pus intrebarea , deoarece si pe You Tube in prezentari nu de roiuri , ci de familii am observat acelasi lucru.

  4. Mosneagul

    Tin sa specific inca odata ca nu caut nod in papura si nu vreau sa interpretati comentariul ca denigrator nici d-voastra nici ceilalti cititori ai acestui blog. Vreau o explicatie logica .
    Multa stima!

    • Echipa ApiExpert.ro

      In niciun caz comentariul dvs. nu a fost interpretat in acest mod. Celulele goale din ramele cu puiet capacit nu au insa nici o legatura cu o problema a matcii sau calitatea acesteia. Matca ouă în toate celulele, numai ca ouăle cu gene alele care determina sexul identice nu sunt îngrijite de albine. Este un mecanism care împiedică existenta trantorilor diploizi si astfel apare partenogeneza. Cat timp celule acestea nu depăsesc 15%, se consideră un procent foarte bun de eclozionare. Pentru detalii puteti vedea articolele noastre despre varietatea genetică la albine.

  5. Mosneagul

    Miii de multumiri ! Numai asa imi pot explica unele lucruri pe care nu am avut de unde sa le aflu . Si uite-asa vor ramane in viata , bietele matci pe care eu le omoram din start. Super multumit de raspuns si vazand ca nu sunteti suparati de intrebari , am sa fac un comentariu referitor si la turtele pe care le faceti, tot pentru lamurirea unor nebuloase din mintea mea . Sper din tot sufletul ca cititorii acestui blog vor invata din aceste raspunsuri ale d-voastra !!! UN AN NOU FERICT SI CU MULTE IMPLINIRI !

    • Echipa ApiExpert.ro

      Cu mare drag! La multi ani si toate cele bune!

  6. mosneagulb

    Sunteti fantastic!!! Chiar mi-ati raspuns pe 31?!!!

    • Echipa ApiExpert.ro

      Desigur, incercam sa raspundem cu aceeasi promptitudine la orice mesaj sau email, indiferent de perioada. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *