Tratament anti-varroa cu acid oxalic folosind sublimarea

Tratament anti-varroa cu acid oxalic prin sublimare [Video]

postat in ApiExpert TV, Lucrul in stupina | 88

După un sezon 2016 foarte aglomerat, acum când “timpul are mai multă răbdare cu noi”, reluam seria articolelor prin care împărtășim cu cititorii nostri informatii din domeniul apicol.

În postarea aceasta vă prezentam o metodă de tratament împotriva Varroa pe care o consideram ca fiind cea mai potrivită varianta de combatere a acestui parazit in lipsa puietului, si anume tratamentul cu acid oxalic aplicat prin sublimare. De asemenea, veti gasi mai jos in acest articol si un clip video in care aratam practic cum efectuam acest tratament.

De ce spunem că este cea mai potrivită?

Să vedem argumentele:

1. Eficienta foarte mare în eliminarea paraziților adulți.

Conform unui studiu al University of Sussex efectuat în iernile anilor 2012/2013 si 2013/2014 pe 110 familii de albine situate în 10 stupine diferite amplasate pe o rază de 20 km în sudul Angliei si respectiv 89 familii de albine în 2013/2014 (studiu publicat în 5 ianuarie 2016 în Journal of Apicultural Research si pe care îl puteți citi integral aici), tratarea cu acid oxalic prin sublimare a dus la eliminarea a 97% din indivizii adulti de Varroa după o singură aplicare. Doza utilizată a fost de 2,25 grame per familie. O mențiune importanta: fata de celelalte două metode de aplicare (prin picurare sau pulverizare in soluție cu apa si zahar), aplicarea acidului oxalic prin sublimare a dovedit eficientă crescuta chiar și la doze mai mici (0,56 respectiv 1,125 grame per familie). Eficienta medie rezultată a fost de 81,97% prin sublimare, 20,57% prin picurare si 25,86% prin pulverizare rama cu rama a soluției de acid oxalic si zahăr la aceste concentrații.

Concluziile acestui studiu sunt confirmate si de o statistică pe un număr uriaș de 1509 colonii din 7 tari europene unde eficienta rezultată în urma aplicarii a doua vaporizari cu acid oxalic a fost aceeași cu a Taktic-ului (amitraz) si a Perizinului (Cumaphos). Informația se poate găsi în articolul lui Randy Oliver.

2. Metoda minim invaziva pentru familiile de albine.

Pe lângă faptul că nu lasa reziduu în ceara sau în miere, aplicarea prin sublimare a acidului oxalic reprezintă o metodă de tratament lipsită de nocivitate pentru albine. Tot în studiul mai sus menționat s-a constat ca mortalitatea în urma aplicării acidului oxalic prin sublimare a fost egală cu cea a lotului martor si anume între 0,8 si 1,8 albine pe zi în primele 10 zile după aplicarea tratamentului.

S-a testat si aplicarea unei doze de 4,5 grame de acid oxalic sublimat, neinregistrandu-se mortalitati. În schimb, prin celelalte două metode de aplicare (picurare sau pulverizare), mortalitatea a fost de 3 până la 12 ori mai mare. De asemenea, la patru luni de la aplicarea tratamentului familiile tratate cu acid oxalic sublimat aveau cu 20% mai multe albine fata de lotul martor (netratat). Familiile tratate prin picurare sau pulverizare au înregistrat o dezvoltare mai lentă decât lotul martor, acest aspect fiind menționat și de Randy Oliver în articolul sau.

3. Tratamentul cu acid oxalic prin sublimare poate fi aplicat începând de la o temperatură exterioară de 3 grade.

Am auzit foarte multe persoane susținând că este necesară o temperatură exterioară de 14 grade pentru aplicarea tratamentului. Acest lucru este insa fals. Toate tratamentele din cadrul studiilor efectuate au fost făcute pe parcursul iernii (decembrie-ianuarie), la temperaturi cuprinse între 3 si 9 grade Celsius fără efecte adverse, asa cum ați putut vedea mai sus. Dimpotrivă chiar, rata de supraviețuire cea mai mare a fost în cazul familiilor tratate prin sublimare.

anti-varroa-sublimare

Ce însemna acest lucru? Ca se poate face într-o perioada a anului în care suntem siguri că nu mai există puiet. Acesta este un avantaj mai mare decât ne-am putea imagina. Avem posibilitatea prin eficienta dovedita a tratamentului să eliminăm aproape în totalitate indivizii adulti de Varroa si astfel să avem un start curat în primăvara următoare.

Vreau sa fac aici o mențiune: în opinia mea aparitia fenomenul CCD (Colony Colapse Disorder sau dispariția albinelor) are printre cauzele principale efectuarea tratamentelor anti-varroa care elimină doar indivizii adulti de Varroa în perioade în care există puiet în familii. Asta duce la imposibilitatea eliminării în proporție foarte mare a Varroa, iar indivizii rămași se multiplică masiv întâlnind condiții propice de dezvoltare (variații de temperatura ce duc la întârzierea eclozionarii puietului, scăderea instinctului de igiena si altele). Despre acest subiect (fenomenul CCD) vom scrie pe larg într-un articol viitor.

Am făcut această mențiune pentru ca auzim foarte des opinia conform căreia din septembrie familiile nu mai trebuie deranjate cu tratamente. Sunt un susținător al strategiei de a interveni numai când e cazul în familia de albine, doar că în acest caz trebuie să ne adaptăm la evoluția naturii. Urmăriți mediile temperaturilor din ultimii ani și veți observa că octombrie, noiembrie si decembrie nu mai respecta mediile multianuale. Se poate vedea o frecventa crescuta a variațiilor de temperatura pe perioade scurte.

La ce duce asta? Din cauza unor perioade calde de câteva zile, mătcile de multe ori pornesc ponta în momente târzii si asta creeaza un mediu perfect pentru Varroa. Este evident că și apicultura trebuie sa se adapteze la aceste schimbări, tocmai de aceea nu putem vorbi de o rețetă a succesului. Lucrurile evoluează continuu si neadaptarea duce la dezastru. Sigur că un tratament cu amitraz la 3 grade este absolut contraindicat, dar iată că există soluții optime care să ne ajute si in perioada rece.

4. Alte argumente în favoarea tratamentului cu acid oxalic prin sublimare.

Acestea ar fi: rapiditatea efectuării sale, costul extrem de mic per familie si nederanjarea albinelor prin ridicarea capacului sau desfacerea ramelor cum se întâmplă în cazul picurarii sau pulverizării. Puteți vedea în clipul de mai jos modalitatea prin care noi am ales să aplicăm acest tratament. Prin aceasta metoda se pot trata 300 de familii pe zi cu un singur sublimator, se evita vaporizarea direct pe albina care s-ar putea afla in apropierea urdinisului si de asemenea se reduce riscul inhalarii vaporilor de catre cel care efectueaza tratamentul. Cantitățile de acid oxalic folosite sunt de 3 grame la familii si 2 grame la roiuri, schema de tratament toamna-iarna fiind de 6 tratamente din 4 în 4 zile.

Tratamentul pe o perioadă de 24 de zile (adică 6 din 4 în 4 zile) se face pentru eliminarea oricarui risc de efectuare a sa in prezenta puietului în familii si deci de supraviețuire a indivizilor adulti de Varroa. Prin aceasta schema de tratament se asumă posibilitatea existenței inclusiv a puietului de trântori în cazul în care există familii besmetice sau cu probleme ale mătcii. Apoi, din 4 în 4 zile pt ca timp de minim 4 zile după aplicare acidul oxalic sublimat continuă să acționeze. El recristalizeaza pe albina când intră în contact cu ea și creează un mediu acid pentru aceasta perioada, plus că stimulează instinctul de igiena prin care albinele intra in contact și se curata reciproc.

Dezavantajele tratamentului cu acid oxalic prin sublimare

Sa vedem acum și minusurile ce ar putea fi luate în considerare în cazul acestui tip de tratament:

1. Costul crescut de achiziție al sublimatorului. Un sublimator profesional ajunge să coste între 300 si 350 de euro preț de lista. Cel folosit de noi in clipul video de mai sus a fost achizitionat din Italia de la Targul Apicol de la Piacenza.

Cum putem elimina acest minus? Fie prin gruparea mai multor apicultori pentru achizitia si utilizarea unui singur sublimator (spre exemplu în Treviso unde am văzut cum efectuau un astfel de tratament cu câțiva ani în urmă, asociația achiziţionase cinci sublimatoare si le repartiza pe baza de tabel conform unui calendar prestabilit), fie prin confecționarea în regie proprie a unui aparat de genul acesta. În acest al doilea caz atenție la temperatura de sublimare, aceasta are un rol esențial în corectitudinea reacției de sublimare. În cazul unei temperaturi incorecte efectul tratamentului scade drastic sau poate chiar să dăuneze albinelor.

2. Toxicitatea mare prin inhalare a vaporilor de acid oxalic rezultați în urma sublimarii. Acest dezavantaj este principalul motiv pentru care în multe zone tratamentul nu este foarte popular. Riscurile se pot elimina prin purtarea unei măști de protecție respiratorie adecvată și alegerea unei metode de aplicare prin care să se disperseze cât mai puțini vapori către apicultor.

88 Responses

 1. Robert Paulo

  6tratamente din 4 in 4 zile ?nu inteleg logica acestui tratament repetat de 6 ori avand in vedere discutia despre eficienta.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Tratamentul pe o perioadă de 24 de zile (adică 6 din 4 în 4 zile) se face pentru eliminarea oricarui risc de efectuare a sa in prezenta puietului în familii si deci de supraviețuire a indivizilor adulti de Varroa. Prin aceasta schema de tratament se asumă posibilitatea existenței inclusiv a puietului de trântori în cazul în care există familii besmetice sau cu probleme ale mătcii. Apoi, din 4 în 4 zile pt ca timp de minim 4 zile după aplicare acidul oxalic sublimat continuă să acționeze. El recristalizeaza pe albina când intră în contact cu ea și creează un mediu acid pentru aceasta perioada, plus că stimulează instinctul de igiena prin care albinele intra in contact și se curata reciproc.

   • Daniel

    pai si daca faci tratamentul cand nu mai este puiet mai are logica sa-l faci de sase ori?

    • Echipa ApiExpert.ro

     Dacă există siguranța că nu mai este nici o celulă de puiet nu este necesar să se repete decât de două ori. În video este prezentată varianta utilizată de noi prin care eliminăm orice risc de reducere a eficientei cauzată de prezenta puietului. Dacă ținem cont că aplicarea de oxalic prin sublimare nu afectează deloc albina si având în vedere variațiile de temperatură înregistrate constant in ultimul an si care pot cauza creșterea de puiet tarziu, noi consideram ca schema prezentată este cea optima. Din acest motiv o si utilizăm. Insa repet, dacă nu mai există puiet de două ori este suficient pentru rezultate foarte bune.

     • kepes

      dupa efectuarea tratamentului, cat cat timp nu poti desface lada?
      am auzit ceva de genul 2 saptamini
      este adevarat?

   • cantemir

    Imi pot confectiona unul home made dintr o plita lipit ppr ?

    • Apis Adrian

     Pentru un nr mic de stupi (40-50) este bun si un VaroCleaner(sau doua ca sa mearga mai repede).Avantaj: foarte ieftin (fermaapicola.ro – 299RON,)Dezavantaj: 2min tratament+cca 2min de asteptare ptr racirea “plitei”

 2. Marian marian

  De unde se poate cumpara : aparatul si acidul? Pretul / aparat si 1 kg de acid? Multumesc!

  • Echipa ApiExpert.ro

   Noi am achizitionat sublimatorul din Italia de la Targul Apicol de la Piacenza. Pretul acestuia variaza intre 300 – 350 euro. Costul acidului oxalic este de 35 – 40 lei kg.

 3. Florin

  Ați uitat să menționați un foarte mare dezavantaj al sublimatorul. Acela că suntem dependenți de curent electric si multi dintre noi nu ținem albinele lângă casă deoarece avem probleme cu vecinii . Pe lângă costul sublimatorul se adaugă si cel al generatorului si e inca un obiect în plus care trebuie carat, depozitat în rest sunt foarte de acord cu acest tratament si as fi achiziționat demult un astfel de aparat dacă nu era problema cu electricitatea . Sănătate !

  • Echipa ApiExpert.ro

   Desi pentru noi nu este un dezavantaj având în vedere numărul de familii la care raportăm costul si efortul menționate, va respectăm opinia si intelegem pe deplin argumentele dvs. Din cate stim, fără pretenția că ne pricepem, se poate folosi un invertor si cu ajutorul unei baterii de 12V se poate obține o tensiune de 220V.

   • Marian H

    Exista si variante de sublimator cu lampa de gas.Si este mult mai ieftin.Oricum si electric se poate face in regie proprie cu 200,300 lei maxim.

  • Alex

   Eun folosesc un sublimator “home-made” tot pe curent si la 300 W se poate utiliza un invertor de la 12 V la 220 v, cate costa in jur de 20-30 Euro si este de ajuns. Functioneaza perfect. Sublimatorul l-am “construit” dintr-un T de 3/4 toli cu iesire la 1/2 toli, un capac jos, prins pe tija unui ciocan de lipit, o teava de ciuveta de 10 mm si cu cateva capace interschimbabile sus, unde introduc acidul. Cu un termometru digital masor temperatura si functioneaza perfect.

   • nelu

    se poate sa fii mai explicit cum lai confectionat ma intereseaza si pe mine

 4. Madalin Caraliu

  Ce temperatura trebuie sa aibe recipientul in care se răstoarnă acidul oxalic?

  • Echipa ApiExpert.ro

   Temperatura este setată de producător; din studiile citite plaja de temperatura optima este între 160 si 180 de grade Celsius.

 5. marian

  sunteti o echipa serioasa si dupa parerea mea virful de lance al apiculturii . Toate postarile voastre le devorez cu placere.Stiu ca sunteti ocupati ,totusi,ne poti prezenta intr-un film aparatul?,alta treaba,ai atras atentia in , cazul confectionarii artizanale a sublimatorului ,asupra temperaturii de sublimare .
  Intrbare: poti masura temperatura la care lucreaza aparatul vostru? are aparatul un sistem de reglare atemperaturii?multumesc

  • Echipa ApiExpert.ro

   Va mulțumim pentru apreciere. Temperatura la sublimatorul utilizat de noi in clipul video este presetata de către producător și controlată printr-un termostat să rămâna în plaja optima pentru reacția de sublimare, deci nu o putem regla noi. Din studiile citite plaja de temperatura optima este între 160 si 180 de grade Celsius.

 6. andron nicolae

  M-ați convins , de unde se poate achiziționa sublimatorul ptr acid oxalic

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   noi l-am achizitionat din Italia in cadrul Targului Apicol de la Piacenza. Daca doriti va putem trimite pe email datele de contact ale producatorului.

   • Echipa ApiExpert.ro

    V-am trimis un email cu datele de contact.

 7. costel

  Buna ziua , in timpul tratamentului cu sublimatorul cu acid oxalic ,toamna cand familiile au puiet stupii trebuiesc inchisi ?

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   Nu, nu este obligatoriu să se închidă stupii. Nici nu este interzis, dar e mult mai practic si rapid să nu se închidă. Efectele sunt aceleași.

 8. popescu

  un aparat ca acesta este la apimentor timisoara pret 1200lei.pt apiexpert;a-ti renuntat la tratamentul cu tacktic imbibat pe benzi?nu mai da rezultate?multumesc

  • Echipa ApiExpert.ro

   Nu am renunțat la tratamentul cu amitraz, da rezultate excelente, doar ca nu se poate face decât la o temperatură de peste 12 grade Celsius.

 9. Alex

  Doresc sa atrag atentia asupra toxicitatii acidului oxalic, nu va jucati dragi colegi cu fel si fel de masti contra prafului, achizitionate de pe la magazinele de constructii. Acestea nu au nici un efect. Si acidul este cu adevarat periculos. Si se depune peste tot unde ajunge, nu e de joaca. Am un prieten apicultor care a stat sase saptamani in spital din cauza intoxicatiei, urmari pe viitor nu pot fi excluse.
  Daca se respecta regulile de securitate si protectie este o metoda foarte eficienta antivarroa.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   Suntem de acord cu dvs. in ceea ce priveste protectia respiratorie, de aceea am si precizat la inceputul filmului importanta masurilor de protectie.

    • Echipa ApiExpert.ro

     The vaporizer used in the video is called Sublimox and the price is between 300 – 350 EUR.

     • Iulian

      Bună ziua.
      Îmi puteți da și mie (pe mail) datele de contact ale producătorului acestui aparat pt a putea sa-l achiziționez și eu? Mulțumesc.
      Sărbători fericite și la mulți ani!

     • Echipa ApiExpert.ro

      Buna ziua,

      v-am trimis pe email datele de contact ale producatorului.

      Sarbatori fericite si un an nou cat mai bun!

 10. cristividican

  Din câte am citit, este mai indicat ca vaporii să fie introduși pe sus, nu pe jos. Vaporii de acid oxalic sunt mai grei decât aerul.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Ca principiu da, este corect ce spuneți. Numai că vaporii fiind calzi in prima faza se ridica, abia apoi incep să coboare. Se obține practic același efect fara riscul de a vaporiza direct pe albinele care s-ar putea afla pe rame. Ambele variante funcționează foarte bine, la tipul acesta de cutii a fost varianta mai ușoară. Spre exemplu la cutiile MER care au sita anti varroa vaporizarea se face prin partea de sus, dar asta doar din considerentul că vrem sa evitam depunerea in cantități mari a acidului pe sita.

 11. mocanu

  Bună dimineata.
  Vă rog să-mi dați datele de contact ale producătorului acestui aparat pt a putea sa-l achiziționez și eu.Mulțumesc.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   V-am trimis un email cu datele de contact.

   • petru vdovii

    Buna ziua si cu sarbatorile de iearna!!!Va rog frumos, nu va fie greu sa-mi trimiteti si mie datele producatorului.Multumesc mult.

    • Echipa ApiExpert.ro

     Buna ziua,

     v-am trimis un email cu datele de contact. Numai bine!

 12. Iulian

  Buna seara! Am un prieten care a făcut in 11 Decembrie cu ao prin sublimare! Zilele trecute ieșeau Albinele afara si defeacau deși nu era temperatura pentru zbor! El spune ca ar fi din cauza ao pentru ca are roiuri la care nu a dat Si alea nu au probleme! Personal am făcut si eu ao prin sublimare si am observat la o parte din stupi ca nu au o iernare normala. Albina nu e in ghem si e cam agitata! Ce părere aveți despre aceste situații? Ar putea fi de la ao? Mulțumesc frumos!

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   Nu am întâmpinat aceste probleme in iernarea familiilor tratate cu acid oxalic prin sublimare. Este important de știut ce cantitate de oxalic s-a aplicat și cu ce aparat.

 13. kepes

  buna ziua
  la cat timp dupa tratament se poate deschide lada?
  este ceva restrictie?

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   Nu este adevărat, acidul oxalic acționează patru zile dupa aplicare.

 14. prmihai

  Un an bun! Vă rog să îmi trimite-ţi şi mie datele de contact ale firmei producătoare ale aparatului de sublimare.

  Şi o întrebare. Se face un singur tratament pe an, toamna târziu, după schema prezentată sau se mai poate repeta şi în alte perioade ale anului chiar în prezenţa puietului?

  Mulţumesc anticipat!

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   Se poate repeta și primăvara de 4 ori din 7 in 7 zile ca tratament de baza și în iulie – august ca tratament tampon.

   • Alex

    De ce ar fi mai bine de facut din 7 in 7 zile in aceasta perioada si nu din 4 in 4 zile?

 15. Daniel

  Imi puteti trimite si mie date de contact pentru achizitionarea acestui aparat?

  • Echipa ApiExpert.ro

   V-am trimis datele de contact pe email.

 16. george

  Buna ziua puteti sa-mi trimiteti si mie datele de contact pentru a achizittiona un aparat . Multumesc.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   v-am trimis datele de contact pe email.

 17. cristividican

  Deci, să înțelegem că timp de 4 zile după tratament nu e bine să se deschidă stupii?
  Adică poate apărea pericol pentru apicultor, care manevrează ramele cu mâna goală?

  • Echipa ApiExpert.ro

   Pericolul pentru apicultor este mic in cazul deschiderii cutiilor și manevrării ramelor in zilele următoare. Prin contact acidul oxalic nu este periculos, prin inhalare este foarte dăunător și cauzează in special insuficienta renala.

 18. SERBAN IOAN-MARIUS

  Buna ziua puteti sa-mi trimiteti si mie datele de contact pentru a achizittiona un aparat . Multumesc MARIUS.

  • Echipa ApiExpert.ro

   Buna ziua,

   v-am trimis datele pe email.

 19. flavius

  Buna seara, ce efcte adverse pentru albine ar putea presupune o tratare permanenta cu AO sublim pe toata perioada cu puiet. Si daca ar fi in regula, ce interval ar fi recomandat? 7 zile?

 20. Dabucean Fabius

  Va salut. Va urmaresc cu placere si sunt atent la tot ce postati pe forum. Consider ca aceste informatii imi sunt foarte folositoare, de aceea v-as ruga sa-mi trimiteti si mie datele de contact pentru a achizitiona si eu un sublimator. Multumesc! Toate cele bune.

  • Echipa ApiExpert

   V-am trimis un email cu datele de contact ale producatorului. Numai bine!

 21. Ștefan

  Bună seara!
  Se poate face tratament cu acid oxalic și in perioade de cules? Ex:rapita.
  Influențează calitatea mierii?

 22. David George`

  Buna ziua,
  Imi puteti trimite si mie date de contact pentru achizitionarea acestui aparat?
  Va multumesc.

  • Echipa ApiExpert

   Buna ziua,

   v-am trimis pe email datele de contact.

 23. Mihai vasile

  Va salut. Dupa tratamentul cu acid oxalic prin sublimare se poate dormi in pavilionul apicol si la cite zile.
  Multumesc.

  • Echipa ApiExpert

   Va salutam si noi. La patru zile după ultima aplicare se poate dormi in pavilion.

 24. nicu68

  se poate face tratament acid oxalic cand avem magaziile de recolta pe cuiburi ?adica in plin cules de exemplu?mersi

  • Echipa ApiExpert

   Teoretic se poate face, acidul oxalic nu lăsa reziduu în miere, dar nu am testat modul acesta de a face tratamentul.

 25. Adrian

  Salut. Pentru stupii cu fund antivaroa se poate aplica tratamentul prin gaura din spate jos? Sau ar trebui gaura in partea de sus. Pentru roiuri e bun 2 gr de acid oxalic sau trebuie mai putin?

 26. Vasile Filip

  Vă rog sa-mi spuneți la ce distanta ați facut gaura în spatele stupului.
  Am văzut ca e stânga jos. Nu era mai bine pe mijloc?
  Vreau sa fac și eu găuri ca dvs ca e mai mic deranjul albinelor.
  Iarna închideți cu ceva gaura?

  • Echipa ApiExpert

   Gaura este făcută în partea stângă între rama 2 și 3 pentru că noi avem organizat cuibul în partea stângă și deci de acolo începe cuibul. In plus, fiind in partea de jos, probabilitatea că matca sa fie in zona respectiva este minima. Nu este necesara inchiderea intrucat va fi propolizata si astfel inchisa complet.

 27. Lucian Moldovan

  Buna ziua. Va intreb si eu daca masca de protectie te potejaza suficien si daca trebuie schimbat filtrul dpa folosire. Eu am o masca contra gazelor militara. Ati gasit studii privind particulele de acid oxalic si inhalarea lor prin cartusul filtrant al mastii. Cred ca ar fi foarte util pt multi daca putem folosii in siguranta acidul oxalic sublimat. Cu stima. Va urmaresc de mult ! Astept un raspuns daca se poate.

 28. bugan iulian

  Va salut. Va urmaresc cu placere pe forum. V-as ruga sa-mi trimiteti si mie datele de contact ale firmei producatoare pentru a achizitiona un sublimator. Multumesc! Toate cele bune.

 29. Teodor

  Dupa cate intrebuintari trebuie inlocuit filtrul de la masca si la cate zile este indicat a se deschide stupii fara pericol pentru apicultor?

  • Echipa ApiExpert

   Despre înlocuirea filtrului sigur scrie in instrucțiunile de utilizare, diferă de la un model la altul. Deschiderea stupilor ar trebui sa se facă după 3-4 zile pentru a nu mai exista nici un risc.

 30. Marian Mihai

  Buna ziua ! Foarte intersante si obiective explicatiile ! As dori si eu datele firmei producatoare. Va multumesc !

 31. adrian s

  Peste cuib am pus plasă deasă de sârmă ,o țiglă pe care am pus o lumânare pastilă o cutie de tablă în care am pus acidul oxalic, catul .Am tratat 32 familii anul acesta la sfârșitul lui octombrie în lipsa puietului .Nu am avut mortalitate.La 3-4 zile găsind câte o albină moartă pe scândura de zbor. Pe sită era depus acid oxalic .Posibil ca în afară de acarieni să distrugă și diferiți spori și diverși dăunători din familiile tratate în acest mod .Singurul inconvenient fiind măsurile suplimentare de siguranță pe care trebuie SĂ LE LUĂM ! Am achiziționat fumagilin-b cu intenția de al administra în turte cu înlocuitor de polen însă înțeleg că nu se poate adăuga protofil sau uleiuri esențiale .Acestea tăind din efectul medicamentației .Există riscul de a crea efecte adverse . Vreau să încerc un tratament cu argint sau cupru împotriva fungilor.Cred că ar fi un tratament mai puțin stresant pentru albinuțe. Salutare tuturor.

 32. Manolescu Traian

  Daca ramele sunt in pat cald unde se face gaura din spate ?

  • Echipa ApiExpert

   Într-una dintre laterale, preferabil in cea opusă urdinișului daca acesta nu este pe mijloc.

 33. Viorel

  Vara,la ce temperatura maxima se poate aplica tratamentu?

  • Echipa ApiExpert

   Nu are mare importanță temperatura, mai importantă este umiditatea care trebuie sa fie peste 80%. Practic de aici rezultă că atunci când este foarte cald, fiind și umiditate scăzută, tratamentul este aproape ineficient.

 34. Viorel

  Buna ziua. Vaporii de AO actioneaza asupra varozei sau activeaza instinctul igienic al albinei? Este necesar fund antivaroua sau se poate trata cu aceeasi eficienta avand si un fund plin.
  Multumesc

  • Echipa ApiExpert

   Acidul oxalic ataca acarienii Varroa, mai exact “gura” acestora, și nemaiputandu-se hrani, mor. Se poate folosi și fund plin și anti-varroa.

 35. Florea Aurel

  Am onoarea sa va salut. Va urmaresc si eu cu placere de foarte multa vreme, ba chiar am fost la un colocviu tinut de dvs. anul trecut la Galati si sunt atent la tot ce postati pe forum. Consider ca aceste informatii imi sunt foarte folositoare si mie, de aceea v-as ruga sa-mi trimiteti si mie datele de contact pentru a achizitiona un sublimator din Italia. Multumesc anticipat! Toate cele bune.

 36. Nicolae Dinu

  Bună seara am făcut un sublimator home – made și tratamentele pe care le am făcut cu aparatul este setat la 220 grade celsius este bine sau trebuie setat la 180 grade

  • Echipa ApiExpert

   Buna seara,

   180 de grade trebuie sa fie in cuva aceea unde se petrece sublimarea, nu stiu la cat trebuie setat controller-ul la un aparat home made. Daca a funcționat la 220 de grade fără sa se lichefieze acidul oxalic cred că este ok.

 37. Paul Neamtu

  Fundurile cu aerisire trebuie obturate in timpul tratamentului cu AO ?
  Scade eficienta acestuia daca nu le obturam ?

  • Echipa ApiExpert

   Daca se face pe urdinis sau pe o gaura in partea de jos a stupului trebuie obturate. Daca se face pe sus nu este necesar.

 38. SILVEANU VIRGIL

  SILVEANU VIRGIL
  Buna ziua,
  Va rog sa-mi trimiteti datele de contact ale producatorului acestui aparat .
  In asteptarea cat mai urgenta a raspunsului Dvs. va asiguram de intreaga noastra consideratie.
  Cu stima,
  Silveanu V.
  Multumesc.

  • Echipa ApiExpert

   Buna ziua,

   V-am trimis datele de contact pe email.

   Numai bine

 39. SILVEANU VIRGIL

  Buna ziua,
  Amachizitionat aparatul de la adresa comunicata de Dvs .cu 1800 lei.
  Va rog sa-mi comunicati calendarul tratamentelor cu acid oxalic.
  In ce luna , de cate ori si la cate zile interval.
  Va multumesc.
  Silveanu v.

 40. Teodor

  Buna ziua,
  M-ar interesa sa cumpăr țeava de evacuare de la obturator (ce în formă de S). Puteți să îmi comunicați o adresă unde pot face comanda? Mulțumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *