Apicultura de la pasiune la profesie

Apicultura de la Pasiune la Profesie: un Sistem de Lucru Complet, Unitar si Profesionist

Dragi colegi apicultori,

Astazi este o zi importanta pentru noi intrucat lansam o campanie de promovare si dezvoltare a Activitatii Apicole Profesioniste in Romania: Apicultura de la Pasiune la Profesie.

De ce Apicultura de la Pasiune la Profesie?

Pentru marea majoritate a celor care practica apicultura aceasta reprezinta o pasiune. Si acesta este un lucru excelent. Este un element necesar, dar nu si suficient. Pentru a avea succes in apicultura, energia data de pasiune trebuie utilizata in scopul intelegerii si cunoasterii albinei. Astfel se pot face pasi importanti catre reusita.

Spunem asta din propria noastra experienta. In drumul pe care l-am inceput acum noua ani am facut nenumarate greseli. Unele chiar ne-au determinat sa repornim anumite lucruri aproape de la zero. Suntem convinsi ca multi dintre dumneavoastra ati trecut prin asta la inceputurile activitatii in apicultura. Am analizat dupa fiecare greseala ce anume a cauzat-o. Si am constat ca desi greselile pareau diferite, toate aveau la baza acelasi tipar: lipsa unui sistem de lucru si a unei strategii clar definite si in concordanta cu modul de viata al albinei. Exista foarte multe opinii in legatura cu modul de abordare a situatiilor ce apar in apicultura. Evident ca acesta este un lucru pozitiv intrucat fiecare poate alege varianta care i se pare potrivita. Totusi, pentru o persoana aflata la inceputul activitatii in acest domeniu (si nu numai) se poate crea o stare de confuzie, pe langa faptul ca de multe ori se fac recomandari fara nici un fundament stiintific sau practic.

Trebuie sa spun ca una dintre discutiile care m-au influentat foarte mult am avut-o cu Patrick Vienne in urma cu ceva timp. Dupa ce am abordat mai multe subiecte legate de apicultura, l-am rugat sa-mi rezume in cateva cuvinte care crede el ca ar fi cel mai important lucru ce trebuie facut pentru a avea succes in apicultura. Iar raspunsul sau mi-a ramas intiparit in minte: pentru a putea lucra cu albina trebuie sa inveti sa gandesti ca o albina. Doar asa se pot intelege nevoile reale ale albinei si putem deveni un suport real pentru ea. Atat de simplu spus si totusi atat de complicat de realizat.

Asa cum am spus in deschiderea articolului, campania Apicultura de la Pasiune la Profesie reprezinta incercarea noastra de a contribui la dezvoltarea comunitatii apicole. Cum vom incerca sa facem acest lucru? Printr-o serie de articole si prezentari video in care vom descrie un sistem de lucru unitar si complet bazat pe respectarea unor principii esentiale legate de cresterea si selectia matcilor, nutritia albinei, prevenirea si tratamentul bolilor albinei, tehnici de management apicol si lucru in stupina. Lipsa unui astfel de sistem de lucru bazat pe dovezi stiintifice si pe experienta practica in concordanta cu nevoile albinei reprezinta de fapt ceea ce impiedica de multe ori aparitia unor rezultate care sa aduca atat satisfactii spirituale, dar si materiale. Daca veti observa oamenii de succes din acest domeniu, veti vedea ca fiecare dintre ei a avut o strategie clara de lucru. Chiar daca metodele pot fi diferite, elementul comun este reprezentat de existenta unei strategii coerente de lucru.

Sprijinirea apicultorilor aflati la inceput de drum

Pe langa prezentarea opiniilor si experientelor noastre legate de subiectele mentionate mai sus, ne dorim sa contribuim la dezvoltarea comunitatii apicole prin continuarea unui proiect inceput anul trecut si anume oferirea a cate cinci roiuri la pachet catre trei persoane care vor sa isi inceapa activitatea in apicultura. Alegerea celor trei persoane se va face impreuna cu dumneavoastra, cei care ne urmariti postarile, si anume: cei care doresc sa porneasca in acest domeniu cu micul nostru ajutor va trebui sa se prezinte si sa isi exprime intentia si motivatia pe forumul Apiexpert, iar la final vom alege impreuna cu dumneavoastră cele mai interesante trei prezentari care vor primi roiurile la sfarsitul lunii mai. Alegerea se va face printr-un vot public pe care si-l poate exprima orice membru al forumului (va puteti inregistra aici).

Cei care doresc sa se inscrie pentru participare o pot face pe forumul ApiExpert in acest topic. De asemenea, cei care doresc sa contribuie la aceasta initiativa oferind la randul lor unor apicultori aflati la inceput de drum un mic ajutor sunt bineveniti.

In final, vreau sa mai spun ca Apicultura de la Pasiune la Profesie este o campanie deschisa, in sensul ca opiniile, argumentele si experientele dumneavoastra pot contribui la imbunatatirea continua a activitatii apicole. Asta pentru ca ne propunem ca impreuna astazi sa fim mai buni decat ieri, iar maine sa devenim mai buni decat astazi.

13 Responses

  1. George Tomescu

    Felicitari pentru initiativele de dezvoltare a apiculturii si multumim pentru ajutorul teoretic si practic oferit in acest domeniu! Mult succes in continuare!

    • Echipa ApiExpert.ro

      Va multumim si noi pentru comentariul dumneavoastra si pentru cuvintele de apreciere. Toate cele bune!

  2. Sorin Panait

    Dragul meu,
    Apreciez sincer initiativa, mai mult chiar te incurajez sa continui. Promit, in cazul in care tinem aproape, ca daca ai castigatori din Prahova sau judetele limitrofe, cei 3 roi vor fi oferiti de mine.
    Am totusi a face un comentariu la textul de sus. Daca intentionezi sa abordezi topice asemanatoare celorlalte “saituri”, intrebari puerile ale unora si raspunsuri “in doi peri” ale altora, nu vad o reusita a demersului tau.
    “…in care vom descrie un sistem de lucru unitar si complet bazat pe respectarea unor principii esentiale legate de cresterea si selectia matcilor, nutritia albinei, prevenirea si tratamentul bolilor albinei, tehnici de management apicol si lucru in stupina”…, sunt carti, tratate, o intreaga diversitate de studii si sfaturi in acest sens. Internetul este plin.
    Un singur lucru nu este discutat, esential insa in activitatea apicola, SOLIDARITATEA DE BREASLA.
    Toate neajunsurile, toate nenorocirile, falimentul apiculturii…etc, totul este determinat de INDIVIDUALISMUL caracteristic al APICULTORILOR.
    Nu contest ca sfaturile tehnice, cinstite si oneste, nu sunt binevenite. Sunt mai mult ca sigur. Mai ales in cazul unor incepatori. Dar acestia, prin acest demers al tau, trebuie sa fie avizati din primul moment ca intra intr-o lume INDIVIDUALISTA, MESCHINA, CINICA. Sa ramana singuri pe o parcela de pastoral, aceasta lume e in stare de orice. Te cumpara si te vinde fara sa clipeasca, fara nici un fel de scrupul.
    Exemplul de meschinarie si cinism este faptul ca, din ratiuni de ego si interes personal, au fost infiintate o sumedenie de asociatii. Toti vor sa fie Presedinti. Toti vor sa fie in prin planul activitatii. Iar de aici si pana la bataia de joc a ministerului fata de apicultori nu a fost decat un “pas.” Nu putem avea nici un cuvant de spus in favoare apiculturii fiind dezbinati. Aceasta dezbinare este stimulata si inoculata tinerei generatii de catre cei batrani, acele caractere indoielnice(sa nu le spun curve), copiii apicultorilor lefegi(argati) ai boierilor si popilor de alta data care detineau stupi si care i-au scolit.
    Ar mai fi multe, chiar foarte multe de spus, insa ma opresc aici.

    PS. In cazul in care consideri inoportuna postarea, te rog sa o stergi. Daca insa consideri ca subiectul este de interes, poti conta.

    • Radu Guțescu

      Va salut cu respect,

      Multumesc pentru apreciere si de asemenea pentru disponibilitatea de a participa la campanie.

      Sunt de acord cu dumneavoastra in ceea ce priveste existenta a numeroase surse in care sunt tratate subiectele abordate de mine pe acest blog. De altfel, am si scris in articol ca exista nu numai multe surse, dar si practici diferite. Ceea ce cred eu ca lipseste este prezentarea unui sistem de lucru care pune cap la cap o serie de informatii teoretice si procedee practice. Se ofera in multe surse informatii, de multe ori diferite de la o sursa la alta, alteori gresite chiar, dar nicaieri, cu exceptia lui Karl Kehrle (Fratele Adam) si poate Dan Margarit nu am vazut sa se prezinte un mod de lucru complet. Tocmai acesta este demersul nostru, de a incerca sa prezentam intreg puzzle-ul, nu doar piese separate, daca imi permiteti comparatia. Probabil nu un sistem perfect de lucru, dar cel putin testat in practica si mai ales asumat.

      Apoi, trebuie sa recunosc ca in multe momente si eu am observat si simtit lipsa de solidaritate despre care ati scris. Am pus asta pe seama personalitatilor puternice pe care apicultorii le au in general. Si exact cum ati spus, cand exista un ego puternic, exista si tendinta de individualism. Ba chiar atunci cand acest ego se manifesta prea puternic duce la dezbinare. Vreau sa va spun ca acest lucru se intampla in toate tarile europene pe care le-am vizitat. Va dau doar exemplul Italiei unde apicultorii experimentati (ca sa evit sintagma “stupari batrani” care nu imi place) ii induc in eroare pe cei veniti sa invete de la ei, oferindu-le informatii gresite. In Franta exista aceeasi problema a lipsei de coeziune intre apicultori. Am crezut ca este o problema a spiritului latin, insa din ce am vazut si in Germania exista tendinta aceasta. Poate doar tarile nordice sa faca exceptie, exemplul Suediei ramane elocvent pentru mine. Totusi, trebuie facuta o precizare. Cu toate aceste probleme de intelegere, in tarile despre care am vorbit exista asociatii puternice care reprezinta interesele apicultorilor, in special pe cele economice. Desi exista certuri si rivalitati, cand e vorba de lucrurile importante se ajunge la consens. O dovada de inteligenta zic eu.

      Probabil ca in Romania a obtine consens sau cooperare este mai greu decat oriunde in lume. Modul de a conduce “divide et impera” este la fel de valabil astazi cum era pe timpul romanilor. Totusi, cred cu tarie ca daca ne dorim o schimbare de atitudine lucrurile trebuie sa inceapa de la fiecare dintre noi. Si exact asta am decis sa facem. Sa oferim tot ceea ce stim fara sa cerem neaparat asta de la alti colegi. Cei care vor simti la fel se vor alatura in mod natural modului acesta de a privi apicultura. Acesta este motivul pentru care am spus ca avem o campanie deschisa in care oricine poate sa contribuie in primul rand prin descrierea experientelor sale si prin oferirea de informatii, nu neaparat material. Pentru ca totul pleaca de la atitudine. Daca veti analiza cu atentie exemplele de succes din apicultura, nu vred ca veti gasi pe cineva care sa nu fi oferit colegilor sai o multime de informatii folositoare.

      In concluzie, admit ca exista problemele expuse de dumneavoastra, sunt constient ca lucrurile nu se vor schimba peste noapte, insa contiunui sa cred ca la un moment dat si mai ales cu ajutorul celor care vor sa ofere ceva comunitatii apicole fara sa ceara ceva la schimb vom face din apicultura un domeniu mai bun. Eu voi continua pe drumul acesta si sper sa va am alaturi.

      Radu Gutescu

  3. Jaga Ciprian

    Buna ziua,
    Va multumesc pentru initiativa, sigur o sa reusiti sa imbunatatiti macar mentalitatea unora dintre apicultori si dorinta incepatorilor ca mine sa persevereze in acest domeniu fascinant. O sa urmaresc in continuare postarile dumneavoastra si o sa ma inscriu si eu cu “povesea mea ” . Multa sanatate.

    • Radu Guțescu

      Va multumim si va asteptam pe forum. Toate cele bune!

  4. Trasteș Nicoleta

    Vă mulțumesc pentru ce faceți și lui Dumnezeu că existați. Sănătate și mult SPOR

    • Radu Guțescu

      Va multumim si noi pentru comentariul dvs. si va dorim de asemenea toate cele bune!

  5. teodor

    Ma bucur enorm ca am dat peste asfel de oameni,felul de abordare ,dorinta de implementarea unui program care sa ajunga la varful unei performante dorite de toti apicultorii. la acel varf se poate ajunge prin munca ,perseverenta ,daruire studiu…. . Va multumesc !

    • Echipa ApiExpert.ro

      Va multumim si noi pentru cuvintele frumoase si ne bucura faptul ca informatiile postate de noi va sunt de folos. Toate cele bune!

  6. Cristian

    Am copilarit cu “gîze” pe linga casa. Batrinul meu obisnuia in unele nopti calduroase de vara sa-si ia “un tol” si sa doarma in “cuibar” (o capita de fin cladita vesnic in acelasi loc de la un an la altul), linga “turnuri” (cum le zicea el la “buduroaie” si la cutiile Layens pe 12 rame) sa asculte “gîzele”, sa-i miroasa a matacina (roinita) si in zori sa se minuneze cum aceleasi “gîze se adapa de la roua”…si cit a trait nu a incetat sa se minuneze de intelepciunea “gîzelor”. Avea o vorba “…blestemul rautatii hotilor de miere (asa le zicea stuparilor rauvoitori, falsificatori de miere sau nepasatori de nevoile albinelor) e plata pacatului furtului de la “gîze”…iar izbavirea de blestem vine atunci cind te intelegi cu “gîzele”. Tirziu am inteles ce vroia sa zica cu acel “sa te intelegi cu gîzele”! Domniile voastre, intreaga echipa, cautati calea “de a va intelege cu gîzele”…RESPECT!
    Sanatate si impliniri in anul 2016, “gîze” sanatoase si un sincer LA MULTI ANI! Cu stima.

    • Echipa ApiExpert.ro

      Va multumim pentru apreciere si pentru ca ati ales sa impartasiti cu noi aceasta feerica povestioara. La multi ani si toate cele bune!
      Cu stima,

      Echipa ApiExpert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *